Ψηφιακη βιζα για την ενισχυση της ασφαλειας του χωρου Σενγκεν

Οι θεωρήσεις θα γίνουν πιο ασφαλείς και θα είναι πιο δύσκολο να πλαστογραφηθούν

Την Τετάρτη το Κοινοβούλιο ενέκρινε τη νομοθεσία για την ψηφιοποίηση των θεωρήσεων Σένγκεν ώστε να γίνουν πιο ασφαλείς και προσβάσιμες.

Μετά από συμφωνία με το Συμβούλιο τον Ιούνιο, το Κοινοβούλιο ενέκρινε ψηφιοποιημένες διαδικασίες θεώρησης (βίζα) για τον χώρο ελεύθερης κυκλοφορίας Σένγκεν με 573 ψήφους υπέρ, 36 κατά και 16 αποχές (ψηφιοποίηση της διαδικασίας) και 548 ψήφους υπέρ, 37 κατά και 9 αποχές (κανονισμός για τις αυτοκόλλητες θεωρήσεις).

Με την ψηφιοποίηση της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων βίζα, στόχος της νομοθεσίας είναι να μειώσει το κόστος και τις διαδικασίες που απαιτούνται για την υποβολή αίτησης, διασφαλίζοντας παράλληλα εναρμονισμένες πρακτικές στην Ευρώπη και βελτιώνοντας την ασφάλειά της. Οι αιτήσεις θεώρησης θα υποβάλλονται προς επεξεργασία σε μια ενιαία ψηφιακή πλατφόρμα που θα ενημερώνει επίσης τους αιτούντες ποια χώρα λαμβάνει την αίτησή τους, σε περίπτωση ταξιδιών σε πολλές χώρες. Οι νέες κρυπτογραφικά υπογεγραμμένες θεωρήσεις είναι επίσης ασφαλέστερες και πιο δύσκολο να πλαστογραφηθούν.

Κατά τις διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο, οι ευρωβουλευτές διασφάλισαν ότι το νέο σύστημα θα είναι προσβάσιμο σε όλους, ανεξάρτητα από γλωσσικούς περιορισμούς, αναπηρίες ή κακή διαδικτυακή πρόσβαση.

Δυνατότητα ηλεκτρονικής υπογραφής των αιτήσεων

Μετά την έναρξη λειτουργίας του Συστήματος Πληροφοριών για τις Θεωρήσεις (VIS) και άλλων βάσεων δεδομένων στον τομέα της δικαιοσύνης και των εσωτερικών υποθέσεων, τμήματα της διαδικασίας έκδοσης βίζα στην ΕΕ ψηφιοποιήθηκαν, αλλά οι αιτήσεις θεώρησης και τα αυτοκόλλητα που χρησιμοποιούνται παραμένουν σε αναλογική μορφή. Η τελευταία αναθεώρηση του κώδικα θεωρήσεων της ΕΕ προέβλεπε ρητά τη δυνατότητα ηλεκτρονικής υπογραφής των αιτήσεων, ανοίγοντας τον δρόμο για μια πλήρως ψηφιοποιημένη διαδικασία υποβολής.

Με την έγκριση της νομοθεσίας, οι ευρωβουλευτές ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των πολιτών, όπως πως αυτές εκφράστηκαν στις προτάσεις της Διάσκεψης
για το Μέλλον της Ευρώπης
, για τη βελτίωση της ψηφιακής πρόσβασης στις δημόσιες υπηρεσίες (πρόταση 31(6)).

«Η Ευρώπη υστερεί επί του παρόντος στις διαδικασίες ψηφιακής θεώρησης»

Σε συζήτηση πριν από την ψηφοφορία, ο εισηγητής Matjaž Nemec (Σοσιαλιστές, Σλοβενία) δήλωσε: «Σε σχέση με άλλα μέρη, η Ευρώπη υστερεί επί του παρόντος στις διαδικασίες ψηφιακής θεώρησης. Η μεταρρύθμιση αυτή θα μας επιτρέψει να καλύψουμε τη διαφορά και η όλη διαδικασία θα γίνει φθηνότερη και ευκολότερη για τους αιτούντες. Θα καταστήσει επίσης πιο δύσκολη την κατάχρηση του συστήματος, καθιστώντας τη διαδικασία ασφαλέστερη. Η ενιαία βίζα της ΕΕ σε μια πλατφόρμα θα αποτελέσει δομικό στοιχείο για την Ευρώπη ως ενιαία γεωγραφική οντότητα».

Επόμενα βήματα

Μετά την επίσημη έκδοσή της από το Συμβούλιο, η νομοθετική πράξη μπορεί να δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ. Θα τεθεί σε ισχύ την εικοστή ημέρα μετά τη δημοσίευσή της.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.