Πρωταρχικος στοχος η συνδεση με το φυσικο αεριο

Θέματα που αφορούν στο νοσοκομείο Κομοτηνής με στόχο την ενημέρωση των πολιτών αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε χθες το μεσημέρι ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του νοσοκομείου κ. Ηρακλής Χατζηνέστωρος, ο οποίος και υποσχέθηκε συχνή ενημέρωση εφόσον βέβαια υπάρχουν ουσιαστικές ανακοινώσεις.

Τριάντα εκατομμύρια ευρώ τα χρέη του νοσοκομείου εκ των οποίων τα δεκαοκτώμισι οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων

Ο κ. Χατζηνέστωρος μίλησε για αδικία προς το νοσοκομείο εφόσον προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες στο τομέα της υγείας οι οποίες δεν γίνονται γνωστές στο ευρύ κοινό είτε απαξιώνονται. Δίνοντας στοιχεία ανέφερε ότι την περσινή χρονιά το σύνολο των εξετασθέντων στα εξωτερικά ιατρεία ήταν 71000 και το σύνολο των εξετασθέντων στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών σε 61500 περίπου. Διακομίστηκαν 15 συμπολίτες με ανακοπή και επανήλθαν όλοι. Υπήρξαν επτά διασωληνώσεις από επτά τροχαία, δεκατρείς διακομιδές στα μεγάλα νοσοκομεία της Καβάλας και Αλεξανδρούπολης και είκοσι διακομίσεις σε κώμα από υπερβολική χρήση ναρκωτικών που επανήλθαν όλοι. «Είναι στοιχεία που πρέπει να ξέρουμε και να έχουμε υπόψη μας ότι για να διακομιστεί κάποιος σε νοσοκομείο πρέπει να φτάσει ζωντανός και θα φθάσει αν το νοσοκομείο που παρέχει δευτεροβάθμια φροντίδα κάνει σωστά τη δουλειά του. Σύμφωνα με τα στοιχεία που γνωρίζουμε ως διοίκηση φαίνεται ότι κάποια πράγματα γίνονται σωστά σε αυτό το νοσοκομείο».

 

Η νέα διοίκηση που ξεκίνησε το έργο της πριν διόμισι μήνες παρέλαβε το νοσοκομείο με ιδιαίτερα προβλήματα γνωστά σε όλους, χρέη, σπατάλη στα φάρμακα, στα ορθοπεδικά υλικά, στα υλικά χειρουργείου, αθρόες αναρρωτικές άδειες χωρίς λόγο «γενικότερα δεν υπήρχε ουσιαστικός έλεγχος με αποτέλεσμα οι οφειλές του νοσοκομείου εδώ αλλά και γενικότερα να έχουν εκτιναχθεί σε δυσθεώρητα ύψη και σήμερα τα νοσοκομεία της χώρας οφείλουν εξήμισι δις ευρώ στους προμηθευτές τους. Εδώ η οφειλή είναι τριάντα περίπου εκατομμύρια αλλά δεκαοκτώμισι εκατομμύρια οφείλουν τα ασφαλιστικά ταμεία εκ των οποίων το 85% είναι από τον ΟΓΑ».

Τα μεγάλα προβλήματα του νοσοκομείου

Στη συνέχεια ο κ. Χατζηνέστωρος αναφέρθηκε στην κατάσταση που παρέλαβε η νέα διοίκηση τονίζοντας «τη δύσθυμη συμπεριφορά που συνάντησε από το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό «συμπεριφορά η οποία κατά την γνώμη μου είναι η κύρια αιτία του να αδικείται το νοσοκομείο μας προς τα έξω, υπάρχουν όμως δικαιολογίες τις οποίες ήλεγξε και διαπίστωσε η νέα διοίκηση». Ο κ. Χατζηνέστωρος αναφέρθηκε στην μεγάλη έλλειψη νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού με αποτέλεσμα να είναι κατάκοπο από την κούραση, δικαιολογώντας με αυτό τον τρόπο και τη δύσθυμη συμπεριφορά του. Μετά από συστάσεις και επιπλήξεις η βελτίωση είναι ορατή ανέφερε ο κ. Χατζηνέστωρος τονίζοντας ότι οι άνθρωποι αυτοί μπορούν να δουλεύουν δύο μερόνυχτα συνεχώς γιατί δεν υπάρχει προσωπικό. Ένα δεύτερο θέμα είναι η αναμόρφωση του οργανισμού του νοσοκομείου από το 1986 όπου το νοσοκομείο φαίνεται ως μικρό αλλά σήμερα η εικόνα έχει αλλάξει με την λειτουργία νέων μονάδων, ενώ εντατικοποιήθηκαν κάποιες και σήμερα χρειάζονται σαράντα νοσηλευτές για να καλυφθούν οι ανάγκες για παράδειγμα του τεχνητού νεφρού, ο οποίος απασχολεί είκοσι επτά νοσηλεύτριες από άλλα τμήματα χωρίς να υπάρχει αντικατάσταση. «Αδικημένο» χαρακτήρισε το νοσοκομείο ο κ. Χατζηνέστωρος σε σχέση με άλλα όμορα ομοειδή, και συγκεκριμένα της Ξάνθης και της Καβάλας, διότι για τις εφημερίες των γιατρών του παίρνει οκτακόσιες χιλιάδες λιγότερα, ένα θέμα που αντιμετωπίστηκε από τη νυν διοίκηση και τα πρώτα αποτελέσματα είναι ορατά εφόσον άρχισαν να έρχονται χρήματα.

