Προβληματισμος για την επομενη μερα στους Φορεις Διαχειρισης

Μετά την κατάργησή τους με τη σημερινή μορφή και τη διοίκησή τους από Οργανισμό με έδρα την Αθήνα

Για το μέλλον των εργαζομένων και την αποξένωση της τοπικής κοινωνίας, μίλησε ο Πρόεδρος του  του Φορέα Δαδιάς  

Μία σειρά από προβληματισμούς για το νέο μοντέλο διακυβέρνησης των προστατευόμενων περιοχών της χώρας, μετά το ΦΕΚ που προβλέπει την κατάργηση των δύο Φορέων Διαχείρισης, Δέλτα και Δαδιάς, και στον Έβρο, εξέφρασε μιλώντας στο Ράδιο Έβρος και το «Εβροσκόπιο» του Νίκου Πατούνα ο Κώστας Ποϊραζίδης, μέχρι προ ολίγων ημερών Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου.

Όπως αναφέρεται στο ΦΕΚ, που υπέγραψε στις 23/12 ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς, «ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.) καθίσταται καθολικός διάδοχος» των υπό κατάργηση Φορέων. Η αλλαγή του συστήματος διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών ξεκίνησε με το Ν. 4685/2020. Στην παρούσα φάση, σύμφωνα με το Υπουργείο, πραγματοποιείται η μετάβαση από τους 36 παλαιούς Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών σε 24 νέες Μονάδες Διαχείρισης που θα υπαχθούν και θα εποπτεύονται από τον ΟΦΥΠΕΚΑ. Για τους πρώτους 7  φορείς εκδόθηκε απόφαση, ενώ παράλληλα ολοκληρώνονται οι αποφάσεις και για τις υπόλοιπες Μονάδες Διαχείρισης. Με την ενεργοποίηση του νέου συστήματος διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών, το ΥΠΕΝ υποστηρίζει ότι η διαχείριση θα γίνεται σε κεντρικό επίπεδο και αναμένεται να επιλυθούν τα χρόνια προβλήματα που υπήρχαν στη λειτουργία των Διοικητικών Συμβουλίων των Φορέων Διαχείρισης. 

Όπως υπογράμμισε ο κ. Ποϊραζίδης, αυτή την στιγμή υπάρχουν προβληματισμοί, λόγω διαφόρων ασαφειών, που αναμένεται να διευκρινιστούν τις επόμενες μέρες. Πάντως, όπως αναφέρει, ο Φορέας της Δαδιάς συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά και οι 12 εργαζόμενοι να είναι στις θέσεις τους. Ο ίδιος σημείωσε πως φαίνεται να υπάρχουν κάποια θετικά στοιχεία στη μεγάλη αυτή αλλαγή, όπως  το γεγονός ότι οι νέες μονάδες διαχείρισης θα υπάγονται σε μία κεντρική διοίκηση, άρα εκτιμάται ότι θα εφαρμόζεται μία ενιαία πολιτική και επόπτευση των προστατευόμενων περιοχών. Ωστόσο, όπως ανέφερε, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η νέα αυτή πολιτική να έχει βάση και προτεραιότητα την προστασία του περιβάλλοντος, ώστε η ανθρώπινη δραστηριότητα να προσαρμόζεται στις ανάγκες του περιβάλλοντος και όχι το αντίστροφο.   

Προβληματισμοί προκύπτουν από το γεγονός ότι το οργανόγραμμα του ΟΦΥΠΕΚΑ προβλέπει δύο διευθυντές, έναν στη βόρεια κι έναν στη νότια Ελλάδα,  με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ερωτήματα αναφορικά με το κατά πόσο θα μπορούν να επιλύονται άμεσα τα καθημερινά ζητήματα των Μονάδων Διαχείρισης. Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Ποϊραζίδη, μια βασική αρμοδιότητα των ΔΣ των Φορέων ήταν οι γνωμοδοτήσεις για μικρά και μεγάλα έργα των εκάστοτε περιοχών, με αποτέλεσμα να συνεδριάζουν κάθε 15 μέρες ή ακόμη και κάθε βδομάδα. Από το νέο σχεδιασμό, προκύπτει η ανησυχία ότι θα υπάρχει περισσότερη γραφειοκρατία και καθυστερήσεις, αφού τα αιτήματα για γνωμοδοτήσεις θα  ξεκινούν από την Αθήνα, θα αποστέλλονται στις κατά τόπους Μονάδες Διαχείρισης για γνωμοδότηση και μετά πάλι στον Οργανισμό για την τελική απόφαση, που θα λαμβάνεται από το 7μελές ΔΣ που θα έχει έδρα την Αθήνα. Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Ποϊραζίδη, για κάποιες αποφάσεις επί ορισμένων έργων, υπάρχουν χρονικά περιθώρια πχ 30 ημερών. Αν  δεν υπάρξει γνωμοδότηση σε αυτό το διάστημα, τότε η γνωμοδότηση θεωρείται θετική, με αποτέλεσμα να υπάρχει ο  μεγάλος κίνδυνος, για πολύ σημαντικά έργα, να μην εκδίδονται αποφάσεις στο χρόνο που ορίζει η νομοθεσία.  

