Πρωτη θεση και βραβειο δημιουργικοτητας για το 3ο Δημοτικο Σχολειο Κομοτηνης

Στον 3ο Περιφερειακό Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής που διεξήχθη στην Ξάνθη - Ραντεβού στο τελικό που θα διεξαχθεί στην Αθήνα δίνουν οι “LegoGalaxy”

Την πρώτη θέση στον 3ο Περιφερειακό Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, που έλαβε χώρα στην Ξάνθη, κατέλαβαν οι “LegoGalaxy”, η ομάδα της Στ2 τάξης του 3ου Δημοτικού Σχολείου Κομοτηνής, κερδίζοντας και το εισιτήριο για τον τελικό που θα διεξαχθεί στις 18 Μαρτίου στην Αθήνα.
 
Παράλληλα οι “RoboWheels” η δεύτερη ομάδα του 3ου Δημοτικού διακρίθηκε επίσης, λαμβάνοντας το βραβείο δημιουργικότητας.
 
Το φετινό θέμα του διαγωνισμού, που διοργανώνεται από την WRO Hellas  ήταν «Οχήματα και μεταφορές του αύριο». Στο πλαίσιο αυτό οι Γιώργος Γεωργαντάς, Παναγιώτης Δελής, Νικολέτα Μπάρμπα, Σταύρος Μπούζγας, Αναστασία Πετμεζά και Δημήτρης Πραντσίδης, τα μέλη δηλαδή των “LegoGalaxy” , δημιούργησαν, χρησιμοποιώντας συγκεκριμένους αυτοματισμούς, ένα λεωφορείο με ανυψωτικό μηχανισμό.
 

Εμπνευσμένοι από την μακρινή Κίνα και το TEB (Transit Elevated Bus), ένα λεωφορείο, στην ουσία υπερυψωμένο τραίνο του οποίου τα άκρα πατάνε σε ράγες, δημιουργώντας κενό ανάμεσά τους, στο οποίο επιτρέπει σε αυτοκίνητα δύο λωρίδων κυκλοφορίας να περνούν από κάτω του, οι “LegoGalaxy” δημιούργησαν ένα αντίστοιχο λεωφορείο, η  μοναδικότητα του οποίου – και σε σχέση με το TEB- έγκειται στη δυνατότητα που αυτό έχει να ανυψώνεται, όταν βρίσκει εμπόδιο και να μην είναι μόνιμα ψηλά.
 
Το λεωφορείο των “LegoGalaxy” κινείται έτσι με επιτυχία στους  δρόμους, μίας σύγχρονης πόλης – όπως προβλέπει το σενάριο που δημιούργησαν- συμβάλλοντας και στην αποσυμφόρηση της κίνησης μέσω της ανύψωσης του, προσπερνώντας με ασφάλεια τα υπόλοιπα επιβατικά αυτοκίνητα.
 
Για την συνολική τους παρουσίαση αλλά και την ιδέα την οποία ανέπτυξαν οι “LegoGalaxy” κατέκτησαν την πρώτη θέση του Περιφερειακού Διαγωνισμού και προκρίθηκαν στον τελικό, τον 3ο Πανελλήνιο πλέον διαγωνισμό όπου θα «αντιμετωπίσουν» ομάδες από όλη την Ελλάδα. 

Βραβείο δημιουργικότητας για το έξυπνο λεωφορείο στους “RoboWheels” 

Αντίστοιχα η δεύτερη ομάδα του 3ου Δημοτικού, οι “RoboWheels” έλαβαν το βραβείο δημιουργικότητας για τη δημιουργία ενός ειδικού (έξυπνου) λεωφορείου το οποίο κινείται σε μια ειδική λεωφορειογραμμή. Πρόκειται για ένα όχημα που κινείται αυτόματα, δίχως οδηγό, μέσω ενός λογισμικού στον Η/Υ που είναι τοποθετημένος στο όχημα, απευθύνεται σε άτομα με ειδικές ανάγκες, περιλαμβάνοντας ειδική ράμπα για την επιβίβασή τους στην πλαϊνή του πλευρά, ενώ στο πίσω μέρος του έχει ένα ειδικό ηλιακό πάνελ το οποίο επιτρέπει το λεωφορείο να κινείται με τη βοήθεια της ηλιακής ενέργειας που έχει συλλέξει  το πάνελ, βοηθώντας και  στη μείωση των ατμοσφαιρικών ρίπων που μολύνουν την ατμόσφαιρα της πόλης αλλά και προσφέροντας μια νέα οπτική των χρήσεων που θα μπορούσαν να έχουν οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας,  όπως η ηλιακή.
 

Οι Κάλλια Αρβανιτίδη, Κωνσταντίνος Καρταλάκης, Έλενα Κεχαγιά, Γεωργία Μιχαηλίδη, Μαρκέλλα Μπογιατζή και Γιώργος Τζεμίντιμπης, ήτοι οι “RoboWheels”, συνοδευόμενοι από τους προπονητές τους εκπαιδευτικούς κ.κ. Θοδωρή Στανίτσα και Γιάννη Μιχαηλίδη, κέρδισαν τις εντυπώσεις αλλά και πέρασαν ένα δυνατό κοινωνικό μήνυμα μέσω της δημιουργίας τους, που δεν είναι άλλο από το «μέσα μεταφοράς για όλους». 
 
Σε δύο βδομάδες οι “LegoGalaxy” θα διεκδικήσουν μία θέση στο βάθρο των νικητών του τελικού που θα διεξαχθεί στην Αθήνα, την κάθοδό τους στην οποία ωστόσο θα πρέπει να οργανώσουν. Στην κατεύθυνση αυτή, όπως τόνισε ο κ. Στανίτσας, υπεύθυνος εκπαιδευτικός της ομάδας, μιλώντας στον «ΠτΘ», κάθε προσφορά για την κάλυψη των εξόδων μεταφοράς των παιδιών θα είναι καλοδεχούμενη.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.