Πρωτο βημα για την καλυτερη συμβιωση αιολικων-ορνιθοπανιδας στη Θρακη

Τις δυνατότητες περιορισμού των αρνητικών επιπτώσεων στην Ορνιθοπανίδα της Ροδόπης και του Έβρου ανέδειξε η πιλοτική λειτουργία ορνιθολογικού ραντάρ από τη WWF Ελλάς

Στον περιορισμό των επιπτώσεων στην ορνιθοπανίδα της Ροδόπης και του Έβρου από τη δημιουργία των αιολικών πάρκων μπορεί να οδηγήσει η εφαρμογή, αν γίνει σωστά, των νέων τεχνολογιών του ορνιθολογικού ραντάρ. Όπως είναι γνωστό, τα αιολικά πάρκα ζουν μια αναγέννηση στην περιοχή μας, μετά την ολοκλήρωση του σταθμού υψηλής τάσης στη Νέα Σάντα και των έργων που έγιναν παράλληλα με αυτή, δίνοντας τη δυνατότητα να εγκατασταθούν ακόμα περισσότερες ανεμογεννήτριες στην οροσειρά της Ροδόπης.
 
Οι καινούριες ανεμογεννήτριες όμως ενέτειναν με τη σειρά τους την πίεση που ασκείται στην ορνιθοπανίδα της περιοχής, όπως έχουν τονίσει επανειλημμένα οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, μεταξύ των οποίων και η WWF Ελλάς.
 
Για να λύσουν αυτή τη «σύγκρουση» η WWF Ελλάς και η εταιρεία περιβαλλοντικών συμβούλων NCC πραγματοποίησαν την πρώτη πιλοτική λειτουργία ορνιθολογικού ραντάρ στη ζώνη των αιολικών πάρκων της Θράκης.
 
Τα τελευταία χρόνια τα ραντάρ έχουν χρησιμοποιηθεί με σημαντική επιτυχία στο εξωτερικό, περιορίζοντας τις αρνητικές επιπτώσεις των αιολικών στην ορνιθοπανίδα. Καταγράφοντας την παρουσία και την κίνηση των πουλιών και σε συνδυασμό με ειδικό λογισμικό παρέχουν τη δυνατότητα αντίδρασης σε πραγματικό χρόνο. Ένα τέτοιο σύστημα δηλαδή μπορεί να εντοπίζει πουλιά τα οποία κινούνται στη γειτονιά ενός αιολικού πάρκου και αναλόγως να δίνει εντολή προσωρινής παύσης λειτουργίας των ανεμογεννητριών ή ενεργοποίησης μηχανισμών εκφοβισμού των πουλιών ώστε να απομακρυνθούν αλλάζοντας πορεία.
 
Η πρόσφατη προσπάθεια της WWF είναι το πρώτο βήμα για να παρατηρήσουν κατά πόσο στις ειδικές συνθήκες της Θράκης η χρήση ραντάρ μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπτώσεων των αιολικών πάρκων στην ορνιθοπανίδα. H δοκιμαστική λειτουργία του ραντάρ σε διαφορετικά σημεία του ορεινού Έβρου και της Ροδόπης κατέδειξε πως το έντονο ανάγλυφο της περιοχής θέτει περιορισμούς στη χρήση των συστημάτων αυτών, απαιτώντας τη χρήση συνδυασμού μεθόδων ή συστοιχίας ραντάρ για πλήρη κάλυψη της περιοχής ενός αιολικού.
 
Επίσης σε συνεργασία και με τον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου πραγματοποιήθηκε επίδειξη του συστήματος σε εκπροσώπους εταιρειών και μελετητικών γραφείων, όπως και σε εκπροσώπους των υπηρεσιών που είναι υπεύθυνες για τις γνωμοδοτήσεις και αδειοδοτήσεις των αιολικών πάρκων στη Θράκη. Στην επίδειξη συμμετείχαν 50 άτομα. Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να ακούσουν από την NCC που συμμετέχει στο πρόγραμμα LIFE “Windfarms and Wildlife” τις δυνατότητες και τους περιορισμούς αυτών των συστημάτων, αλλά και να δουν ένα ορνιθολογικό ραντάρ σε λειτουργία. Το πρόγραμμα LIFE στοχεύει στην ανάδειξη των πλέον σύγχρονων μεθόδων που θα βελτιώσουν τη συμβατότητα της ανάπτυξης αιολικών πάρκων με τους στόχους διατήρησης της βιοποικιλότητας της Ε.Ε.
 
Η εύρεση λύσης στο πρόβλημα που δημιουργεί η ανάπτυξη των αιολικών πάρκων στα σπάνια και προστατευόμενα είδη ορνιθοπανίδας της Θράκης όπως ο Μαυρόγυπας, ο Ασπροπάρης, το Όρνιο και ο Χρυσαετός αποτελεί για τη WWF Ελλάς βασική προτεραιότητα. Οι νέες τεχνολογίες, όπως τα ραντάρ, προσφέρουν σημαντικές δυνατότητες ωστόσο, όπως διαπίστωσαν και οι παρευρισκόμενοι, η αποτελεσματικότητα τους δεν είναι δεδομένη και απαιτείται εκτεταμένη προκαταρκτική έρευνα κατά περίπτωση πριν προχωρήσει η πρακτική εφαρμογή τους. Η συνεργασία της WWF Ελλάς με το πρόγραμμα LIFE θα παρέχει την ευκαιρία να ελεγχθούν και άλλα σύγχρονα συστήματα στην περιοχή τα επόμενα χρόνια.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.