Ο κ. Ποϊραζίδης τόνισε επίσης πως θα πρέπει ο ΟΦΥΠΕΚΑ να δεσμευτεί με σαφήνεια για τη μονιμοποίηση των υπαλλήλων, οι οποίοι, εδώ και πολλά χρόνια, βρίσκονται σε ομηρία, ως συμβασιούχοι, που κάθε φορά αγωνιούν για την ανανέωση των συμβάσεών τους. Επίσης, στο οργανόγραμμα του Οργανισμού δεν προβλέπονται κάποιες ειδικότητες που ήδη απασχολούνται στους Φορείς, κάτι που θα πρέπει να διευθετηθεί, ως «ελάχιστη υποχρέωση του Οργανισμού σε ανθρώπους που κράτησαν εδώ και πολλά χρόνια όρθιους τους Φορείς Διαχείρισης». Ακόμη, σημείωσε πως οι Μονάδες Διαχείρισης, ως διάδοχη κατάσταση των Φορέων, που ήταν κοιτίδες ανάπτυξης της κάθε περιοχής, θα πρέπει να έχουν πιο ενισχυμένο ρόλο και αποκεντρωμένη λειτουργία, ώστε να μην καταλήξουν απλώς να διεκπεραιώνουν έγγραφα.   

Ένα πολύ σημαντικό ζήτημα για το οποίο εξέφρασε τον προβληματισμό του ο κ. Ποϊραζίδης είναι  αυτό της συμμετοχής της τοπικής κοινωνίας, που εξασφαλίζονταν μέχρι τώρα με τη συμμετοχή εκπροσώπων τους στο ΔΣ των Φορέων. Ωστόσο, όπως τόνισε, η τοπική κοινωνία τίθεται σε ρόλο παρατηρητή με το νέο σχήμα. 

«Δεν πρέπει να φοβόμαστε τοπική κοινωνία… Φοβάμαι ότι ενώ μέχρι τώρα μέσα από τα τοπικά Διοικητικά Συμβούλια των Φορέων (σ.σ. ήταν όλοι άμισθοι) η τοπική κοινωνία συμμετείχε και εκπροσωπούνταν στη διακυβέρνηση των περιοχών, με αποτέλεσμα να εξασφαλίζεται η βιώσιμη τοπική τους διαχείριση, τώρα θα αποξενωθεί. Γινόμαστε παρατηρητές στον τόπο μας… Θα υπάρχει μία μεγάλα Μονάδα που θα διοικεί ένα χώρο και η τοπική κοινωνία, δεν θα είναι απλώς ξένη, αλλά επισκέπτης στον τόπο της», ενώ τόνισε πως προβλέπεται να υπάρχουν μεν τοπικές επιτροπές διαχείρισης, οι οποίες όμως δεν θα έχουν αποφασιστικό ρόλο.  

«Θεωρώ ότι αυτό συνιστά οπισθοδρόμηση. Και οι διαφωνίες των ανθρώπων που ξέρουν καλύτερα από τον καθένα τον τόπο τους, είναι χρήσιμες… Θεωρώ αυτονόητο ότι όταν οι πολύ καλοί επιστήμονες των Μονάδων Διαχείρισης κάνουν εισηγήσεις για διάφορα έργα, αυτές θα γίνονται σεβαστές από την κεντρική διοίκηση. Θα εκπλαγώ πολύ αρνητικά αν υπάρχει μια εισήγηση από τους επιστήμονες της Μονάδας και στην πορεία, μέχρι την τελική λήψη απόφασης, υπάρχει αλλαγή της απόφασης, ελπίζω αυτό να μη συμβεί».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.