Πρωτο κουδουνι στη Ροδοπη με ευχη να μεινουν ανοιχτα τα σχολεια

Άνοιξαν τις πόρτες τους τα σχολεία, με την ελπίδα να παραμείνουν έτσι καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς

Σε 7ο Δημοτικό και 5ο Γυμνάσιο οι επίσημοι αγιασμοί στην Κομοτηνή

Ιδιόμορφο ήταν το ξεκίνημα των σχολείων και φέτος, ελέω κορωνοϊού, με μέτρα ασφαλείας, τους γονείς εκτός του σχολικού χώρου, και τα περισσότερα παιδιά εντός των τάξεων.

Στο ξεκίνημα της χρονιάς, τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου, στα προαύλια των σχολείων για τον αγιασμό υπήρχαν δάσκαλοι μαζί με μία από τις τάξεις, με τα υπόλοιπα παιδιά να βρίσκονται εντός των τάξεών τους, από όπου πέρασε στη συνέχεια ο ιερέας.

Την ίδια ώρα, δεν επιτράπηκε στους γονείς να εισέλθουν μέσα στο χώρο, παρόλο που πολλοί παρακολούθησαν την τελετή έξω από το σχολείο, περιμένοντας τα παιδιά τους μετά το πέρας της, ιδιαίτερα στα Δημοτικά.

Οι επίσημοι αγιασμοί στην Ροδόπη φέτος πραγματοποιήθηκαν στο 7ο Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής και το 5ο Γυμνάσιο, από τον Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονα, ενώ το παρών έδωσαν ο Βουλευτής Ροδόπης κ. Δημήτρης Χαρίτου, ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Νίκος Τσαλικίδης, ο Σοφολογιότατος τοποτηρητής Μουφτής Κομοτηνής κ. Χαλήλ Τζιχάτ, η Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Μαίρη Κοσμίδου, εκπροσωπώντας τον Περιφερειακό Προϊστάμενο Εκπαίδευσης και ο Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας του Δήμου Κομοτηνής κ. Κίμων Λεχούδης.

Στο 7ο Δημοτικό βρέθηκαν επίσης ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Χρήστος Μέτιος, ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Μαρίνος Κωνσταντινίδης και ο Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας του Δήμου Κομοτηνής κ. Στράτος Τσακιρίδης,

Μητροπολίτης Παντελεήμων

«Η μάθηση έρχεται σιγά σιγά, γλυκαίνει τη ζωή μας και απαντά τα καθημερινά μας ερωτήματα»

Απευθυνόμενος στους μαθητές ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων τόνισε προς τα παιδιά πως το να πηγαίνει κανείς σχολείο, και να βάζει τα θεμέλια για το μέλλον του, είναι ίσως το μεγαλύτερο πράγμα.

Ευχήθηκε δε να γίνουν κτήματα των μαθητών όσα διαβάσουν, και να αποτελέσουν τις γνώσεις ώστε να αποκτήσουν παιδεία στη ζωή τους. Καλωσόρισε δε εκ μέρους όλων τα πρωτάκια, που έρχονται στο σχολείο για πρώτη φορά, χρησιμοποιώντας ένα μύθο του Αισώπου, πως η μάθηση έρχεται σιγά σιγά γλυκαίνει τη ζωή μας και απαντά τα καθημερινά μας ερωτήματα.

Χαλήλ Τζιχάτ

«Ερχόμαστε στο σχολείο για φωτισμό»

Μια σχολική χρονιά με υγεία και δύναμη, ευχήθηκε ο Σοφολογιότατος Τοποτηρητής Μουφτής Κομοτηνης κ. Χαλήλ Τζιχάτ.

Τόνισε δε πως μετά από την οικογένεια, ερχόμαστε στο σχολείο για φωτισμό, και αυτό ευχήθηκε προς τους μαθητές.

Χρήστος Μέτιος

«Η αντιμετώπιση της πανδημίας είναι κάτι που μας αφορά όλους και αν επιδείξουμε υπευθυνότητα θα τα καταφέρουμε»

Στο ξεκίνημα μιας ακόμα σχολικής χρονιάς διαφορετικής από όσες έχουμε συνηθίσει, σημείωσε ο Περιφερειάρχης κ. Χρήστος Μέτιος, συνεχίζονται τα μέτρα προφύλαξης, «αλλά η αντιμετώπιση της πανδημίας είναι κάτι που μας αφορά όλους και αν επιδείξουμε υπευθυνότητα θα τα καταφέρουμε».

Τόνισε δε πως η Περιφέρεια θα παραμείνει δίπλα στην εκπαιδευτική κοινότητα για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση προβλημάτων και στην κάλυψη αναγκών, ευχόμενος καλή σχολική χρονιά, με υγεία, πρόοδο και επιτυχίες στους μαθητές και καλή δύναμη στους εκπαιδευτικούς και στους γονείς.

