Προτεραιοτητα στην εξωστρεφεια για το Εργαστηριο Βυζαντινων και Μεταβυζαντινων Ερευνων του ΤΙΕ

Με την διάλεξη για την «Αιθιοπική τέχνη, Εικονογραφία και Συμβολισμοί» επανεκκίνησε τη λειτουργία του το εργαστήριο, που μετονομάστηκε πρόσφατα - Δράσεις που θα απευθύνονται σε όλη την κοινωνία της Κομοτηνής σχεδιάζει το Εργαστήριο με διευθυντή τον κ. Γεώργιο Τσιγάρα

Η διάλεξη της κ. Raita Steyn, με θέμα «Αιθιοπική τέχνη, Εικονογραφία και Συμβολισμοί» που έλαβε χώρα το απόγευμα της Τρίτης 9 Οκτωβρίου, αποτέλεσε την πρώτη εκδήλωση που πραγματοποίησε το Εργαστήριο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Ερευνών του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ μετά την πρόσφατη μετονομασία του.
 
Την εκδήλωση άνοιξε ο διευθυντής του εργαστηρίου, Αναπληρωτής Καθηγητής κ. Γεώργιος Τσιγάρας, ο οποίος εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά και τιμή του, γιατί οι εκδηλώσεις και οι επιστημονικές δράσεις του Εργαστηρίου εγκαινιάζονται με τη διάλεξη της κυρίας Raita Steyn, Λέκτορος τού Πανεπιστημίου της Πρετόρια στη Νότια Αφρική.
 
Το παρών δε έδωσαν και ο πατέρας της κ. Steyn, Benjamin Hendrickx, ο οποίος έγινε επίτιμος Καθηγητής του τμήματος την Τετάρτη, και η μητέρα της κ. Θέκλα Σανσαρίδου-Hendrickx, διαπρεπείς καθηγητές και οι δύο στον τομέα.
 

Όπως ανέφερε, ως Διευθυντής του Εργαστηρίου μαζί με τους συναδέλφους, τα μέλη του Εργαστηρίου, προγραμματίζουν μια σειρά από δράσεις, διαλέξεις, επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες αλλά και εκδόσεις, σχετικές με το αντικείμενο της έρευνας του Βυζαντίου και του Μετα-Βυζαντίου, δράσεις που θα απευθύνονται τόσο στο επιστημονικό κοινό και στους φοιτητές τους, όσο και στο κοινό της Κομοτηνής και γενικότερα της Θράκης.
 
«Έχω την πεποίθηση ότι η διάλεξη αυτή, πέρα από το επιστημονικό της ενδιαφέρον εκφράζει κατά τρόπο από την εξωστρέφεια τού Εργαστηρίου, την όποια στο εξής θα επιδιώξουμε με τούς συναδέλφους, τα μέλη τού Εργαστηρίου» σημείωσε.
 
Άλλωστε θεωρεί πως η ομιλήτρια, με τις μελέτες της και τις καλλιτεχνικές της δημιουργίες εκφράζει αυτή την εξωστρέφεια τόσο με την παρουσία της όσο και με το θέμα τής διάλεξη αυτής.
 
Εκφράζει λοιπόν την εξωστρέφεια του βυζαντινού πολιτισμού, εκφράζει τη δυναμική της βυζαντινής τέχνης και την υποδοχή της από τον περίγυρο τής Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. 

Μια σχετικά άγνωστη σε μας, παράδοση στο χριστιανισμό 

Η κ. Steyn, είναι λέκτορας στο Παιδαγωγικό Τμήμα της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Πρετόρια στη Νότιο Αφρική, όπου διδάσκει ιστορία της τέχνης, μεθοδολογία και πρακτική της τέχνης. Η διδακτορική διατριβή της με θέμα την επίδραση της βυζαντινής εικονογραφίας στη θρησκευτική τέχνη της Νουβίας και της Αιθιοπίας, όπως και μεγάλο μέρος των μετέπειτα έρευνών της, σχετίζονται με τη μελέτη της αφρικανο-βυζαντινής τέχνης και τα εικονολογικά ζητήματα που ανιχνεύονται στην τέχνη αυτή.
 
Από το 2001 ζει μόνιμα με την οικογένεια της στο Γιοχάνεσμπουργκ. Η κ. Steyn έχει εκθέσει έργα της σε γκαλερί στην Πρετόρια και στο Γιοχάνεσμπουργκ, ενώ ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσαν οι πίνακές της με θέμα τον Νέλσον Μαντέλα καθώς και τον δικηγόρο του Γιώργο Μπιζού. Παράλληλα, στη Νότια Αφρική έχει φιλοτεχνήσει εικόνες για δύο Ελληνορθόδοξους ναούς στη Μητρόπολη Ιωαννουπόλεως.
 
Ο όρος Αιθίοψ, που σήμαινε καμένο πρόσωπο, χρησιμοποιούνταν από τους αρχαίους Έλληνες για να περιγράψουν τους ανθρώπους με σκούρα δέρματα.
 

Ο όρος Αιθιοπία εμφανίζεται για πρώτη φορά στην πέτρινη επιγραφή του βασιλέως Εζάνα, ως επίσημο όνομα για το χριστιανικό βασίλειο του Ακσούμ τον 4ο αιώνα μ. Χ., με τους Αιθίοπες, σύμφωνα με την Historia Ecclesiastica του Tyrannius Rufinus, να ασπάζονται το Χριστιανισμό τον 4ο αιώνα, χάρις σε δύο αδέρφια από την Τύρο, με τον επίσκοπο Αλεξάνδρειας Αθανάσιο να χειροτονεί ένα εξ’ αυτών, των Φρουμέντιο, Abuna (επίσκοπο) της Ορθόδοξης Αιθιοπικής Εκκλησίας.
 
Η νέα θρησκεία έφερε την Αιθιοπία σε επαφή με την Βυζαντινή Αυτοκρατορία, ενώ προς τα τέλη του 5ου αιώνα, φτάνουν σε αυτή 9 μοναχοί από τη Συρία, που έφεραν στη χώρα το μοναχισμό, ίδρυσαν μοναστήρια και ασχολήθηκαν με την μετάφραση της Βίβλου στην τοπική γλώσσα.
 
Η Αιθιοπία έχει μια μεγάλη παράδοση και διάφορα πολιτισμικά στοιχεία, τα οποία η κ. Steyn επέδειξε κατά τη διάρκεια της διάλεξης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.