Πρωτοπορουν ΔΠΘ και Δημος Κομοτηνης στην προστασια της υγειας σε Αθλητικες εγκαταστασεις

Ακριβής εικόνα των σωματιδίων και της ιικής επιβάρυνσης στο Κλειστό Γυμναστήριο Κομοτηνής από τους αισθητήρες που εγκαταστάθηκαν σε αυτό

Να εξασφαλίσουν, μέσω ενός καινοτόμου προγράμματος, την προστασία της δημόσιας υγείας κατά τη διεξαγωγή αθλητικών δρωμένων, τόσο των αθλητριών/τών που συμμετέχουν όσο και του κοινού που τα παρακολουθεί, θέλουν Δήμος Κομοτηνής και ΔΠΘ.

Για αυτό και το τελευταίο διάστημα έχουν εγκατασταθεί στο κλειστό Γυμναστήριο του Δήμου, μέσω προγραμματικής σύμβασης, αισθητήρες μέτρησης θερμοκρασίας, υγρασίας, μεγέθους και αριθμού σωματιδίων, οι οποίοι ήδη έχουν εγκατασταθεί με μέριμνα των Τεχνικών Υπηρεσιών.

Αυτοί οι αισθητήρες καταγράφουν τις συνθήκες που επικρατούν στον κλειστό χώρο του ΔΑΚ Κομοτηνής κατά τη διεξαγωγή αγώνων και προπονήσεων με και χωρίς την παρουσία κόσμου, ενώ μέσα από τα άλλα όργανα μέτρησης που έχουν προμηθευτεί, θα γίνονται ακριβείς καταγραφές για τους ίδιους τους αθλητές.

Αφορμή αποτέλεσε η πανδημία, αν και τα αποτελέσματα της μελέτης θα αφορούν συνολικά τις λοιμώξεις που μεταδίδονται μέσω του αναπνευστικού συστήματος, ενώ Δήμος και ΔΠΘ φιλοδοξούν αυτό το σύστημα να επιτρέψει την καλύτερη και πιο ασφαλή, για αθλητές και θεατές, λειτουργία της αθλητικής εγκατάστασης.

Μηχανήματα μέτρησης και παρακολούθησης των αθλητών

Εμβάθυνση της συνεργασίας Δήμου-ΔΠΘ

Οι εμπλεκόμενοι από Δήμο και Πανεπιστήμιο συναντήθηκαν το πρωί της Τρίτης 8 Μαρτίου, στο χώρο του κλειστού, με αφορμή μετρήσεις που ξεκίνησαν να γίνονται και σε αθλητές που προπονούνταν εκείνη την ώρα.

Όπως τόνισε ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιάννης Γκαράνης, με τη μέτρηση των συνθηκών, θα μπορεί ο Δήμος να έχει εικόνα των συνθηκών που επικρατούν σε αυτό, βοηθώντας ώστε να γνωρίζουν τους κινδύνους μετάδοσης ιών (όχι μόνο του κορωνοϊού) για να μπορούν να αποφύγουν τους κινδύνους για τους ευρισκόμενους μέσα στο χώρο.

«Η συνεργασία αυτή, μιας και πρόκειται για έρευνα, μας πάει ένα σκαλοπάτι παραπάνω σε σχέση με την ώσμωση πανεπιστημίου και κοινωνίας της Κομοτηνής» σημείωσε, σε μια πρωτοποριακή έρευνα για τη χώρα σε κλειστά γυμναστήρια τέτοιου τύπου.

«Για μάς είναι πολύ σημαντικό να γίνεται μια τέτοια έρευνα στην Κομοτηνή σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο» ανέφερε, με τα αποτελέσματα αυτά να είναι διαθέσιμα σε όλους.

Ένα διαθεματικό διεπιστημονικό έργο

Με την ιδιότητα  της ερευνήτριας βρέθηκε στο κλειστό γυμναστήριο η αντιπρύτανης του ΔΠΘ, και καθηγήτρια του ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής, κ. Μαρία Μιχαλοπούλου, σημειώνοντας πως είναι ιδιαίτερη η χαρά τους να κάνουν εφαρμοσμένη έρευνα στο χώρο που γίνεται η άσκηση, με τον κατάλληλο εξοπλισμό και το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό για να μελετήσουν ένα φαινόμενο που έχει άμεση σχέση με τις ιώσεις και την πανδημία του κορωνοϊού.

