Πρωτιστο αιτημα η δημιουργια αντιπυρικης ζωνης γυρω απο τη Μαρωνεια

8 προτάσεις του Συλλόγου Γυναικών Μαρώνειας «Ιππαρχία» για τον οικισμό

Με αφορμή την ανακήρυξη της Μαρώνειας ως ιστορικής έδρας του Δήμου

Προφητικά ήταν τα αιτήματα που κατέθεσε, με αφορμή την ανακήρυξης το Σάββατο της Μαρώνειας ως ιστορική έδρα του Δήμου Κομοτηνής, ο Σύλλογος Γυναικών «Ιππαρχία», μιας και αυτό που προέταξε ως κύριο, είναι η δημιουργία αντιπυρικής ζώνης γύρω από τον οικισμό της Μαρώνειας.

Και παρόλο που τελικά η φωτιά δεν πέρασε τα Πετρωτά και η Μαρώνεια δεν κινδύνευσε, και μόνο η αγωνία που πέρασαν, και η εκκένωση του οικισμού, δείχνει πως η ανάγκη για την αντιπυρική ζώνη παραμένει άμεση. 

Πέρα της αντιπυρικής, ο Σύλλογος αναφέρει την ανάγκη για παρεμβάσεις εντός του οικισμού, από τα αδέσποτα, τις συντηρήσεις υποδομών και της εκκλησίας του Αγίου Ιωάννη και την ανάδειξη του Λιμανιού και του παραλιακού μετώπου.

Οι προτάσεις του Συλλόγου

Ο Σύλλογος Γυναικών «Ιππαρχία», αφού μελέτησε τα προβλήματα του Οικισμού και πιθανές λύσεις τους, τα θέτει υπόψιν του Δήμου και ζητά την άμεση επίλυσή τους.

Αυτά, είναι τα εξής:

1 .Αντιπυρική ζώνη

Λόγω της αλλαγής του κλίματος και της κλιματικής κρίσης, απαιτείται να γίνουν έργα αντιπυρικής προστασίας, περιμετρικά του οικισμού, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος μιας καταστροφής.

2. Αδέσποτα σκυλιά

Ο τόπος μας, πέραν του ιστορικού του παρελθόντος, είναι μια αναπτυσσόμενη τουριστικά περιοχή και δυστυχώς έχει γεμίσει από αδέσποτα σκυλιά, που τριγυρνούν στον Οικισμό και στην πλατεία ως αγέλες, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν άνθρωποι, ιδίως μικρά παιδιά και ηλικιωμένοι.

3. Παραδοσιακός οικισμός

Η Μαρώνεια είναι χαρακτηρισμένος παραδοσιακός οικισμός, αλλά δεν απολαμβάνει τα ανάλογα οφέλη με χρηματοδοτούμενα έργα για το αποχετευτικό, την υπόγεια εγκατάσταση των καλωδίων της ΔΕΗ και του ΟΤΕ, την αποκατάσταση των σοβαρών προβλημάτων της ύδρευσης, του ευπρεπισμού των οδών και την ανάδειξη των πολιτιστικών σημείων, όπως τα εξωκκλήσια και οι κρήνες.

Οι περίπου 10 κρήνες οι οποίες βρίσκονται διάσπαρτα σε όλη την Μαρώνεια και εξυπηρετούσαν τις ανάγκες ύδρευσης των σπιτιών, έχουν ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον αφού σε αυτές, διακρίνονται στοιχεία της ιστορικής πορείας, του τόπου. Χρήζουν, λοιπόν, ανάδειξη αλλά και επαναλειτουργία της χρήσης τους.

4. Απαγόρευση στάθμευσης στην πλατεία – Χώρος Parking

Η πλατεία, έχει μεταβληθεί σε ένα ανεξέλεγκτο parking αυτοκινήτων, με αποτέλεσμα το λεωφορείο της γραμμής του ΚΤΕΛ, να μην μπορεί να μπει στον Οικισμό για να κάνει αναστροφή, στην πλατεία και έτσι να αποβιβάζει τους επιβάτες, στην είσοδο της Μαρώνειας (νεκροταφεία). Αυτό, όμως, αποτελεί ιδιαίτερο πρόβλημα, κυρίως για τους ηλικιωμένους, λόγω των αποστάσεων που απαιτείται να καλυφθούν με τα πόδια.

Προτείνουμε: Να αξιοποιηθεί το ήδη υπάρχον parking (δίπλα στην παλιά κοινότητα), να μπει φωτισμός, να καθαριστεί και να διαμορφωθεί ο χώρος με διαγραμμίσεις, αλλά και να τοποθετηθούν πινακίδες, ώστε υποχρεωτικά να κατευθύνονται τα αυτοκίνητα, στον προκαθορισμένο αυτόν χώρο.

5. Φεστιβάλ Μαρώνειας

Το φεστιβάλ, θα πρέπει να περιλαμβάνει εκδηλώσεις υψηλού πολιτιστικού επιπέδου και στα πλαίσια αυτών, θα πρέπει να αξιοποιούνται όλοι οι αξιόλογοι, υφιστάμενοι, χώροι (Αρχαίο θέατρο, Χελιδονόπετρα, Μαρμαρίτσα, Λιμάνι).

6. Συντήρηση δρόμων οικισμού – Φωτισμός.

Οι δρόμοι του οικισμού δεν συντηρούνται επαρκώς, με αποτέλεσμα να δυσκολεύουν οδηγούς και πεζούς (λακκούβες). Το ίδιο και ο φωτισμός.

7 Άγιος Ιωάννης

Ο Ιερός Ναός του Αγ. Ιωάννη καταρρέει και θα πρέπει να εξευρεθεί λύση, από τους αρμόδιους φορείς, ώστε να αποκατασταθούν οι φθορές

8.Λιμάνι – Ανάδειξη παραλιακού μετώπου

Το λιμάνι αποπνέει εγκατάλειψη, καθώς εδώ και χρόνια έχουν αποκολληθεί οι πλάκες του οδοστρώματος και έχουν σπάσει, δεν υπάρχει επαρκής φωτισμός και απαιτείται, γενικά, καθαρισμός και ευπρεπισμός του χώρου.

Στις ελεύθερες παραλίες να προνοείται η έγκαιρη εγκατάσταση Ομπρελών, αποδυτηρίων, ντους, κάδων απορριμμάτων, κάθε καλοκαιρινή σεζόν.

Επίσης, να επιλεγεί μια παραλία της Μαρώνειας ως «φιλική» προς τα άτομα που έχουν χρεία εύκολης πρόσβασης μέχρι την θάλασσα, λόγω κινητικών προβλημάτων και να γίνουν οι ανάλογες εγκαταστάσεις.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.