Προβληματιζουν τα ποσοστα μαθητικης διαρροης στη Ροδοπη

Πρωτιά της ΑΜΘ με σχεδόν διπλάσια ποσοστά από τον πανελλαδικό μέσο όρο

Υψηλά ποσοστό σε σχέση με τον πανελλαδικό μέσο όρο καταγράφει η Ροδόπη σε σχέση με τη μαθητική διαρροή. Τουλάχιστον αυτό δείχνουν τα στοιχεία της έρευνας του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) που διενεργήθηκε το 2019 και αφορά την γενιά μαθητών – μαθητριών 2014-2015.

Ειδικότερα η διαρροή στο δημόσιο δημοτικό σχολείο στη Ροδόπη διαμορφώνεται στο 2,90% για τις τάξεις Α΄ Β΄ και Γ΄ και 3,70% για τις τάξεις Δ΄ Ε΄ και ΣΤ΄, τη στιγμή που ο πανελλαδικός μέσος όρος είναι στο 1,8 για τις τρεις πρώτες τάξεις του Δημοτικού και στο 1,5 για τις τρεις τελευταίες.

Η εικόνα χειροτερεύει όσο αφορά στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Στη Ροδόπη καταγράφεται ποσοστό διαρροής 11,7%, όταν ο πανελλαδικός μέσος όρος είναι στο 4,6%.

Όσο αφορά στο Λύκειο -που δεν συγκαταλέγεται στις βαθμίδες υποχρεωτικής εκπαίδευσης- και συγκεκριμένα το Γενικό Λύκειο το ποσοστό πέφτει και διαμορφώνεται στο 2,1% και πάλι όμως είναι υψηλότερο από τον πανελλαδικό μέσο που διαμορφώνεται στο 1,7%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόβλημα είναι γενικευμένο στη Θράκη όπως αποτυπώνεται και στους σχετικούς πίνακες. Αποτέλεσμα είναι σε επίπεδο περιφερειών της χώρας η ΑΜΘ να κατέχει την πρωτιά. Συγκεκριμένα, στο 2,83% διαμορφώνεται η μαθητική διαρροή στις τρεις πρώτες τάξεις του δημοτικού και 2,81% στις τελευταίες τη στιγμή που ο πανελλαδικός ποσοστιαίος μέσος όρος είναι στο 1,79 % και 1,54% αντίστοιχα. Η ίδια εικόνα ισχύει και για το γυμνάσιο: 8,8% είναι το ποσοστό διαρροής στην ΑΜΘ, όταν σε όλη τη χώρα το ποσοστό είναι στο 4,6%.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.