Πτυχες του Γαμου και της Οικογενειας στο Συνεδριο που πραγματοποιειται στις κατασκηνωσεις της Μητροπολης Μαρωνειας και Κομοτηνης
Με Αγιασμό ξεκίνησε, το μεσημέρι της Δευτέρας 9 Σεπτεμβρίου, τις εργασίες του το Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα: «Γάμος και Οικογένεια: Παράδοση και σύγχρονες εξελίξεις», το οποίο διοργανώνει ο Τομέας «Δίκαιο, Οργάνωση, Ζωή και Διακονία της Εκκλησίας» του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης υπό την αιγίδα της Μητρόπολης Μαρωνείας και Κομοτηνής.
Το συνέδριο λαμβάνει χώρα το διήμερο της Δευτέρας 9 και της Τρίτης 10 Σεπτεμβρίου στις εγκαταστάσεις των Κατασκηνώσεων της Μητρόπολης Μαρωνείας και Κομοτηνής, στις οποίες με χαρά τους υποδέχτηκε ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, επισημαίνοντας πως πρόκειται για ένα πολύ επίκαιρο θέμα, μιας και ο γάμος και η οικογένεια περνούν την δική τους κρίση, και η Εκκλησία πρέπει να καταθέσει τον δικό της ξεκάθαρο λόγο.
Οι καθηγητές, καθώς και οι διδακτορικοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές, θα συσκεφτούν όλες αυτές τις ημέρες καταθέτοντας το λόγο της εκκλησίας, τόνισε. Στάθηκε δε στην άριστη συνεργασία που έχουν με τα τμήματα της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, επισημαίνοντας πως η Εκκλησία πρέπει να έχει σχέση με τις θεολογικές σχολές, κάτι που θα φέρει μόνο όμορφα και ευεργετικά αποτελέσματα.
Στάθηκε επίσης στο γεγονός πως οι κατασκηνώσεις της Μητρόπολης συνεχίζουν να λειτουργούν ακόμα και στις αρχές Σεπτεμβρίου, και έχουν καταστεί ένα σπουδαίο κέντρο, φιλοξενώντας επισκέπτες από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, και αυτό έχει την δική του αξία, μιας και αναδεικνύεται ως χώρος των γραμμάτων και των τεχνών.
Σημαντική η επαφή με τις τοπικές Μητροπόλεις
Συντονιστής του συνεδρίου είναι ο κ. Μιλτιάδης Βάντσος, Καθηγητής Χριστιανικής Ηθικής και Βιοηθικής του Τμήματος, που τόνισε πως ο τομέας τους διοργανώνει κάθε χρόνο, σε διαφορετική Μητρόπολη της Βόρειας Ελλάδας, ένα συνέδριο με την συμμετοχή τόσο καθηγητών όσο και υποψηφίων διδακτόρων και μεταπτυχιακών φοιτητών, που παρουσιάζουν και αυτοί εισηγήσεις από την έρευνά τους.
Όπως εξήγησε, επιλέγουν να κάνουν το Συνέδριο εκτός σχολής, θεωρώντας το και μια ευκαιρία να γνωριστούν τόσο οι καθηγητές όσο και οι μαθητές του Τμήματος με τις μητροπόλεις, τον κλήρο τους, και να έρθουν σε επαφή με το ποιμαντικό τους έργο.
Για αυτό και συνδυάζουν το τερπνόν μετά το ωφελίμου, σε μια ευχάριστη διδακτική εμπειρία για όλους ανέφερε. Άλλωστε η ώσμωση που συντελείται είναι εξαιρετικά ωφέλιμη και για το εκπαιδευτικό τους έργο εντός των ακαδημαϊκών αιθουσών. «Υπάρχει μια διαφορά να μιλάς για τα διάφορα θέματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία, η εκκλησία και το ποιμαντικό έργο, και να βλέπεις πως οι διάφοροι μητροπολίτες και οι μητροπόλεις αντιμετωπίζουν τα προβλήματα αυτά, και να έχουν διάλογο και επαφής με τους κληρικούς» σημείωσε.
Αυτό εμπνέει τους φοιτητές, αλλά και τους δημιουργεί προβληματισμούς δίνοντάς τους αφορμή για να ασχοληθούν περισσότερο με αυτά τα συνέδρια και να τα αξιοποιούν στην έρευνα και τους προβληματισμούς τους.
Προσπαθούν άλλωστε να καλλιεργούν τις επαφές με τις Μητροπόλεις της Β. Ελλάδας, γιατί η θεολογία είναι την υπηρεσία της Εκκλησίας και δεν είναι ανεξάρτητη από αυτή, προσφέροντας ότι μπορούν και ωφελούμενοι από την εμπειρία και τις απόψεις που ανταλλάσσονται.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.