Προσβαση σε ολους στα ανοιχτα δεδομενα του Κτηματολογιου

Μέσω του data.ktimatologio.gr

Το Ελληνικό Κτηματολόγιο σχεδίασε και δημιούργησε μία πύλη ανοιχτών δεδομένων (https://data.ktimatologio.gr) και σύντομα  θα διαθέσει τα πρώτα σύνολα δεδομένων ξεκινώντας από τη μηνιαία εκτέλεση του προϋπολογισμού μέχρι την καθημερινή λειτουργία του.

«Αυτό είναι μόνο η αρχή» δηλώνει το μέλος του ΔΣ του Ελληνικού Κτηματολογίου Μιχάλης Βαφόπουλος, ο οποίος είναι επιφορτισμένος με τα θέματα ψηφιακού μετασχηματισμού.«Πιστεύουμε στον εμπλουτισμό του περιεχομένου του μέσα από την συν-δημιουργία, δηλαδή τις προτάσεις και την ενεργή συμμετοχή των άμεσα ενδιαφερόμενων επαγγελματιών και των πολιτών».

Το Ελληνικό Κτηματολόγιο παράγει πλήθος ανοικτών δεδομένων τα οποία είναι προσβάσιμα από τον κάθε ενδιαφερόμενο, έχοντας δώσει  προτεραιότητα σε δεδομένα που η ανοικτή διάθεσή τους μπορεί να έχει προστιθέμενη αξία για τη δημόσια διοίκηση, την κοινωνία, την επιστημονική κοινότητα και την αγορά. Αποτελεί στρατηγική απόφαση του Κτηματολογίου ο συνεχής εμπλουτισμός του σχετικού καταλόγου των δεδομένων για την περαιτέρω ενίσχυση της διαφάνειας και του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας.

Την Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2021 στις 13:00, το Ελληνικό Κτηματολόγιο και ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛΛΑΚ) θα παρουσιάσουν διαδικτυακά  τη συνεργασία  τους  για τα ανοιχτά δεδομένα με τη δημιουργία της πύλης data.ktimatologio.gr συζητώντας τις προκλήσεις και τα επόμενα βήματα με το Εθνικό Σημείο Επαφής της Ελλάδας στην «Σύμπραξη για την Ανοιχτή Διακυβέρνηση» (OGP), στο πλαίσιο της ετήσιας συνδιάσκεψής της  που φέτος διοργανώνεται στην Κορέα.

Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί το εργαστήριο  “Ανοιχτά Δεδομένα Ελληνικού Κτηματολογίου: Ιδέες για καινοτόμες υπηρεσίες και εφαρμογές” και οι προτάσεις που θα ακουστούν θα αποτελέσουν την πρώτη ύλη για τη συνδιαμόρφωση μιας συλλογικής δέσμευσης για τα ανοιχτά γεωδεδομένα στο επόμενο σχέδιο δράσης ανοιχτής διακυβέρνησης της χώρας.

(Ο σύνδεσμος για συμμετοχή στο εργαστήριο είναι: https://bbb2.ellak.gr/b/ale-vla-8u3-t9w

).       

Πρόγραμμα του εργαστηρίου

13:00 Μιχάλης Βαφόπουλος (ΔΣ – Ελληνικό Κτηματολόγιο), «Το Κτηματολόγιο ανοίγει δεδομένα».

13:05 Δέσποινα Μητροπούλου (Ευρωπαϊκή Κοινότητα ΕΕΛΛΑΚ),

           «Σχεδιαστικές αρχές και δυνατότητες του data.ktimatologio.gr»

13: 10 Τάσος Παπαζαρίφης (Εθνικό Σημείο επαφής OGP), « data.gov.gr και data.ktimatologio.gr»

13: 15 Brainstorming Workshop (Σημειώνουμε ιδέες στο padlet) 

13: 50 Συμπεράσματα και επόμενα βήματα συνδιαμόρφωσης ατζέντας στο padlet

Τι είναι τα ανοιχτά δεδομένα

Ως ανοιχτά δεδομένα περιγράφονται τα δεδομένα τα οποία είναι προσβάσιμα μέσω διαδικτύου από όλους και για τα οποία δεν υφίστανται τεχνολογικοί, νομικοί ή άλλοι περιορισμοί στην πρόσβαση και στην χρήση τους με ορισμένες εξαιρέσεις. Για παράδειγμα, οι περιορισμοί οι οποίοι σχετίζονται με την “μη-εμπορική χρήση” ή οι περιορισμοί για την χρήση μόνο για συγκεκριμένους σκοπούς (π.χ. μόνο στην εκπαίδευση) δεν είναι επιτρεπτοί στο πλαίσιο της ανοιχτής διάθεσης των δεδομένων και καθιστούν τα δεδομένα αυτά ναι μεν επαναχρησιμοποιήσιμα, αλλά όχι και ανοιχτά.

Μια σημαντική υποκατηγορία των ανοιχτών δεδομένων συνιστούν τα ανοιχτά κυβερνητικά δεδομένα και περιλαμβάνουν τα δεδομένα που δημοσιοποιούν οι κυβερνητικοί οργανισμοί.

