Προβληματισμος για τα πρωτοκολλα λειτουργιας των σχολειων απο τους εκπαιδευτικους συλλογους του νομου

ΕΛΜΕ Ροδόπης: «Ο σχεδιασμός είναι εκτός σχολικής πραγματικότητας»

Στ. Μακρυγιάννης: «Η συνέχιση της πολιτικής αυτής φέρνει με βεβαιότητα νέα περιοριστικά μέτρα και λουκέτα σε σχολεία»

Προβληματισμό εκφράζουν κατά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς οι συνδικαλιστικές οργανώσεις εκπαιδευτικών του νομού μας τόσο για τα πρωτόκολλα προστασίας από τον κορωνοϊό όσο και για τις πρωτοβουλίες που προωθεί το υπουργείο παιδείας.

Συγκεκριμένα σε μήνυμά της η ΕΛΜΕ Ροδόπης καταρχάς αναγνωρίζει ως θετικά τα βήματα του υπουργείου για μόνιμους διορισμούς αλλά και την έγκαιρη κάλυψη των κενών από αναπληρωτές. Ωστόσο χαρακτηρίζει τα μέτρα προστασίας της σχολικής κοινότητας από τον κορωνοϊό ως «επιεικώς αποσπασματικά, ανεπαρκή και σε ορισμένες περιπτώσεις εκτός σχολικής πραγματικότητας». Φέρνοντας ένα παράδειγμα η ΕΛΜΕ Ροδόπης κρίνει απαράδεκτο το γεγονός ότι για να ανασταλεί η λειτουργία ενός τμήματος θα πρέπει να βρεθεί θετικό πάνω από το 50% των μαθητών. Επίσης, η ΕΛΜΕ Ροδόπης τονίζει πως ο τρόπος ιχνηλάτησης των κρουσμάτων που προτείνεται στα υγειονομικά πρωτόκολλα δε λαμβάνει υπόψη ότι οι μαθητές δεν έχουν σταθερές θέσεις, καθώς μετακινούνται στα διάφορα εργαστήρια και ειδικές αίθουσες παράδειγμα που κατά την ΕΛΜΕ Ροδόπης,  δείχνει ξεκάθαρα ότι ο σχεδιασμός είναι εκτός σχολικής πραγματικότητας.

Παράλληλα το συνδικαλιστικό όργανο των εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του νομού μας δεν παραλείπει να σημειώσει πως «το ζήτημα με τις σχολικές καθαρίστριες εξακολουθεί να ταλανίζει πολλά σχολεία».  «Ως επιστέγασμα των άστοχων ενεργειών» τονίζει η ΕΛΜΕ Ροδόπης, «που στο παρελθόν οδήγησαν τρεις φορές στην αναστολή της διά ζώσης λειτουργίας των σχολείων, έρχεται η εντολή του Υπουργείου Παιδείας να συμπτυχθούν τα τμήματα των Προσανατολισμών της Γ΄ Λυκείου που έχουν κοινά μαθήματα. Αυτό οδηγεί πρακτικά στη δημιουργία τμημάτων Κατεύθυνσης με τον ανώτατο επιτρεπτό αριθμό 24-25 μαθητών». «Αντί δηλαδή» εξηγεί «να έχουμε αποσυμφόρηση, οδηγούμαστε σε πάστωμα των παιδιών σε αίθουσες ασφυκτικά γεμάτες κατά παράβαση κάθε υγειονομικού πρωτοκόλλου. Έτσι λοιπόν στο όνομα του δημοσιονομικού κόστους τίθεται σε δεύτερη μοίρα η υγεία των μαθητών και των εκπαιδευτικών. Συνάμα από παιδαγωγικής πλευράς υποβαθμίζεται έτι περαιτέρω η ποιότητα διδασκαλίας στα δημόσια σχολεία. Πολύ φοβόμαστε ότι θα επιβεβαιωθούμε για τέταρτη συνεχή φορά προβλέποντας ότι με αυτά τα μέτρα οδηγούμαστε στο 4ο κλείσιμο των σχολείων».

Από την κριτική της ΕΛΜΕ, δεν λείπουν και σημεία όπως η έλλειψη σχολικής στέγης στην Κομοτηνή αλλά και ζητήματα όπως η αυτοαξιολόγηση σχολικής μονάδας, αξιολόγηση εκπαιδευτικών, επιλογή στελεχών εκπαιδευτικών δομών, αφαίρεση αρμοδιοτήτων από τους Συλλόγους Διδασκόντων και μεταφορά τους στους Διευθυντές. Για τα θέματα αυτά τόσο η ΟΛΜΕ όσο και η ΕΛΜΕ Ροδόπης δεσμεύονται θα επανέλθουν με ειδικότερες αναλύσεις, τοποθετήσεις και πλαίσια δράσης στο άμεσο μέλλον.

