Ψηλαφωντας την διεπιστημονικοτητα του εργου του Τμηματος Ιστοριας Εθνολογιας

21 επιστημονικές εργασίες συνθέτουν το ερευνητικό προφίλ που διέπει το τμήμα στα 25 χρόνια λειτουργίας του

Την διεπιστημονικότητα του έργου 25 ετών του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας περικλείει ο τόμος με τίτλο «Διεπιστημονικές διαδρομές από το παρόν στο παρελθόν. Αφιερωματικός τόμος για τα 25 χρόνια του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας» ο οποίος παρουσιάστηκε το πρωί της Πέμπτης 22 Μαρτίου στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Τμήματος.
 
Στον τόμο παρουσιάζονται είκοσι μία επιστημονικές μελέτες στα Ελληνικά, Αγγλικά και Γερμανικά, που υπογράφονται από τα μέλη ΔΕΠ και από υποψήφιους διδάκτορες του Τμήματος, που δεν εντάσσονται σε μια ενιαία θεματική ενότητα, αλλά εγκαινιάζουν μια νέα διεπιστημονική συζήτηση και αποτελούν έναν ελεύθερο διάλογο των συγγραφέων που ξεκίνησε μεταξύ των καθηγητών, των λεκτόρων και των υποψηφίων διδακτόρων του Τμήματος με αφορμή τη συμπλήρωση 25 χρόνων από την ίδρυσή του.
 
Έτσι παρουσιάζονται επιστημονικές εργασίες που σχετίζονται με την ιστορία,την αρχαιολογία, τη γραμματεία και την ιστορία της τέχνης της προϊστορικής, της αρχαίας, της βυζαντινής, της νεότερης και σύγχρονης εποχής. Παράλληλα,δημοσιεύονται μελέτες σχετικές με τη λαογραφία, την ανθρωπολογία και τηνκοινωνική ανθρωπολογία, το Βαλκανικό ισλάμ, την ιστορία της εκπαίδευσης, τηδημογραφία και την ψυχολογία.
 
 

Αναδεικνύοντας τρεις άξονες μέσα από το έργο 

Αυτή ήταν η τελευταία από τις εκδηλώσεις για τα 25 χρόνια του τμήματος, που εορτάστηκαν το 2017, σημείωσε ο Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας Καθηγητής Μανόλης Γ. Βαρβούνης, η οποία γίνεται το 2018 καθώς λόγω του εύρους των επιστημονικών εργασιών που περιλαμβάνει ο τόμος, καθυστέρησε η έκδοσή του, παρότι έχει χρονιά έκδοσης το 2017.
 
Μέσα από τον τόμο αυτό, σημείωσε ο κ. Βαρβούνης, ήθελαν να αναδείξουν τρείς άξονες. Ο πρώτος είναι η διεπιστημονικότητα του τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας, που έχει αντικείμενα όπως η φυσική ανθρωπολογία, η δημογραφία, και άλλα.
 
Ο δεύτερος είναι η κίνηση από το παρόν στο παρελθόν, ενώ ο τρίτος είναι το ερευνητικό έργο που γίνεται στο τμήμα, διότι αφορά μόνο μελέτες καθηγητών και υποψηφίων διδακτόρων του τμήματος, που δείχνουν σε ποια κατεύθυνση, στα όρια του γνωστικού του αντικειμένου, κινείται ο καθένας.
 
Αυτοί οι τρείς άξονες αναδεικνύουν την φυσιογνωμία του τμήματος. «Όπως ξέρετε στην Ελλάδα ακόμη, παρόλο που δεν γνωρίζουμε για πόσο ακόμη με τις εξελίξεις που υπάρχουν, τα πανεπιστήμια κάνουν και έρευνα» σημείωσε ο κ. Βαρβούνης, υπενθυμίζοντας πως υπάρχουν χώρες της Ευρώπης όπου δεν γίνεται έρευνα στα πανεπιστήμια, αλλά μόνο διδασκαλία.
 
Η έρευνα, μπορεί να είναι ατομική για τον καθένα, όμως όλες μαζί συνδιαμορφώνουν το ερευνητικό προφίλ του τμήματος, και αυτό ήθελαν να αναδείξουν με την ευκαιρία των 25 χρόνων του.
 
 

Άμεση η σχέση με την τοπική κοινωνία 

Ο κ. Βαρβούνης σημείωσε πως η σχέση του τμήματος όλα αυτά τα χρόνια με την κεντρική διοίκηση του πανεπιστημίου έχει υπάρξει άριστη. Όσο για τη σχέση με την τοπική κοινωνία, που θεωρεί πως θα πρέπει να είναι ανταποδοτική, τόνισε πως δεν έχουν παράπονο, παρόλο που πάντα υπάρχουν περιθώρια εξέλιξης και βελτίωσης.
 
Όμως και με την πρακτική άσκηση που κάνουν οι φοιτητές τους στα αρχεία του Δήμου, τη Μητρόπολη, και αλλού, η σχέση του τμήματος είναι πολύ καλή, και γενικότερα γίνεται πιο στέρεη και επεκτείνεται χρόνο με το χρόνο.
 
Αυτή τη στιγμή το τμήμα βρίσκεται εν αναμονή της πιστοποίησης των προγραμμάτων του, μετά την αξιολόγηση του, ενώ συνεχίζουν κανονικά το διδακτικό τους έργο.
 
Από ερευνητική άποψη ήδη έχουν προγραμματισμένες ημερίδες, μία εκ των οποίων, για τον Διαφωτισμό, πραγματοποιήθηκε ήδη, ενώ εντός του Μαΐου θα γίνουν τρία διεθνή επιστημονικά συνέδρια, ένα για το λαϊκό μυθιστόρημα, ένα για τη διδασκαλία της ευρωπαϊκής ιστορίας και ένα για την προφορική ιστορία.
 
Από το Σεπτέμβριο έχουν προγραμματισμένα ακόμα τρία συνέδρια, ένα για τον τουρισμό και τις πολιτισμικές του επιπτώσεις, ένα για τις ελληνοβουλγαρικές σχέσεις σε ερευνητικό επίπεδο και ένα για τα προγράμματα διδασκαλίας της ελληνικής ιστορίας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.