«Πρωταθλητρια» στο κοστος των φοιτητικων ενοικιων η Κομοτηνη

Πιο ακριβή από Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Βόλο και Ηράκλειο Κρήτης

«Πρωταθλήτρια» στο κόστος των φοιτητικών ενοικίων, αφήνοντας πίσω την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, τον Βόλο και το Ηράκλειο Κρήτης, αναδεικνύεται για μία ακόμα χρονιά η Κομοτηνή. Η εξέλιξη των τιμών ενοικίασης φοιτητικών κατοικιών στις 6 αυτές ελληνικές φοιτητουπόλεις αποτέλεσε αντικείμενο έρευνας της εταιρίας πιστοποιημένων εκτιμητών «Geoaxis Property & Valuation Services». Τα αποτελέσματα της έρευνας, που έφερε στη δημοσιότητα η εφημερίδα «Καθημερινή», επιβεβαιώνουν ότι τα φοιτητικά ενοίκια στην πόλη μας άντεξαν περισσότερο, σε σύγκριση με τις υπόλοιπες φοιτητουπόλεις, στις πιέσεις που έχει προκαλέσει την τελευταία τριετία η οικονομική κρίση. 

Στα 5,1 ευρώ/τ.μ. το μηνιαίο κόστος ενοικίασης φοιτητικής κατοικίας στην Κομοτηνή

Συγκεκριμένα, η Κομοτηνή φιγουράρει στην πρώτη θέση της σχετικής λίστας, με το μέσο κόστος των ενοικίων φοιτητικής κατοικίας να διαμορφώνεται στα 5,1 ευρώ για κάθε τ.μ. Ακολουθούν η πρωτεύουσα και η συμπρωτεύουσα, με το μέσο κόστος των φοιτητικών ενοικίων στα 4,95 ευρώ/τ.μ. και στα 4,9 ευρώ/τ.μ., ενώ στην τέταρτη θέση, σε απόσταση αναπνοής με 4,85 ευρώ/τμ., βρίσκεται το Ηράκλειο της Κρήτης. Στην πρωτεύουσα της Αχαΐας το κόστος ενοικίασης φοιτητικής κατοικίας διαμορφώνεται στα 4,7 ευρώ /τ.μ., ενώ στην τελευταία θέση, ως φθηνότερη από άποψη φοιτητικών ενοικίων, βρίσκεται ο Βόλος με 4,5 ευρώ/τ.μ. 

«Κατάρρευση» σε Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο την τελευταία τριετία, στο 6,2% οι απώλειες στην Κομοτηνή

Ανάλογη ήταν η εικόνα και στα αποτελέσματα των σχετικών ερευνών, που πραγματοποιήθηκαν για τα έτη 2014 και 2013, με τη διαφορά πως η πτωτική πορεία που ακολουθούν τιμές των φοιτητικών ενοικίων εμφανίζει πιο έντονους ρυθμούς στη Θεσσαλονίκη και στο Ηράκλειο Κρήτης. Από τα 5,35 ευρώ/τ.μ., που ήταν το μέσο κόστος των ενοικίων στη συμπρωτεύουσα το 2013, «κατέρρευσε» στα 5,05 ευρώ/τ.μ. το 2014, για να φτάσει στα 4,90 ευρώ/τ.μ. φέτος. Την ίδια σχεδόν πορεία κατέγραψαν και οι δείκτες, που αφορούν στο κόστος των φοιτητικών ενοικίων στο Ηράκλειο Κρήτης, μιας και το 2013 η μέση τιμή ήταν 5,35 ευρώ/τ.μ., το 2014 περιορίστηκε κάτω από τα 5 ευρώ/τ.μ. και συγκεκριμένα στα 4,95 τ.μ., για να παρουσιάσει νέα, μικρότερη όμως, πτώση και το 2015. Ταυτόχρονα, στην Αθήνα, στην Πάτρα και στον Βόλο, μολονότι οι σχετικοί δείκτες επίσης κινούνται πτωτικά, οι απώλειές τους είναι συγκρατημένες. Κάπου στη μέση βρίσκεται η Κομοτηνή, όπου το κόστος των ενοικίων εμφανίζουν απώλειες 6,2% σε σύγκριση με το 2013, αφού τη χρονιά εκείνη η μέση τιμή ήταν στα 5,45 ευρώ/τ.μ. και υποχώρησε διαδοχικά στα 5,3 ευρώ/τ.μ. και στα 5,1 ευρώ ανά τ.μ. το 2014 και το 2015 αντίστοιχα. 

Σταθερή η υποχώρηση των ενοικίων τα τελευταία 6 χρόνια

Αξίζει να σημειωθεί ότι την τελευταία 6ετία, που η εταιρία «Geoaxis» πραγματοποιεί αντίστοιχες έρευνες, εμφανίζεται μια σταθερή υποχώρηση του κόστους των φοιτητικών ενοικίων σε όλες τις μεγάλες φοιτητουπόλεις της χώρας μας. Σύμφωνα με την ανάλυση της Geoaxis, προκύπτει ότι η οικονομική κρίση έχει πλήξει ιδιαίτερα την ενοικίαση φοιτητικών κατοικιών, αφού υπάρχει πληθώρα αδιάθετων, παρά το γεγονός ότι οι τιμές έχουν καταγράψει σημαντική υποχώρηση. Ένας από τους βασικούς λόγους για την εξέλιξη αυτή είναι ότι ο αριθμός των φοιτητών, που εγκαταλείπουν τον τόπο τους, για να σπουδάσουν σε άλλες πόλεις είναι σημαντικά μειωμένος. Αντιθέτως, όλο και περισσότεροι υποψήφιοι σπουδαστές επιλέγουν το αντικείμενο των σπουδών τους με βάση την πόλη και όχι το γνωστικό αντικείμενο. Παράλληλα, το σχέδιο «Αθηνά», το οποίο είχε ως αποτέλεσμα την «κατάργηση» δεκάδων τμημάτων στην περιφέρεια, οδήγησε σε μεγάλη αύξηση της προσφοράς διαμερισμάτων στις πόλεις της επαρχίας. Μεταξύ των τάσεων που εντοπίζονται πλέον στην αγορά είναι ότι οι περισσότεροι ιδιοκτήτες προβαίνουν σε μερική ή ολική ανακαίνιση των διαμερισμάτων και τα παραδίδουν σε καλή κατάσταση, γιατί γνωρίζουν πως διαφορετικά θα χάσουν το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και θα διακινδυνεύσουν να δουν το ακίνητό τους ξενοίκιαστο για πολλούς μήνες.
 
Επίσης, άλλη μια τάση που διακρίνει η «Geoaxis», θέλει την πλειονότητα των φοιτητών να επιλέγει να νοικιάσει μεγαλύτερα διαμερίσματα και σε πολλές περιπτώσεις και επιπλωμένα, προκειμένου να μειώσει ή και να μοιραστεί τις δαπάνες και τα έξοδα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.