Πρωτο κουδουνι στα σχολεια της Κομοτηνης

Με ευχές για μια δημιουργική σχολική χρονιά οι επίσημοι αγιασμοί στο 8ο Δημοτικό και το 4ο Γυμνάσιο Κομοτηνής

Την επιστροφή στις σχολικές αίθουσες για μαθητές και δασκάλους σήμαινε η Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου, με τα σχολεία από άκρη σε άκρη της Ροδόπης να γεμίζουν με μαθητές στην έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Με ευχές για μια ευχάριστη, αλλά και δημιουργική χρονιά, οι μαθητές προσήλθαν στα σχολεία τους, συνοδεία των γονέων τους, ώστε να συνεχίσουν, ή ξεκινούν, το μεγάλο ταξίδι της γνώσης.

Στο 4ο Δημοτικό Κομοτηνής ο Αγιασμός στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

Ο επίσημος αγιασμός για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση έλαβε χώρα στο 8ο Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής, από τον Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης κ. Νίκου Τσαλικίδη, του Δημάρχου Κομοτηνής κ.Γιάννη Γκαράνη, της Προϊσταμένης της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, κ. Κατερίνα Σαραφίδου, περιφερειακών και δημοτικών συμβούλων, καθώς και πλήθους γονέων.

Απευθυνόμενος στα παιδιά, ο Σεβασμιώτατος τόνισε πως τα παιδιά κατέχουν την κεντρικότερη θέση στη ζωή των μεγαλύτερων, που θέλουν μια καλή ζωή που θα τα έχει όλα μέσα, και την αγωνία να τους παραδώσουν ένα κόσμο καλύτερο από το σημερινό.

Όμως ο άνθρωπος δεν είναι μόνο σώμα αλλά και πνεύμα, και πρέπει η πρόοδος των δύο να συμβαδίζει, για αυτό και ήρθαν στο σχολείο για να εφοδιαστούν με την κατά κόσμο σοφία αλλά και την κατά Θεό.

Το πρώτο που πρέπει να μάθουν στο σχολείο, τόνισε, είναι να αγαπούν ο ένας τον άλλο, και να γίνουν φίλοι και αδέρφια, ανέφερε.

Ενισχυμένη σε διορισμούς η πρωτοβάθμια

Στο χαιρετισμό της η Προϊσταμένη Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης κ. Κατερίνα Σαραφίδου, καλωσόρισε τους μαθητές πίσω στο σχολείο, και ευχήθηκε να απολαύσουν, ιδιαίτερα τα πρωτάκια, το μακρύ ταξίδι της γνώσης, και να το εκμεταλλευτούν για να αποκτήσουν όσο το δυνατόν περισσότερα εφόδια για τη ζωή και το μέλλον τους.

Στους εκπαιδευτικούς ευχήθηκε καλή επιτυχία στο έργο τους, που είναι επίπονο αλλά και πολύ σημαντικό, για το οποίο θεωρεί πως αντλούν την δύναμη και την ενέργεια για να ανταπεξέρθουν από την αγάπη που έχουν για τα παιδιά, αλλά και την αγάπη που εισπράττουν από αυτά.

Η Διεύθυνση Εκπαίδευσης θα είναι πάντα δίπλα τους, τόνισε, ενώ ζήτησε και από τους γονείς να συνεργαστούν με τους εκπαιδευτικούς, μιας και κοινός τους στόχος είναι το καλό των παιδιών.

Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης είναι ενισχυμένη ήδη από πέρυσι με 50 νεοδιοριζόμενους εκπαιδευτικούς, ενώ τα σχολεία θα λειτουργήσουν σχεδόν με πληρότητα από την πρώτη μέρα, τόνισε.

Καλωσόρισμα στο σχολείο

Ο διευθυντής του σχολείου κ. Μιχάλης Ράντος, ευχήθηκε προς όλους να κάνουν μια καλή αρχή, ώστε η νέα χρονιά να είναι αποδοτική, δημιουργική και αποτελεσματική.

Το σχολείο, τόνισε, στις σύγχρονες οργανωμένες κοινωνίες, κατέχει ένα κρίσιμο ρόλο, ιδιαίτερα στη σημερινή εποχή, όταν τα παιδιά δέχονται ένα καταιγισμό μηνυμάτων, πληροφοριών και επιρροών, ώστε να τους βοηθήσει να συγκροτήσουν τα σωστά νοήματα, και να ερμηνεύουν με έγκυρο και αξιόπιστο τρόπο όλα τα θαυμαστά και περίπλοκα που συμβαίνουν δίπλα μας.

Για να κατακτήσουν όμως αυτή την ικανότητα χρειάζονται κόπο και προσπάθεια, και από την πλευρά του ίδιου και των εκπαιδευτικών διαβεβαίωσε πως η διδασκαλία και η μάθηση θα γίνονται με ευχάριστο και πρόσφορο τρόπο, πολλές δραστηριότητες μέσα και έξω από το σχολείο, ώστε να ικανοποιείται η φυσική περιέργεια των μαθητών και η έφεσή τους για γνώση.

Καλωσόρισε δε και τους μαθητές που έρχονται για πρώτη φορά στο σχολείο τους, τα πρωτάκια, διαβεβαιώνοντας πως το σχολείο θα γίνει η μεγάλη τους οικογένεια, μια ζεστή αγκαλιά που τους υποδέχεται με αγάπη.

