Προταση ιδρυσης δομης για ατομα που πασχουν απο ανοιες

Επιστολή «Σπάρτακου» προς τον δήμαρχο Κομοτηνής

Να δει πιο «ζεστά» την ίδρυση δομών στήριξης ατόμων που πάσχουν από άνοιες καλεί με επιστολή του προς τον δήμαρχο Κομοτηνής, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης του Σπάρτακου, κ. Κώστας Καραΐσκος.

Αναλυτικά η επιστολή:

«Κύριε δήμαρχε,

Στα πλαίσια των πρωτοβουλιών του Σπάρτακου για την τοπική κοινωνία, και με δεδομένη μία βασική έλλειψη στις κοινωνικές υπηρεσίες που παρέχει ο Δήμος μας, αναλάβαμε να σας προτείνουμε μία διπλή επιλογή για χάρη των δημοτών μας.

Πρόκειται για την φροντίδα που χρειάζονται αλλά δεν τυγχάνουν εκατοντάδες συμπολίτες μας πάσχοντες από άνοιες -κυρίως Αλτσχάιμερ- αλλά και συναφείς ασθένειες. Είναι γνωστό ότι εκατοντάδες οικογένειες στην πόλη υποφέρουν, έχοντας αναλάβει τη φροντίδα των οικείων τους προσώπων χωρίς συμπαράσταση είτε σε πρακτικά ζητήματα είτε σε οικονομικά. Για χάρη τέτοιων περιπτώσεων μέχρι σήμερα 70 δήμοι ανά τη χώρα έχουν -κάποιοι από αρκετά χρόνια – ιδρύσει Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ), όπου δίνεται μία χείρα βοηθείας στους ασθενείς αλλά κυρίως στους φροντιστές τους. Το καλοκαίρι του 2016, λ.χ., ιδρύθηκαν τρία ΚΗΦΗ στην Περιφέρειά μας, σε Δράμα, Προσοτσάνη και Χρυσούπολη. Αναζητώντας άλλες δομές που εξυπηρετούν τους ασθενείς με Αλτσχάιμερ στο σύνολο των υπερχιλίων της Ελλάδος, διαπιστώνει κανείς ότι η Κομοτηνή όχι μόνο δεν διαθέτει ούτε μία αλλά ακόμη και η απαραίτητη ειδικότητα των νευρολόγων μόλις και εντοπίζεται στο Νοσοκομείο μας. Είναι επίσης γνωστό πως παλαιότερη απόπειρα για ίδρυση φορέα σχετικού με τη νόσο στην πόλη μας δεν ευδοκίμησε.

Βλέποντας λοιπόν στο Πρόγραμμα Δράσης του 2018 (2.2.9) αναφορά σε «Δημιουργία και λειτουργία Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων», αναρωτιόμαστε τι έχει πράξει ο δήμος για το ζήτημα και τι σχεδιάζει για το άμεσο μέλλον, είτε στα πλαίσια του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Άνοια είτε αυτόνομα και με βάση ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις. Αν έχει πιστοποιήσει κάποιο κτίριο που θα μπορούσε να στεγάσει στο μέλλον ένα ΚΗΦΗ, αν έχει κάποιαν συνεργασία επί του θέματος με την τοπική Μητρόπολη κτλ. Ρωτάμε γιατί γράφετε ότι «ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην υλοποίηση έργων κοινωνικού χαρακτήρα» κι ότι όπου υπάρχει χρηματοδότηση ΕΣΠΑ ο δήμος είναι παρών. Πάντως, κι αν ακόμη δεν είναι σήμερα υλοποιήσιμη κάποια τυπική δομή, υπάρχει η δυνατότητα να ξεκινήσει κάτι σε εθελοντική βάση, με την πρόθυμη συνδρομή δυναμικού της Ιατρικής Σχολής Αλεξανδρούπολης όπου χρειαστεί. Κάτι που θα ανοίξει τις δράσεις στον δήμο μας, ενδεχομένως στο στάδιο της καταγραφής – ταξινόμησης και ενημέρωσης, ώστε να τεθούν οι βάσεις για περαιτέρω ανάπτυξη δομών στο ορατό μέλλον. Ως ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ είμαστε πρόθυμοι να συμβάλουμε σε οτιδήποτε σχετικό χρειαστεί».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.