  Τα ανοιχτά κυβερνητικά δεδομένα θα πρέπει να διέπονται από δέκα βασικές αρχές: 

  1. Πληρότητα
  2. Δεδομένα πρωτογενούς πηγής
  3. Επικαιρότητα
  4. Ευκολία φυσικής και ηλεκτρονικής πρόσβασης
  5. Μηχαναγνώσιμα
  6. Προσβάσιμα χωρίς διακριτική μεταχείριση
  7. Χρήση ανοιχτών προτύπων
  8. Με ανοιχτή άδεια χρήσης
  9. Στην ίδια θέση για πάντα
  10. Με τα ελάχιστα έξοδα χρήσης

 

Τα δεδομένα ως ο πυρήνας της Ενιαίας Ψηφιακής Αγοράς

Η προώθηση των τεχνολογιών των μεγάλων δεδομένων και η διάθεση όλο και περισσότερων ανοιχτών δεδομένων αποτελούν κορυφαία οριζόντια Ευρωπαϊκή προτεραιότητα με κάθετες προβολές στην επιστήμη, στην επιχειρηματικότητα, στην καθημερινότητα και στην διακυβέρνηση. Η κατασκευή της Ευρωπαϊκής πύλης ανοιχτών δεδομένων συμπληρώνεται από μια σειρά χρηματοδοτούμενων δράσεων και πολιτικών εμβάθυνσης της χρήσης των δεδομένων ως καταλύτη προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Σε παρόμοια κατεύθυνση κινούνται όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και οι υπόλοιπες αναπτυγμένες χώρες καθώς και οι διεθνείς οργανισμοί.

Η συμβολή Ανοιχτών Δεδομένων στην Ανάπτυξη

Η διάθεση ανοιχτών δεδομένων αποτελεί ένα σημαντικό μέρος της συνολικής πολιτικής αξιοποίησης των δεδομένων διότι δημιουργεί υψηλή προστιθέμενη αξία σε ένα μεγάλο μέρος του κοινωνικού και του οικονομικού γίγνεσθαι. Η πηγή της προστιθέμενης αξίας τους πηγάζει από την βελτίωση της διαφάνειας των δημοσίων αποφάσεων, της αποτελεσματικότητας στην χρήση των πόρων και εν τέλει της δημιουργίας νέων ευκαιριών για επιχειρηματικότητα.

Σε ποιο σημείο βρίσκεται η Ελλάδα και που φιλοδοξεί να φτάσει.

Πρόσφατα η Ελλάδα στον δείκτη ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας DESI για το 2021 σημείωσε βαθμολογία 85% στα ανοιχτά δεδομένα ενώ η ΕΕ βρίσκεται στο 78%. Ωστόσο, το στοίχημα για το μέλλον είναι η διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής για τα ανοιχτά δεδομένα σε συνεργασία με μη κυβερνητικούς φορείς η οποία θα ομογενοποιήσει τα διασκορπισμένα δεδομένα, θα διασφαλίσει τη συμμόρφωση με διεθνή ποιοτικά πρότυπα  και θα δώσει προτεραιότητα σε σύνολα δεδομένων υψηλής αξίας με στόχο την αντιμετώπιση κεντρικών οικονομικών, κοινωνικών και πολιτικών προβλημάτων

Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών 

Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛΛΑΚ) είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός που δημιουργήθηκε το 2008 από πανεπιστήμια, ερευνητικά ιδρύματα και κοινωφελείς οργανισμούς και σήμερα έχει 37 ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς φορείς μέλη του. Σκοπός του είναι η προώθηση της ανοιχτότητας, δηλαδή του ανοιχτού λογισμικού, του ανοιχτού περιεχομένου, του ανοιχτού υλικού, της ανοιχτής διακυβέρνησης και των ανοιχτών δεδομένων στη δημόσια διοίκηση, την εκπαίδευση και τις επιχειρήσεις. 

Η Σύμπραξη για την Ανοιχτή Διακυβέρνηση

Η Σύμπραξη για την Ανοιχτή Διακυβέρνηση (OGP) είναι μια παγκόσμια πολυμερής πρωτοβουλία κυβερνήσεων και κοινωνίας πολιτών με στόχο να γίνει η διακυβέρνηση πιο διαφανής, συμμετοχική και υπεύθυνη. Συμμετέχουν 78 κυβερνήσεις και εκατοντάδες φορείς της κοινωνίας πολιτών από όλο τον κόσμο. Tο επίκεντρό της είναι η συνεργασία σε ισότιμη βάση μεταξύ κυβερνητικών φορέων, πολιτών και οργανώσεων με στόχο τη διαμόρφωση παρεμβάσεων που αυξάνουν την πρόσβαση στην πληροφορία, τη συμμετοχή και τη λογοδοσία.

Δύο παραδείγματα αξιοποίησης ανοιχτών δεδομένων

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αξιοποίησης των ανοιχτών δεδομένων από δημόσιους φορείς είναι ο φορέας των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Λονδίνου, ο οποίος διαθέτει πάνω από 200 τύπους ανοιχτών δεδομένων με βάση τα οποία 12.000 εγγεγραμμένοι μηχανικοί λογισμικού έχουν αναπτύξει 600 εφαρμογές δημιουργώντας ετήσιο όφελος 116 εκατομμυρίων στερλινών.

Επίσης, ο Σχολικός Άτλαντας του Λονδίνου, απεικονίζει όλα τα σχολεία με τις επιδόσεις τους και μέσα από μια σειρά έξυπνων λειτουργιών αποτελεί το εργαλείο επιλογής σχολείου και τόπου κατοικίας μιας οικογένειας.

Ο Σχολικός Άτλαντας του Λονδίνου, αξιοποιεί τα ανοιχτά δεδομένα και αποτελεί  εργαλείο επιλογής σχολείου και τόπου κατοικίας μιας οικογένειας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.