«Να είστε βέβαιοι ότι η προκοπή και η επιτυχία σας, θα συμβάλλει όχι μόνο στο δικό σας καλό, αλλά και της πατρίδας μας, και επίσης θα βοηθήσει σε ένα καλύτερο κόσμο, περισσότερο ανθρώπινο και δημοκρατικό» ανέφερε.

Αναφερόμενος στις καταστροφικές πυρκαγιές και πλημμύρες που έπληξαν τη χώρα μας, τόνισε πως θα πρέπει καθημερινά να στεκόμαστε στον συνάνθρωπο μας που υποφέρει και να τον στηρίζουμε με όποιο τρόπο βρίσκουμε.

Στο 4ο Γυμνάσιο Κομοτηνής ο Αγιασμός της Δευτεροβάθμιας

Ο επίσημος αγιασμός για την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε στο 4ο Γυμνάσιο Κομοτηνής, από τον Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, παρουσία του Δημάρχου Κομοτηνής κ. Γιάννη Γκαράνη, του Αναπληρωτή Προϊσταμένου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης κ. Γιώργου Γιαντσόπουλου, περιφερειακών και δημοτικών συμβούλων, καθώς και γονέων.

Απευθυνόμενος στους μαθητές, ο Σεβασμιώτατος τόνισε πως σε αυτό τον ιδιαίτερο χώρο, βρίσκονται όλοι για να τους ευχηθούν για την νέα χρονιά που ξεκινά, να είναι δημιουργική, να έχει πολλούς και καλούς καρπούς.

Για να καρπίσει όμως ο χώρος, και να δώσει τα επιθυμητά αποτελέσματα θα πρέπει ο καθένας να καταβάλλει το δικό του τρόπο, και τους ζήτησε να μην φοβούνται να κοπιάσουν, να μην φοβούνται τη δουλειά.

«Σας λέω ότι ο έξυπνος είναι αυτός που διαβάζει, που αγωνίζεται, που δεν το βάζει κάτω» τόνισε, και ενώ η ζωή έχει πολλές δυσκολίες, το ωραίο είναι όταν κάποιος τις ξεπερνά και βγαίνει νικητής. «Επειδή όμως η ζωή έχει πολλές μάχες, ακόμα και όταν χάνουμε, πρέπει να ξέρουμε να χάνουμε με το κεφάλι ψηλά και με αξιοπρέπεια» σημείωσε κλείνοντας.

Απαραίτητες οι νέες σχολικές υποδομές

Ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης κ. Γιώργος Γιαντσόπουλος τόνισε πως όλα είναι έτοιμα για την έναρξη της σχολικής χρονιάς, τα βιβλία είναι στη θέση τους, και θα τα πάρουν τα παιδιά άμεσα.

Ακόμα έχουν κάποιες ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς, που υπολογίζονται γύρω στις 50, όμως ελπίζουν πως στο δεύτερο κύμα προσλήψεων που αναμένεται άμεσα, να μπορέσουν να τα συμπληρώσουν και να μην έχουν προβλήματα χαμένων ωρών.

Όσο για το θέμα των υποδομών, ο κ. Γιαντσόπουλος σημείωσε πως έχουν γίνει πολλά, αλλά τα σχολεία λόγω παλαιότητας, δημιουργούν συνεχώς ανάγκη για βαψίματα και άλλες παρεμβάσεις.

Επανέλαβε δε το πάγιο αίτημα που υπάρχει για περισσότερες δομές εντός της Κομοτηνής για Γυμνάσιο και Λύκειο, ώστε να αποσυμφορηθούν οι υφιστάμενες.

Άλλωστε σύντομα στο χώρο του 4ου Γυμνασίου, μετά από δέσμευση του Δήμου Κομοτηνής, θα τοποθετηθεί μια αίθουσα προκάτ, ώστε να μπορέσει να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των μαθητών.

Οι καθηγητές δίπλα στους μαθητές

Από την πλευρά της η Διευθύντρια του σχολείου κ. Δανάη Παντελίδου, τόνισε πως το σχολείο δεν είναι μόνο το κτίριο που το στεγάζει, αλλά για τους περισσότερους παλιούς καθηγητές είναι ο χώρος που εργάζονται εδώ και πολλά χρόνια, το οποίο αγαπούν και θέλουν να προσφέρουν το καλύτερο που μπορούν.

Για αυτό και εξέφρασε την ελπίδα πως και οι μαθητές θα αγαπήσουν το σχολείο τους, που θα τους υποδεχθεί στις φρεσκοβαμμένες και πεντακάθαρες αίθουσές του, κάτι στο οποίο είναι καθοριστική η βοήθεια της σχολικής επιτροπής, που παρείχε τα υλικά, και της ΧΧΙ ΤΘΤ που προσέφερε την εργασία και των εργαζομένων στην καθαριότητα, ζητώντας από όλους να σεβαστούν τον χώρο και να τον διατηρήσουν.

Απευθυνόμενοι στους μαθητές της Α Γυμνασίου, τους καλωσόρισε στο Σχολείο, εκφράζοντας την ελπίδα πως θα γίνει μια ζεστή αγκαλιά για αυτούς και μια χαρούμενη ανάμνηση στο μέλλον.

Τόνισε δε πως οι καθηγητές είναι εκεί για να βοηθήσουν για οτιδήποτε προκύψει, και θα καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για να επιλύσουν τα όποια προβλήματα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.