Προβληματισμος και ανησυχια απο την ανακοινωση για ακυρωση του διαγωνισμου κατασκευης του νεου Νοσοκομειου Κομοτηνης

Οι πρώτες αντιδράσεις των Δ. Χαρίτου, Ι. Αχμέτ και Γ. Πεταλωτή

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι ο διαγωνισμός για την κατασκευή του νέου Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής ΙΣΝ, του Πανεπιστημιακού Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης ΙΣΝ, και του νέου Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης ΙΣΝ, υπό την διεθνή Πρωτοβουλία για την Υγεία, απέβη ουσιαστικά άκαρπος και ως εκ τούτου ακυρώνεται.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, όλες οι προσφορές που υποβλήθηκαν την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2023 ήταν πολύ υψηλότερες του οικονομικού αντικειμένου της δωρεάς (σε κάποιες περιπτώσεις ως και υπερδιπλάσιες) ακόμα και έχοντας λάβει υπόψη τις πρόσφατες διεθνείς εξελίξεις (πόλεμος, πληθωρισμός, διαταραχή της εφοδιαστικής αλυσίδας κ.τ.λ.).

Το ΙΣΝ σπεύδει να υπογραμμίσει πως η εξέλιξη αυτή, προς το παρόν, καθιστά την ολοκλήρωση των εν λόγω έργων για τα τρία νέα Νοσοκομεία στο ποιοτικό επίπεδο που έχει οραματιστεί το ΙΣΝ και αξίζει στην Ελλάδα αδύνατη. Παρόλα αυτά, το Ίδρυμα εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα και τυχόν εναλλακτικές λύσεις, και θα επανέλθει με νεότερη ανακοίνωση προσεχώς.

Συνάντηση Δ. Χαρίτου και Ανδρέα Ξανθού με τη διεύθυνση του Ιδρύματος το επόμενο διάστημα

Η ανακοίνωση προκάλεσε έντονη ανησυχία και προβληματισμό στην περιοχή μας.

Η πρώτη απόκριση ήρθε από τον βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ. Δημήτρη Χαρίτου, ο οποίος σε δήλωσή του επεσήμανε:

«Χαιρέτισα από την πρώτη στιγμή την πολύ μεγάλη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για την στήριξη της Υγείας σημαντικό μέρος της οποίας, με απόφαση της τότε κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, κατευθύνθηκε στην ανέγερση ενός νέου νοσοκομείου στην Κομοτηνή.

Η σημερινή ανακοίνωση του Ιδρύματος ότι απέβη άκαρπος ο διαγωνισμός για την κατασκευή των τριών νοσοκομείων, και αυτού της πόλης μας, για τους λόγους τους οποίους εξηγεί αποτελεί μία αρνητική εξέλιξη και μας προκαλεί ανησυχία. Κυρίως μας δημιουργεί προβληματισμό για τη μετάθεση ουσιαστικά των αρχικών χρονοδιαγραμμάτων για την κατασκευή του νέου νοσοκομείου, που τόσο έχει ανάγκη η τοπική κοινωνία και η περιοχή.

Με τον υπεύθυνο Υγείας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, πρώην υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, θα συναντηθούμε άμεσα με την διεύθυνση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, για να έχουμε μία πιο ολοκληρωμένη εικόνα για την εξέλιξη του θέματος και να αναζητηθεί λύση».

Ιλχάν Αχμέτ: «Είχα χτυπήσει καμπάνακια και έπεσαν διάφοροι τοπικοί παράγοντες να με διαψεύσουν»

Δήλωση για το θέμα έκανε και ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κ. Ιλχάν Αχμέτ επισημαίνοντας τα εξής:

«Είχα χτυπήσει καμπάνακια για το νοσοκομείο με δωρεά του Σταύρος Νιάρχος και έπεσαν διάφοροι τοπικοί παράγοντες να με διαψεύσουν. 

Τώρα ας είμαστε σε εγρήγορση ενόψει μιας προδιαγραφόμενης τραγωδίας.

Από την μεριά μου κοινοβουλευτικά θα κάνω το καθήκον μου έναντι των συμπολιτών μου και της αλήθειας..».

Γ. Πεταλωτής: «Οφείλουμε να στηρίξουμε κάθε εναλλακτική λύση ώστε να μη ματαιωθεί το Νέο Νοσοκομείο»

Για το θέμα παρενέβη και ο υποψήφιος βουλευτής κ. Γιώργος Πεταλωτής αναφέροντας τα παρακάτω:

«Πριν από 12 περίπου χρόνια το ´Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος αποφάσισε να κατασκευάσει και να εξοπλίσει τρία νέα σύγχρονα νοσοκομεία μεταξύ των οποίων και ένα νέο Νοσοκομείο στην Κομοτηνή. Το 2010 είχα επισπεύσει μαζί με την Υπουργό Υγείας της Κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ , την ρυμοτομική τακτοποίηση του οικοπέδου που δώρισε ο πρώην Δήμος Αιγείρου. Ο κ. Μητσοτάκης πριν ένα μήνα από την Κομοτηνή, μη έχοντας να επιδείξει ούτε ένα έργο της Κυβέρνησής του, ανέφερε το Νοσοκομείο αυτό. Σήμερα, με την ακύρωση του διαγωνισμού, δεν μπορεί να χαίρεται κανείς. Αντίθετα , έχουμε υποχρέωση να στηρίξουμε κάθε εναλλακτική λύση που θα επιλέξει το Ίδρυμα Νιάρχος, ώστε να μην ματαιωθεί αυτό το σημαντικό έργο στην περιοχή μας που έχει ανάγκη από εξόδους από την υποβάθμιση των τελευταίων χρόνων. Ήδη έχω θέσει το θέμα στο ΠΑΣΟΚ και δηλώνουμε αποφασισμένοι να στηρίξουμε κάθε προσπάθεια ώστε να υλοποιηθεί η σπουδαία αυτή δωρεά».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.