Προτεραιοτητα για ΠΑΜΘ και Υπ. Εθνικης Αμυνας η αναδειξη της στρατιωτικης κληρονομιας

Ώστε να αποτελέσει προορισμό για τους επισκέπτες, αλλά και να αναδειχθεί η τοπική ιστορία της Περιφέρειας

Μελέτη προϋπολογισμού 15.000 ευρώ θα εκπονήσει η Περιφέρεια ΑΜΘ, με στόχο την ανάδειξη της στρατιωτικής κληρονομιάς της, από τα Οχυρά της Γραμμής Μεταξά και τα στρατιωτικά μουσεία, μέχρι εκθέσεις αλλά και λιγότερα γνωστά σημεία της περιοχής.

Η ανάδειξη αυτή θα γίνει σε συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και την στήριξη του Υπουργού κ. Νικόλαου Παναγιωτόπουλου, ο οποίος εξέφρασε την πρόθεσή του να στηρίξει οποιαδήποτε προσπάθεια της Περιφέρειας.

Την ίδια ώρα, με την εκπόνηση της μελέτης, αναμένεται να ενταχθεί το έργο άμεσα σε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα χρηματοδότησης, πιθανότατα Interreg,

Κατάλληλη η χρονική στιγμή

Όπως τόνισε ο εντεταλμένος Σύμβουλος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων κ. Αλέξης Πολίτης, είναι μια δράση που προέκυψε μέσα από τη στενή σχέση και τη συνεργασία με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας το προηγούμενο καλοκαίρι.

Στο μεταξύ τα πράγματα ωρίμασαν περεταίρω, με την συμφωνία που έκανε το Υπουργείο με τα Υπουργεία Τουρισμού και Πολιτισμού για τον Στρατιωτικό τουρισμό, οπότε είναι η ιδανική περίοδος να ξεκινήσει μια τέτοια προσπάθεια.

Έχουν άλλωστε και την δέσμευση του Υπουργού πως θα συνδράμουν οι υπηρεσίες όπου χρειαστεί. Αυτή η ιδέα, σημείωσε, εφαρμόζεται στην υπόλοιπη Ευρώπη, με διασυνοριακά προγράμματα interreg τα οποία χρηματοδότησαν δράσεις καταγραφής και ανάδειξης της στρατιωτικής κληρονομιάς διαφόρων κρατών,

Ο σκοπός του έργου είναι η καταγραφή της νεότερης αλλά και της παλιότερης στρατιωτικής κληρονομιάς της ΠΑΜΘ, ώστε να αναληφθούν οι δυνητικοί άξονες στους οποίους μπορούν να κινηθούν. Ελπίδα τους είναι πάντως πως θα έχουν και συμμάχους σε αυτήν την προσπάθεια άλλους φορείς, με πρώτο την Κεντρική Μακεδονία, όπου βρίσκονται αρκετά από τα οχυρά της γραμμής Μεταξά.

Έτοιμες οι χρηματοδοτήσεις

Όσο για τις χρηματοδοτήσεις, ελπίζουν πως αυτές θα διατεθούν σύντομα, γιατί οι αρχές που «τρέχουν» τα Interreg έχουν δείξει πως θα μπορέσουν να ενταχθούν γρήγορα νέες προτάσεις, με επιτάχυνση των διαδικασιών ως αντιστάθμισμα των προβλημάτων που δημιούργησε η πανδημία.

«Έχουμε στρατιωτική κληρονομιά, πέρα από τα Οχυρά, και μπορεί αυτή να αναδειχθεί σε συνεργασία με όλα τα Υπουργεία, για να δημιουργηθεί ένα ενιαίο δίκτυο με πολλούς άξονες» σημείωσε.

Απώτερος στόχος τους είναι η ευαισθητοποίησή και η κατανόηση από πλευράς της κοινωνίας όλων αυτών των γεγονότων τόσο στην πρόσφατη ιστορία, όσο και παλιότερα.

«Οι συνθήκες έχουν ωριμάσει, η σχέση με τον Υπουργό είναι πολύ καλή, και ελπίζουμε πως θα πάμε πολύ καλά» σημείωσε.

Ταυτότητα του συγκεκριμένου τουριστικού προϊόντος

Η μελέτη  θα απαντήσει τόσο στο πως θα γίνει η ανάδειξη των σημείων που θα αναγνωρίσει, όσο και πως θα πρέπει να «ξεμπλεχτεί» το γραφειοκρατικό κουβάρι για να γίνουν οι παρεμβάσεις.

Σκοπός είναι να αναπτυχθεί μια αναπτυγμένη ταυτότητα του συγκεκριμένου τουριστικού προϊόντος, και στη συνέχεια αυτό να γνωστοποιηθεί, μέσω καμπάνιας, διαφήμισης, προωθητικών μεθόδων κτλ, ώστε να γνωρίζουν οι επισκέπτες ότι υπάρχουν και αυτά τα σημεία .

Ελπίζουν δε, σημείωσε ο κ. Πολίτης, πως αυτό θα αποτελέσει ακόμα ένα πόλο έλξης, και σε συνδυασμό με τις φυσικές ομορφιές της περιοχής θα μπορέσει να προσελκύσει περισσότερους επισκέπτες.

Άλλωστε στην Ευρώπη ο στρατιωτικός τουρισμός θεωρείται μια εξελισσόμενη μορφή τουρισμού, για αυτό και θεωρεί, με την ευκαιρία της παρουσίας του κ. Παναγιωτόπουλου στο Υπουργείο, πως θα πρέπει να σπεύσουμε ώστε όλα να κινηθούν πιο γρήγορα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.