«Ψυχρος πολεμος» οικοτροφων φοιτητων του ΔΠΘ και ΙΝΕΔΙΒΙΜ

Οι διαμένοντες φοιτητές των εστιών της Κομοτηνής προαναγγέλλουν νέες κινητοποιήσεις περιγράφοντας «σιβηρικές» συνθήκες διαβίωσης

Μπορεί να πέρασαν τρεις σχεδόν μήνες από την τελευταία κινητοποίηση των οικότροφων φοιτητών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, η οποία τον περασμένο Νοέμβριο είχε οδηγήσει σε πολυήμερη κατάληξη της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου στην Κομοτηνή, ωστόσο τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ως προς τις συνθήκες διαβίωσής τους, οι φοιτητές φαίνεται πως καλά κρατούν.
 
Σε  νέα ανακοίνωσή τους, με τίτλο «Ψυχρός Πόλεμος», οι φοιτητές που διαμένουν στις φοιτητικές εστίες της Κομοτηνής, προαναγγέλλουν νέα σειρά κινητοποιήσεων, καταγγέλλοντας εκ νέου την διοίκηση του ΙΝΕΔΙΒΙΜ για πλήρη ανευθυνότητα ως προς την ικανοποίηση των αιτημάτων τους, που όμως άπτονται άμεσα των συνθηκών διαβίωσής τους εντός των εστιών.
 
Συγκεκριμένα όπως αναφέρουν καθημερινά οι διαμένοντες στις φοιτητικές εστίες Κομοτηνής, φοιτητές, έρχονται αντιμέτωποι με πληθώρα προβλημάτων, μεταξύ των οποίων το μη πόσιμο νερό, η έλλειψη ζεστού νερού και θέρμανσης, αλλά και με μειωμένες μερίδες φαγητού στην Λέσχη, καταγγέλλοντας «σιβηρικές» συνθήκες διαβίωσης, αλλά και αδιαφορία από το ΙΝΕΔΙΒΙΜ και πιο συγκεκριμένα από τον πρόεδρό του κ. Ζέρβα, τον οποίο και βραβεύουν με «τρόπαιο ανευθυνότητας».
 
Οι φοιτητές προαναγγέλλουν «οργάνωση του αγώνα ενάντια σε κάθε πρακτική υποτίμησης του βιοτικού μας επιπέδου από κράτος και κεφάλαιο» τονίζοντας πως «απέναντι σε αυτές τις μεθοδεύσεις και πρακτικές δεν πρόκειται να μείνουμε άπραγοι/-ες». 

Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής: 

Τα τελευταία χρόνια με την υποχρηματοδότηση και τη γενικότερη μείωση των δημόσιων παροχών στο Πανεπιστήμιο, παρατηρείται μία σταδιακή υποβάθμιση των συνθηκών διαβίωσης στις φοιτητικές εστίες Κομοτηνής. Καθημερινά, ερχόμαστε αντιμέτωποι/-ες με μία πληθώρα προβλημάτων, όπως το μη πόσιμο νερό, οι μειωμένες μερίδες φαγητού στη λέσχη και οι κατεστραμμένες υποδομές. Ωστόσο, ένα από τα πιο καίρια προβλήματα που αντιμετωπίζουμε τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, είναι η έλλειψη ζεστού νερού και θέρμανσης εν καιρώ ψύχους.
 
Συγκεκριμένα, με την αρχή του 2018 ξεκίνησε η σποραδική έλλειψη ζεστού νερού και θέρμανσης. Οι προμήθειες πετρελαίου που εγκρίνονται από τα κεντρικά του ΙΝΕΔΙΒΙΜ ουσιαστικά καλύπτουν 4-5 μέρες το πολύ. Αυτές οι εγκρίσεις πραγματοποιούνται σε διάστημα 7- 10 ημερών. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι εδώ και 2 μήνες, για 4 μέρες έχουμε θέρμανση και ζεστό νερό, ενώ για τις επόμενες 10 μέρες διαμένουμε σε σιβηρικές συνθήκες μέχρι να πραγματοποιηθεί η νέα έγκριση των 4 ημερών.
 
Σε όλη αυτή την κατάσταση το παράρτημα του ΙΝΕΔΙΒΙΜ Κομοτηνής σηκώνει τα χέρια ψηλά δηλώνοντας ότι κανείς δεν τους παίρνει στα σοβαρά, ενώ η πρυτανεία του ΔΠΘ ασκεί πιέσεις σποραδικά, συνήθως έπειτα από δικές μας παρεμβάσεις. Από την άλλη, τα κεντρικά του ΙΝΕΔΙΒΙΜ σε πρώτη φάση προέβαλαν ως «δικαιολογία» της καθυστέρησης τον δυσκίνητο γραφειοκρατικό μηχανισμό, κάτι το οποίο αποδείχθηκε αναληθές, καθώς στην πρώτη μας παρέμβαση έπειτα από αλλεπάλληλα τηλεφωνήματα στον κ. Ζέρβα το σύνηθες κόλλημα διάρκειας 7- 10 ημερών επιλύθηκε σε 2 ώρες.
 
Στο σημείο αυτό θέλουμε να επιβραβεύσουμε με τρόπαιο ανευθυνότητας τον κ. Ζέρβα, ο οποίος ενώ προφανώς είναι ενήμερος της κατάστασης που επικρατεί, στις μετέπειτα παρεμβάσεις και προσπάθειες μας να επικοινωνήσουμε μαζί του, είτε μας έκλεινε τα τηλέφωνα, είτε προχωρούσε σε φραγές αριθμών, είτε δεσμευόταν της επιλύσεως του ζητήματος χωρίς ποτέ να προχωρά σε αυτήν.

Επειδή δεν αντιλαμβανόμαστε τις επιλογές που μας απομένουν, ως βιώσιμες. Δηλαδή δεν δεχόμαστε να κάνουμε μπάνιο με ζεστό νερό από βραστήρες ή να αρρωσταίνουμε λόγω του παγωμένου νερού, δεν θα επιλέξουμε κάποια από αυτές. Αντίθετα η δική μας επιλογή είναι η οργάνωση του αγώνα ενάντια σε κάθε πρακτική υποτίμησης του βιοτικού μας επιπέδου από κράτος και κεφάλαιο. Τόσο η υποχρηματοδότηση, το ψαλίδισμα δηλαδή των αναγκών μας, όσο και η εισβολή των επιχειρήσεων και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας αποτελούν μία πραγματικότητα, κατά την οποία καταπατάται η πρόσβαση σε παροχές που δικαιούμαστε. Απέναντι λοιπόν σε αυτές τις μεθοδεύσεις και πρακτικές, δεν πρόκειται να μείνουμε άπραγοι/-ες.
 
Αν το ΙΝΕΔΙΒΙΜ έχει κάποιο φετίχ με τα σκωτσέζικα ντουζ να τα εφαρμόσουν στους εαυτούς τους
 

Αγωνιζόμαστε συλλογικά και οργανωμένα
CONTRA ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΣΤΙΕΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.