Στάθηκε δε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι πρόκειται για ένα διαθεματικό διεπιστημονικό έργο, στο οποίο συμμετέχουν ερευνητές – καθηγητές από τρία τμήματα του ΔΠΘ: από το ΤΕΦΑΑ επιστημονικά Υπεύθυνος είναι ο κ. Αθανάσιος Χατζηνικολάου και μέλος η ίδια, από το Τμήμα Ιατρικής μέλη είναι ο Αναπληρωτής Καθηγητής Πνευμονολογίας Πασχάλης Στειρόπουλος και ο Επίκουρος Καθηγητής Ιολογίας Ιωάννης Καρακασιλιώτης, και από το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών η Επίκουρη Καθηγήτρια Ελευθερία Κατσίρη.

«Ενώσαμε τους προβληματισμούς μας για να απαντήσουμε σε μια πολύ πιεστική ανάγκη της κοινωνίας, όσο αφορά τους αθλητικούς χώρους» ανέφερε, που είχαν κλείσει λόγω πανδημίας, για αυτό και υπήρξε η ανάγκη να διαχειριστούν αυτό το πρόβλημα, όχι μόνο για την πανδημία, αλλά και με τη λογική πως θα υπάρξει ανάγκη για αυτό το επιστημονικό εργαλείο και στο μέλλον.

Στην διαθεματικότητα και διεπιστημονικότητα της διαδικασίας στάθηκε και η Κοσμήτορας της ΣΕΦΑΑ κ. Ελένη Δούδα, τονίζοντας πως μέλημά τους είναι αφενός η ασφάλεια των αθλούμενων, αφετέρου και η υγιεινή των χώρων, ώστε να έχουν καλύτερη απόδοση των ατόμων που συμμετέχουν σε προγράμματα άθλησης.

Ευχαρίστησε δε τον Δήμο για την στήριξη, τον εξοπλισμό και τη δυνατότητα να συνεργαστεί το Πανεπιστήμιο σε μια πρακτική έρευνα, σε μια περίοδο που είναι πολύ σημαντική η ανίχνευση του κορωνοϊού σε χώρους με αθλητικές δραστηριότητες, και μάλιστα με μια καινοτόμα προσέγγιση που θα έχει πρακτική αξία για όλους.

Ήδη ξεκίνησαν οι μετρήσεις στο χώρο

Στοιχεία και για το μέλλον στο Γυμναστήριο

Τέλος ο κ. Χατζηνικολάου, τόνισε πως πέρα από τους αισθητήρες, μέσω του Δήμου έχουν αγοραστεί συσκευές, όπως σπιρόμετρο, οξύμετρα τα οποία μεταφέρουν δεδομένα ροής ασύρματα και σύστημα καταγραφής εξωτερικής επιβάρυνσης Polar Pro, μέσα από τα οποία θα ελέγχεται η προσπάθεια των αθλητών εντός αγωνιστικού χώρου, αλλά και η κατάσταση της υγείας τους τόσο πριν όσο και μετά από κάποια αθλητική δραστηριότητα.

Οι πληροφορίες αυτές, πέρα από την έρευνα από το πανεπιστήμιο, θα μπορέσουν να αξιοποιηθούν από το Δήμο Κομοτηνής για να έχει εικόνα των συνθηκών εντός του χώρου, και να κάνει τις απαραίτητες κινήσεις, από την προμήθεια ιονιστών αθλητικών εγκαταστάσεων, μέχρι τη ρύθμιση του αριθμού των παρευρισκόμενων.

Αφορμή ήταν η πανδημία του κορωνοϊού, όμως ο κ. Χατζηνικολάου θεωρεί πως αυτό το έργο θα βρει εφαρμογή και στο μέλλον.

Ήδη έχουν εικόνα του περιβάλλοντος του Γυμναστηρίου μέσω των εγκατεστημένων αισθητήρων, αλλά και τον αριθμό των γυμναζόμενων και των θεατών σε αθλητικές δραστηριότητες, ενώ θα σχεδιαστούν μελέτες με συγκεκριμένα άτομα, συγκεκριμένη δραστηριότητα και συγκεκριμένες συνθήκες στις κερκίδες.

Οι αισθητήρες δίνουν στοιχεία σε πραγματικό χρόνο, και θα μπορούσαν να βοηθήσουν ώστε να γίνει μακροπρόθεσμος σχεδιασμός για τη λειτουργία του χώρου.

Τα πρώτα αποτελέσματα θα δοθούν στο Δήμο μέχρι το καλοκαίρι, όμως θα συνεχιστούν οι μετρήσεις και τον επόμενο χρόνο, σε νέες συνθήκες μια και αναμένεται να γίνει η ενεργειακή αναβάθμιση του χώρου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.