Πρωτοβουλια Φοιτητων Κομοτηνης: «Κανενα face control στο ΔΠΘ»

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την Πρυτανεία

Συγκέντρωση έξω από την Πρυτανεία του ΔΠΘ διοργανώνει για την Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 12.00 η «Πρωτοβουλία Φοιτητών Κομοτηνής ενάντια στο Νόμο Κεραμέως» διαμαρτυρόμενη για μια σειρά από ζητήματα που άπτονται στην πανεπιστημιακής ζωής, από τον τρόπο και τα μέσα εφαρμογής των υγειονομικών πρωτοκόλλων μέχρι την Πανεπιστημιακή Αστυνομία.

Απευθύνοντας κάλεσμα προς όλους και όλες να συμμετέχουν, η Πρωτοβουλία σημειώνει σε μήνυμά της για τους λόγους αντίδρασης:

Η συγκυρία που διανύουμε χαρακτηρίζεται από τη σκληρή επίθεση της κυβέρνησης σε όλα τα επίπεδα και από την αξιοποίηση της πανδημίας για την ψήφιση και την εφαρμογή μιας σειράς μέτρων και νομοσχεδίων που πλήττουν το λαό και τη νεολαία. Έπειτα από ενάμιση χρόνο απουσίας από τις σχολές μας, βλέπουμε μπροστά μας μια πρωτόγνωρη εικόνα. Στις εισόδους των τμημάτων και του campus γίνονται έλεγχοι πιστοποιητικών και μάλιστα, μερικές φορές ζητάνε πάσο ή ταυτότητα. Αυτό σίγουρα υγειονομικός έλεγχος δεν είναι, ίσα ίσα, είναι μια ξεκάθαρη εφαρμογή της ελεγχόμενης εισόδου και του face control, όπως ακριβώς αναγράφονται στο νομο Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη. Η κυβέρνηση, για ακόμα μια φορά, αξιοποιεί με χυδαίο τρόπο την πανδημία ώστε να εφαρμόσει πτυχές του νόμου Κ-Χ, που προβλέπει ακόμα και αστυνομία στις σχολές μας και που αποτελεί τον σκληρότερο νόμο που έχει περάσει στην εκπαίδευση από την εποχή της μεταπολίτευσης. Ειδικά μετά την κρατική δολοφονία στο Πέραμα, κάθε φοιτητής μπορεί να καταλάβει ότι αυτός ο νόμος δεν έρχεται για την «ασφάλεια» και την «προστασία» μας, αλλά για να επιτηρήσει τη φοιτητική μας καθημερινότητα, να καταγράψει το πως κινούμαστε στον κοινωνικό μας χώρο, το Πανεπιστήμιο(δεν είναι τυχαίες οι συζητήσεις περί τοποθέτησης καμερών), να καταστείλει κάθε φωνή που αμφισβητεί, κάθε δυνατότητα για διεκδίκηση και συλλογικό αγώνα.

Όλα αυτά λαμβάνουν χώρα τη στιγμή που η Πρυτανεία ΔΠΘ δεν έχει πάρει κανένα πραγματικό και ουσιαστικό μέτρο προστασίας. Αυτό το βλέπουμε από τις τεράστιες ουρές στη λέσχη, από τα λεωφορεία που είναι πάντα γεμάτα και αποτελούν τεράστιο υγειονομικό κίνδυνο, καθώς και την κατάσταση μέσα σε ορισμένα τμήματα όπου οι αίθουσες είναι ασφυκτικά γεμάτες.

Ακόμα, έχει ανακοινωθεί ότι στο ΔΠΘ έχει συγκροτηθεί Μονάδα Ασφάλειας και Προστασίας και αναμένεται να έρθει από στιγμή σε στιγμή στις σχολές. Αυτή η Μονάδα έχει τον ρόλο της εσωτερικής αστυνόμευσης των τμημάτων ενώ ταυτόχρονα θα είναι υπεύθυνη για την ελεγχόμενη είσοδο και την εφαρμογή συστήματος παρακολούθησης! Είναι χυδαίο να εκμεταλλεύονται την κατάσταση της πανδημίας για την εμπέδωση και την νομιμοποίηση της παρουσίας τέτοιων μονάδων/security στις σχολές μας, στρώνοντας έτσι τον δρόμο για την τοποθέτηση την ίδιας της πανεπιστημιακής αστυνομίας (ΟΠΠΙ).

Η πρυτανεία ΔΠΘ πρέπει να λογοδοτήσει για όλα αυτά. Γιατί ο έλεγχος στις σχολές δεν γίνεται από υγειονομικούς, ενώ το κάθε ίδρυμα είχε την επιλογή να πάρει υγειονομικούς για τον έλεγχο; Η πρυτανεία οφείλει να δεσμευτεί ότι δεν πρόκειται να εφαρμοστεί καμία πτυχή του νόμου-εκτρώματος στις σχολές μας! Μέσα από τη συλλογική διεκδίκηση και τις μαζικές μας κινητοποιήσεις θα κάνουμε σαφές ότι ο νόμος αυτός θα μείνει στα χαρτιά και πως κάθε επίδοξος υλοποιητής του θα μας βρει απέναντι του!

  • ΚΑΤΩ Ο ΝΟΜΟΣ ΚΕΡΑΜΕΩΣ-ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ//ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΒΕ//ΚΑΜΙΑ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ-ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΑ-ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ
  • ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΑΠΟ SECURITY//KANENA FACE CONTROL
  • ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.