Τέλος η ΕΛΜΕ Ροδόπης τοποθετείται και σε ό,τι αφορά εξώδικα εις βάρος εκπαιδευτικών (διευθυντών-υποδιευθυντών και συλλόγων καθηγητών) που έχει σχέση με την διαχείριση της πανδημίας στα σχολεία επισημαίνοντας ότι «χτυπούν» σε λάθος πόρτα και προτρέποντας να απευθυνθούν οι αποσταλείς των εξωδίκων στα όργανα που λαμβάνουν τις όποιες αποφάσεις για την διαχείριση της πανδημίας στα σχολεία.

Στέφανος Μακρυγιάννης: «Κανένα μέτρο από αυτά που ζητάει το εκπαιδευτικό κίνημα δεν έχει ληφθεί»

Προβλήματα κατά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς εντοπίζει και ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης κ. Στέφανος Μακρυγιάννης επισημαίνοντας σε γραπτή του δήλωση πως  «η χρονιά ξεκινά με τον αναχρονιστικό, ταξικό και αυταρχικό νόμο 4823/2021 να έχει ψηφιστεί και τα στελέχη εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας να απειλούν ανοιχτά με ψεύδη και τρομοκρατικές δηλώσεις τους/τις  εκπαιδευτικούς στα ενημερωτικά σεμινάρια έναρξης της χρονιάς».

Ο ίδιος εξηγεί πως «μαζί με το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο διαμορφώνεται ένα σχολείο με αντιδραστικό πρόσημο, στο οποίο το σύνολο σχεδόν των αποφάσεων λαμβάνεται από μονοπρόσωπα όργανα ενώ τα περισσότερα από τα δικαιώματα των μαθητ(ρι)ών και εκπαιδευτικών περικόπτονται ή καταργούνται πλήρως».

Όσο για τα πρωτόκολλα λειτουργίας των σχολίων ο κ. Μακρυγιάννης επισημαίνει πως «η σχολική χρονιά ξεκινά μέσα σε μια νέα όξυνση της πανδημίας, που απειλεί να κλείσει για τρίτο χρόνο τα σχολεία, καθώς κανένα μέτρο από αυτά που ζητάει το εκπαιδευτικό κίνημα για την θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας και την ασφαλή επαναλειτουργία των σχολείων δεν έχει ληφθεί».  Ενδεικτικά μόνο, αναφέρει πως «δεν υπάρχει καμιά μείωση του αριθμού μαθητών-τριών ανά τμήμα,  δεν γίνεται πρόβλεψη για διαχωρισμό στα τμήματα του ολοήμερου προγράμματος που συγχρωτίζονται μαθητές διαφορετικών τμημάτων, δεν έχουν καλυφθεί με επιπλέον προσωπικό καθαριότητας πλήρους ωραρίου όλες οι σχολικές μονάδες ενώ και οι όροι εργασίας του προσωπικού καθαριότητας έχουν γίνει πολύ χειρότεροι, δεν υπάρχει κανένα μέτρο για την αντιμετώπιση των κενών και προβλημάτων που υπάρχουν στα παιδιά ως αποτέλεσμα της παρατεταμένης τηλεκπαίδευσης και του μακροχρόνιου κλεισίματος των σχολείων».

Ο κ. Μακρυγιάννης εκτιμά πως «βρισκόμαστε μπροστά στην ίδια πολιτική που αρνείται πεισματικά να ενισχύσει ουσιαστικά και ολόπλευρα το Δημόσιο Σύστημα Υγείας αφήνοντας την υγεία του λαού εκτεθειμένη για δεύτερη συνεχή χρονιά απέναντι στην πανδημία. Η συνέχιση της πολιτικής αυτής φέρνει με βεβαιότητα νέα περιοριστικά μέτρα και λουκέτα σε σχολεία».

Κινητοποιήσεις στις 15 Σεπτεμβρίου

«Τα μέτρα που επιβάλλει η κυβέρνηση δεν στοχεύουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας  αλλά την συγκάλυψη των εγκληματικών ευθυνών της. Ακόμα και στο ζήτημα του αναγκαίου εμβολιασμού αδιαφορεί να ενημερώσει πλήρως και αναλυτικά ώστε να πειστεί και ο πιο δύσπιστος, αντίθετα αξιοποιεί την αναγκαιότητα αυτή προκειμένου να διαμορφώσει ένα αυταρχικό τοπίο» τονίζει κλείνοντας ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και κάνει γνωστό πως «στην κατεύθυνση ανάδειξης των ανωτέρω ζητημάτων και διεκδικήσεων οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες έχουν αποφασίσει πολύμορφες κινητοποιήσεις στις 15/9. Στην περιοχή μας ο Σύλλογος μας μαζί και με άλλα σωματεία καθώς και το ΝΤ ΑΔΕΔΥ καλεί σε συγκέντρωση έξω από τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης στο σχόλασμα των σχολείων και ακολούθως πορεία προς το Δημαρχείο και την Πλατεία Ειρήνης ενώ έχει προκηρυχθεί και δίωρη διευκολυντική στάση εργασίας από το ΝΤ ΑΔΕΔΥ για τη συμμετοχή γονέων και άλλων εργαζόμενων».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.