Δημήτρης Χαρίτου

«Είναι ανάγκη τα σχολεία να μείνουν ανοιχτά και οι αίθουσες να είναι γεμάτες με γνώσεις, ζωή και ελπίδα»

Από την πλευρά του ο κ. Δημήτρης Χαρίτου ευχήθηκε παρά την αβεβαιότητα της πανδημίας, τις δυσκολίες και τα προβλήματα στο ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς αυτή να είναι δημιουργική και παραγωγική για όλους.

«Είναι ανάγκη τα σχολεία να μείνουν ανοιχτά και οι αίθουσες να είναι γεμάτες με γνώσεις, ζωή και ελπίδα» ανέφερε. Στους μαθητές ευχήθηκε να πάρουν πίσω ξανά τη ζωή τους. Να αναζητήσουν και να διεκδικήσουν τη γνώση και τη μόρφωση που δικαιούνται και τους αξίζει.

Στους εκπαιδευτικούς, που φέτος θεωρεί πως σηκώνουν ένα μεγαλύτερο βάρος από αυτό που τους αναλογεί γιατί δεν ανέλαβε αυτήν την ευθύνη η Πολιτεία, ευχήθηκε καλή δύναμη.

Καλή δύναμη όμως ευχήθηκε και στους γονείς γιατί μέσα σε αυτήν την δύσκολη οικονομική συγκυρία σηκώνουν ένα πολύ μεγάλο οικονομικό βάρος για να μπορέσουν να μορφώσουν και να σπουδάσουν τα παιδιά τους.

«Θέλω να γνωρίζουν όλοι ότι θα είμαι δίπλα τους στις προσπάθειες για ένα καλύτερο σχολείο με λιγότερες ανισότητες και ίσες ευκαιρίες για όλους στη μόρφωση» κατέληξε.

Νίκος Τσαλικίδης

«Παρά τα προβλήματα τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες, όλα είναι έτοιμα και κυλούν ομαλά»

Καλή πρόοδο στους μαθητές και τις μαθήτριες ευχήθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Νίκος Τσαλικίδης, που τόνισε πως σε αυτή τη νέα σχολική χρονιά, έχουν νέα όνειρα και νέους στόχους.

«Παρά τα προβλήματα τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες, όλα είναι έτοιμα και κυλούν ομαλά» ανέφερε, ευχόμενος ψυχική δύναμη τόσο στους μαθητές όσο και στους εκπαιδευτικούς και τους γονείς. Σημείωσε δε πως θα συνεχίσουν από την Αντιπεριφέρεια να διεκδικούν κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο για την βελτίωση της καθημερινότητάς τους.

Μαρίνος Κωνσταντινίδης

«Ας ενώσουμε λοιπόν τις δυνάμεις μας για να έχουμε μια χρονιά καλύτερη από την περυσινή, με όσο το δυνατόν λιγότερα προβλήματα»

Σε αυτή την πρώτη μέρα της σχολικής χρονιάς, όλοι ατενίζουν το μέλλον με αισιοδοξία και ελπίδα, σημείωσε ο Προϊστάμενος Πρωτοβάθμιας κ. Μαρίνος Κωνσταντινίδης, που τόνισε πως έχουν την απαραίτητη στελέχωση, οι κτιριακές υποδομές ενισχύθηκαν από το Δήμο, και ένα θεσμικό πλαίσιο που τους θωρακίζει απέναντι στον κορωνοϊό.

Με βάση και την περυσινή εμπειρία και τα περιστατικά που διαχειρίστηκαν, θεωρεί πως θα τα πάμε φέτος καλύτερα, ενώ η συμβολή των γονέων είναι σημαντική.

«Ας ενώσουμε λοιπόν τις δυνάμεις μας για να έχουμε μια χρονιά καλύτερη από την περυσινή, με όσο το δυνατόν λιγότερα προβλήματα» ανέφερε.

Μαίρη Κοσμίδου

«Είμαστε πάντα σε εγρήγορση για οτιδήποτε χρειάζεται όσο αφορά την εκπαιδευτική διαδικασία»

Όσο για την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, η κ. Μαίρη Κοσμίδου τόνισε πως ξεκινούν με 5.800 ενεργές εγγραφές, με όλα τα μέτρα που καθορίζουν οι κανόνες και οι οδηγίες.

Το 94% των αναγκών σε αναπληρωτές έχει ήδη καλυφθεί, σημείωσε, μαζί με τους διορισμούς μονίμων που έγιναν την προηγούμενη περίοδο, οπότε η Ροδόπη ξεκινά με ελάχιστες ανάγκες οι οποίες ελπίζουν πως θα καλυφθούν άμεσα.

Ο επίσημος αγιασμός είχε ξεχωριστή σημασία γιατί έγινε στο 5ο Γυμνάσιο, ένα ιστορικό κτίριο που ανακαινίζεται συνέχεια και στο οποίο έχουν γίνει αρκετές εργασίες που συνεχίζονται.

«Είμαστε πάντα σε εγρήγορση για οτιδήποτε χρειάζεται όσο αφορά την εκπαιδευτική διαδικασία» ανέφερε, ζητώντας τη συνεργασία και των γονέων, ευχόμενη ότι καλύτερο στα παιδιά και φυσικά ανοιχτά σχολεία.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.