Εφαρμογή ατομικού συνταγολογίου στο νοσοκομείο

Κατόπιν αναφέρθηκε στις κινήσεις της διοίκησης από τη μέρα που ανέλαβε. Λόγω της μηχανοργάνωσης η διοίκηση μπορεί να έχει υπόψη της στοιχεία γεγονός που την διευκολύνει στο να καταστρώσει το σχέδιό της όσον αφορά στην βελτίωση εξόδων και ως προς τα έσοδα. Από τον Απρίλιο άρχισε να εφαρμόζεται και ολοκληρώθηκε το ατομικό συνταγολόγιο, σημαντικό εργαλείο για τις διοικήσεις των νοσοκομείων διότι δίνει την ευκαιρία ελέγχου της συνταγογράφησης καθενός από τους νοσηλευόμενους. Έτσι υπάρχει μια εξοικονόμηση δαπανών για τον Απρίλη και τον Μάη και Ιούνιο της τάξης των εκατό χιλιάδων ευρώ περίπου από φάρμακα που δεν χορηγούνται επειδή στο παρελθόν χορηγούνταν περισσότερο από όσο έπρεπε. Υπάρχει μείωση δαπανών για ένα μήνα της τάξης των οκτώ χιλιάδων ευρώ από κόστη αιμοστατικών υλικών που χορηγούνταν παρά τις διατάξεις του νόμου, αύξηση στα έσοδα από συνταγές εξωτερικών συνταγών ασφαλισμένων που ενώ τον Μάη ανέρχονταν σε 148000 περίπου τώρα φθάνουν στις 170.000 ευρώ. Ο κ. Χατζηνέστωρος αναφέρθηκε στην ανάγκη να αποκτήσουν όλοι οι πολίτες ασφαλιστική συνείδηση για αυτό και λειτουργεί μέχρι τις δέκα το βράδυ γραφείο κίνησης, ώστε το νοσοκομείο να έχει έσοδα διότι τα μοναδικά του έσοδα προέρχονται από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Στόχοι της νέας διοίκησης

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στους άμεσους στόχους της νέας διοίκησης που είναι η αναμόρφωση του οργανισμού του νοσοκομείου. «Σε συνάντηση με το Υπουργείο Υγείας μας απέκλεισαν την πρόσληψη άλλων υπαλλήλων.Εκείνο που κάνουμε με πρόταση του Συλλόγου Εργαζομένων και περιμένουμε και τη θέση των γιατρών είναι να αναμορφωθούν κάποιες θέσεις του υπάρχοντος οργανισμού, ώστε να μην υπάρξει επιπλέον πίστωση για νέες προσλήψεις και να εστιάσουμε το ενδιαφέρον μας σε προσωπικό που λείπει», για παράδειγμα δεν λείπουν από το νοσοκομείο δύο πληροφορικάριοι και οι θέσεις τους καλύπτονται με νοσηλευτές. Στόχος επίσης είναι η αλλαγή του ξενοδοχειακού εξοπλισμού, η αλλαγή των κουφωμάτων και πρωταρχικός στόχος η σύνδεση του νοσοκομείου με το φυσικό αέριο, γιατί τα νούμερα είναι τρομακτικά και όπως είπε «για μία κρύα μέρα του χειμώνα το νοσοκομείο καταναλώνει έξι χιλιάδες λίτρα πετρέλαιο». Εγκρίθηκε και θα γίνει η αναμόρφωση των ΤΕΠ με επιμέλεια της Νομαρχίας ώστε ο χώρος εισόδου των ασθενών στο νοσοκομείου ώστε να βελτιωθεί. Ο κ. Χατζηνέστωρος αναφέρθηκε στις αλλαγές χώρων τονίζοντας ότι δεν θα υπάρχει πρόσβαση των συνοδών στις αίθουσες των επειγόντων περιστατικών. Προχωρά η εγκατάσταση κλιματιστικών στα εξωτερικά ιατρεία και το πρόβλημα με τα κλιμαστικά βρίσκεται στο γεγονός ότι οι εγκαταστάσεις οι ηλεκτρικές είναι πολύ παλιές και για αυτό το λόγο έχει γίνει επιλογή των κλινικών που θα εγκατασταθούν για παράδειγμα η καρδιολογική.

Στόχος η συνεχής επαφή με το προσωπικό

Τελειώνοντας ο κ. Χατζηνέστωρος αναφέρθηκε στις επαφές που ήδη έχει ξεκινήσει με τους διευθυντές των κλινικών τους προϊσταμένους των τμημάτων και τους γιατρούς, οι οποίες είναι και συχνές. «Όλοι γνωρίζουν ότι η νέα διοίκηση διαθέτει μια μεθοδικότητα και μια σταθερότητα στις σχέσεις και όλοι γνωρίζουν ότι κάποια στιγμή και στα νοσοκομεία πρέπει να εφαρμόζονται οι διατάξεις των νόμων και να κάνουμε με τον καλύτερο τρόπο την δουλειά μας. Μπορεί κάποιοι να παραπονιούνται για τις συνθήκες ή για τα χρήματα που παίρνει όμως ο καθένας έχει κάνει την επιλογή του. Γνωρίζουν επίσης ότι τα γραφεία μας είναι ανοικτά. Θεωρώ ότι μέχρι σήμερα έχουν δοθεί πολλές λύσεις στα θέματα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο», κατέληξε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.