Πρωτοβουλια κατα την εμφυλης βιας απο την ΧΕΝ Κομοτηνης και το “Bel Air”

Διαθέτουν έντυπο οδηγό δράσης για την πρόληψη της έμφυλης βίας

Χριστίνα Συκάκη: «Η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία»

Σε μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία απέναντι στην βία κατά των γυναικών προχώρησε το παράρτημα της ΧΕΝ Κομοτηνής σε συνεργασία με το καφέ – μπαρ “Bel Air” της πόλης μας που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής.

Πρόκειται για μια δράση ενημέρωσης και πρόληψης της βίας κατά των γυναικών με ενημερωτικά φυλλάδια τα οποία εκδόθηκαν στο πλαίσιο της παγκόσμιας καμπάνιας της ΧΕΝ και της ΧΕΝ Ελλάδος που αφορά σε 16 ημέρα ακτιβισμού, κάνοντας όπως εξήγησε η κ. Χριστίνα Συκάκη, μέλος της ΧΕΝ, «πορτοκαλί τον κόσμο». Ήδη από τις 25 Νοεμβρίου και μέχρι εξαντλήσεως των εντύπων στις γυναικείες τουαλέτες του “Bel Air” έχει τοποθετηθεί ένα μικρό φυλλάδιο, το οποίο παρήχθη με την βοήθεια της Europa Aluminio ΑΒΕΕ που εμπεριέχει χρήσιμες πληροφορίες και συμβουλές ώστε να γίνει όπως επισημαίνεται «το πρώτο βήμα» σε περιπτώσεις κακοποιητικής συμπεριφοράς απέναντι σε γυναίκες, όπως για παράδειγμα ο ορισμός ενός συνθηματικού μηνύματος το οποίο μπορεί μια γυναίκα να χρησιμοποιήσει σε περίπτωση που θέλει να ειδοποιήσει κάποιον γνωστό ή φίλο, ότι αποτελεί θύμα κακοποιητικής συμπεριφοράς.

Όπως εξήγησε η κ. Συκάκη η επιλογή του χώρου όπου τοποθετήθηκαν δεν ήταν τυχαία καθότι στον χώρο αυτό δεν υπάρχει πρόσβαση των αντρών, όπως δεν ήταν τυχαίο και το μέγεθος του φυλλαδίου, ούτως ώστε όντας διακριτικό να μπορέσει να χωρέσει και στο πίσω μέρος ενός κινητού τηλεφώνου.

Ξεκάθαρες συμβουλές αλλά και πληροφορίες

«Η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία. Και το πολύ σημαντικό είναι ότι πολλές φορές η γυναίκα που αισθάνεται και βιώνει βία, ενδεχομένως μέσα σε καθεστώς σύγχυσης να μην γνωρίζει το τι πρέπει ή τι μπορεί να κάνει. Επομένως το φυλλάδιο αυτό έχει ως στόχο κατ’ αρχήν να της πει πιο είναι το πρώτο βήμα, παρέχοντας ξεκάθαρες συμβουλές αλλά και πληροφορίες ως προς τις αρχές και τους φορείς που μπορεί να απευθυνθεί» εξήγησε η ίδια χαρακτηριστικά, αναφερόμενη και στην μεγάλη ευαισθητοποίηση των μελών του “Bel Air” που όπως εξήγησαν ζήτησαν από μόνοι τους την παράταση της δράσης έως και την εξάντληση των φυλλαδίων.

Η δράση πραγματοποιείται στο σύνολο της Ελλάδος, από όλα τα τοπικά κέντρα της ΧΕΝ Ελλάδος συνοδεία και παράλληλων δράσεων. «Η έμφυλη βία είναι ένα θέμα και τα στερεότυπα είναι μια λεωφόρος δράσης την οποία η ΧΕΝ ούτως ή άλλως την κυνηγάει, και φυσικά θα υπάρχει και συνέχεια» ανέφερε η κ. Συκάκη υπενθυμίζοντας και την έκδοση της ΧΕΝ Κομοτηνής με τίτλο «Είδα τον φόβο» που παρουσιάστηκε με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων της Ευρωπαϊκής ΧΕΝ, με συγκλονιστικές όπως τις χαρακτήρισε και η ίδια ιστορίες.

Κλείνοντας η ίδια θέλησε να στείλει το δικό της μήνυμα προς όλους, υπογραμμίζοντας την ανάγκη της επαγρύπνησης της κοινωνίας απέναντι σε φαινόμενα βίας. «Πρέπει να δώσουμε σε όλες τις γυναίκες τρόπους διαφυγής, διεξόδου, και το μήνυμα ότι είμαστε όλοι μαζί τους» κατέληξε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.