Προβλημα με τις αδειες των μουσουλμανων στρατευσιμων για το μπαιραμι

Αϊχάν Καρά Γιουσούφ «Θα ήταν λοιπόν καλύτερα να διευθετούνται όλα τα σχετικά ζητήματα μόνο από τις αντίστοιχες αρχές της πολιτείας»

Πρωτοβουλία για να λυθεί το θέμα που είχε ανακύψει σχετικά με τη χορήγηση αδειών προς τους μουσουλμάνους συμπολίτες μας προκειμένου να μπορέσουν οι τελευταίοι αφενός να ασκήσουν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα και αφετέρου να βρεθούν με τους κοντινούς τους ανθρώπους κατά το διάστημα των εορτών του μπαϊραμιού, ανέλαβε ο βουλευτής Ροδόπης κ. Αϊχάν Καρά Γιουσούφ. Οι εν λόγω άδειες έχουν εθιμοτυπικό χαρακτήρα είναι ολιγοήμερες και χορηγούνται κατά την περίοδο των θρησκευτικών εορτών.

Αφορμή της πρωτοβουλίας του βουλευτή Ροδόπης στάθηκαν καταγγελίες που έφτασαν στο πολιτικό γραφείο του και εμφάνιζαν τους μουσουλμάνους συμπολίτες μας να λαμβάνουν, σε κάποιες μονάδες, μικρότερης διάρκειας άδειες σε σχέση με το παρελθόν. Ο κ. Καρα Γιουσούφ, ενεργώντας προς την κατεύθυνση της επίλυσης του ζητήματος απέστειλε επιστολή προς τη Μουφτεία Κομοτηνής, ως καθ’ ύλην αρμόδια να ενεργήσει.

Η επιστολή εστάλη στις 6 Ιουλίου και έχει ως εξής:

«Σοφολογιότατε,

Παίρνω το θάρρος να επικοινωνήσω μαζί σας, κατόπιν παραπόνων που δέχθηκα στο πολιτικό μου γραφείο από συμπολίτες μας μουσουλμάνους που υπηρετούν την στρατιωτική τους θητεία.

Συγκεκριμένα μου αναφέρθηκε ότι οι άδειες που προτίθεται η εκάστοτε μονάδα να παράσχει στους στρατεύσιμους, υπολείπονται κάποιων ημερών σε σχέση με αυτό που είθισται κατά το παρελθόν. Θεώρησα χρέος μου να σας ενημερώσω για αυτό το ζήτημα, ώστε να διευθετηθεί θεσμικά ή συμβουλευτικά από τις θρησκευτικές και πολιτικές αρχές του τόπου μας, με τέτοιον τρόπο που να μην απομείνουν τα όποια ίχνη παρανόησης ή δυσαρέσκειας».

Η Μουφτεία Κομοτηνής λαμβάνοντας υπόψη την επιστολή Καρά Γιουσούφ απέστειλε σχετικό έγγραφο στις αρμόδιες στρατιωτικές υπηρεσίες, πλην όμως με μεγάλη καθυστέρηση.

Κατόπιν τούτων, σε δηλώσεις του, ο κ. Καρα Γιουσούφ ανέφερε «οι άδειες αυτές δίνονται με αφορμή και αιτία τις θρησκευτικές εορτές. Πιστεύουμε όμως ότι ακόμη κι οι συγκεκριμένες άδειες, είναι ζήτημα που άπτεται της δικαιοδοσίας του κρατικού μηχανισμού και όχι των θρησκευτικών αρχόντων! Θα ήταν λοιπόν καλύτερα να διευθετούνται όλα τα σχετικά ζητήματα με διαδικασίες απλές και γρήγορες που θα εκπορεύονται αποκλειστικά και μόνο από τις αντίστοιχες αρχές της πολιτείας, δίχως την ανάμιξη των διαφόρων θρησκευτικών αρχών· οι δεύτερες θα ήταν φρονιμότερο να περιοριστούν στα θρησκευτικά τους ζητήματα, για τα οποία είναι οι αποκλειστικά αρμόδιες».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.