Πρωτη επιλογη σε ενα μεγαλο δρομο η πανεπιστημιακη σχολη

Μαθητές και γονείς ενημερώθηκαν για τις επαγγελματικές προοπτικές από το Φροντιστήριο «ΠΟΛΥΔΥΝΑΜΟ» και την EMPLOY EDU

Έναν οδικό χάρτη για τους δρόμους που ανοίγονται μπροστά τους μετά τις πανελλήνιες εξετάσεις, απέκτησαν όσοι μαθητές της Γ΄ Λυκείου και όχι μόνο, συμμετείχαν στην Ημερίδα Επαγγελματικού Προσανατολισμού με τίτλο «Σχολές, Σπουδές & Συμπλήρωση Μηχανογραφικού» που για ακόμα μια χρονιά διοργάνωσαν το Φροντιστήριο Μέσης Εκπαίδευσης «ΠΟΛΥΔΥΝΑΜΟ» σε συνεργασία με την «EMPLOY EDU-Σύμβουλοι Εκπαίδευσης και Σταδιοδρομίας» το απόγευμα της Πέμπτης 13 Ιουνίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιδρύματος Παπανικολάου.

Στους μαθητές αλλά και τους γονείς μίλησε για ακόμα μια χρονιά ο κ. Χρήστος Ταουσάνης, Συγγραφέας και Σύμβουλος Σταδιοδρομίας, τόσο για την συμπλήρωση του μηχανογραφικού  και για τις επιλογές τους, με ορίζοντα τόσο την εκπαίδευσή τους, όσο και το επαγγελματικό τους μέλλον, επισημαίνοντας τις ευκαιρίες που δημιουργούνται στην αγορά εργασίας σε εθνικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς και τις αλλαγές που αρχίζει να διαμορφώνει η Τεχνητή Νοημοσύνη στην παρούσα και την μελλοντική αγορά εργασίας.

Οι πανελλαδικές φέτος ολοκληρώθηκαν πέρα από τα ειδικά μαθήματα και τις πρόσθετες εξετάσεις, με την ανακοίνωση των βαθμολογιών να αναμένεται στο τέλος του μήνα, και ακολουθεί το κομμάτι της συμπλήρωσης του μηχανογραφικού.

Αυτό, τόνισε είναι πολύ σημαντικό την φετινή χρονιά για όσους ενδιαφέρονται για τις στρατιωτικές σχολές, όπου έχουμε άνοδο των θέσεων, πίεση των βάσεων προς τα κάτω στο δεύτερο πεδίο, και να αναδείξουν τις ευκαιρίες που δημιουργεί το νέο προσοντολόγιο, που εφαρμόστηκε τη φετινή χρονιά.

Έλλειψη γνώσης για τον επαγγελματικό προσανατολισμό

Δυστυχώς ακόμα και σήμερα παρατηρεί πως πολλά παιδιά δεν έχουν κάνει την απαραίτητη διεργασία για να σχεδιάσουν προσεκτικά τα επόμενα τους βήματα. Σαφώς τα πράγματα έχουν βελτιωθεί σημαντικά σε σχέση με 20 χρόνια πριν, όταν ξεκινούσε στον τομέα του επαγγελματικού προσανατολισμού, αλλά υπάρχει ακόμα ένα τεράστιο κενό πληροφόρησης.

«Έχει μεγάλη σημασία τα παιδιά και οι γονείς να αντιληφθούν πως είναι ένα κομμάτι που χρειάζεται  πάρα πολύ προσεκτικό ψάξιμο και σχεδιασμό, όπως χρειάζεται να συμβουλευτούν τους ειδικούς, μιας και η αγορά εργασίας του αύριο δεν θα έχει καμία σχέση με αυτό που βλέπαμε χθες, ή ακόμα και σήμερα» ανέφερε. Για αυτό θέλουν με εκδηλώσεις σαν και αυτή που έγινε σε συνεργασία με το ΠΟΛΥΔΥΝΑΜΟ, να καλύψουν το κενό πληροφόρησης, γιατί όχι μόνο πολλοί γονείς και παιδιά δεν γνωρίζουν, αλλά στην πραγματικότητα δεν ψάχνουν, ακόμα και σήμερα που έχουμε τα πάντα στα χέρια μας.

Η εισαγωγή του επαγγελματικού προσανατολισμού στο πρόγραμμα του σχολείου είναι μια κίνηση προς την σωστή κατεύθυνση, σημείωσε ο κ.  Ταουσάνης όμως θεωρεί ότι θα πρέπει το Υπουργείο να συμβουλευτεί ανθρώπους που γνωρίζουν πολύ καλά πώς μπορεί επί του πρακτέου να έχει αξία και αποτέλεσμα για τα παιδιά, και να μην είναι απλά ένα πρόσθετο μάθημα.

«Θέλει πολύ καλό δυναμικό από πίσω, πολύ καλή υποστήριξη και τεχνογνωσία, και δεν θα ήταν κακό όπως σε όλα τα θέματα, να συμβουλευτούν και ανθρώπους που γνωρίζουν και μπορούν να πάνε σε κατάλληλη κατεύθυνση» τόνισε.

Κλειδί η έξυπνη εξειδίκευση

Μερικά από τα δυναμικά τμήματα που ανέφερε είναι, στο 1ο Πεδίο, το Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και επικοινωνίας του Πανεπιστημίου του Αιγαίου, που συνδυάζει σύγχρονες σπουδές τεχνολογίας με τον πολιτισμό, την ψυχολογία αλλά και σχολές κοινωνικής μέριμνας, ιδιαίτερα για την τρίτη ηλικία.

Στο 2ο Πεδίο σχολές ηλεκτρολόγων μηχανικών, μηχανολόγων μηχανικών, μηχανικών υπολογιστών, ασχολούνται με τομείς αιχμής, στο 3ο Πεδίο η εργοθεραπεία, η βιοϊατρική και η γενετική είναι πολλά υποσχόμενα πεδία, ενώ στο 4ο Πεδίο τομείς όπως τα ναυτιλιακά, τα οικονομικά, η διοίκηση εφοδιαστικής αλυσίδας και οι σχολές πληροφορικής.

Παρόλα αυτά διαβεβαίωσε πως υπάρχει μέλλον για όλους όσους θέλουν να εργαστούν, που θα εξειδικευτούν έξυπνα και θα καλλιεργήσουν δεξιότητες ανεξαρτήτων κλάδου. Άλλωστε το Τμήμα στο οποίο θα περάσουν, αποτελεί μόνο το πρώτο βήμα στην επαγγελματική τους ζωή.

«Έχουμε δει παιδιά που πέρασαν σε μια κορεσμένη σχολή, έκαναν ένα καλό μεταπτυχιακό και έχτισαν μια λαμπρή καριέρα, ή και το αντίστροφο, σε μια καλή σχολή που δεν τους ταίριαζε και τα παράτησαν» τόνισε, για αυτό που λένε στους μαθητές είναι να βρουν κάτι που να τους αρέσει, να τους ταιριάζει και να το κυνηγήσουν με πάθος. Άλλωστε πιστεύει πως η αγορά εργασίας που έρχεται στο μέλλον για όσους εξειδικευτούν έξυπνα, θα είναι πολύ ευκολότερη από ό,τι για τους προηγούμενους.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.