Προστατευοντας την σωματικη και ψυχικη υγεια των εργαζομενων του Δημου Κομοτηνης

Μαρία Αγαθοκλέους, Ιατρός Εργασίας του Δήμου Κομοτηνής: «Πέρα από την φροντίδα του εργαζομένου, στόχος είναι να βελτιωθεί το εργασιακό περιβάλλον, με όσο το δυνατόν λιγότερους παράγοντες κινδύνου»

Η σωματική και η ψυχική υγεία των εργαζομένων, είναι ένας σημαντικός παράγοντας για τη λειτουργία είτε φορέων, είτε επιχειρήσεων, ιδιαίτερα στη σημερινή εποχή, με την πανδημία, πέρα από τον κίνδυνο του κορωνοϊού, να έχει ως αποτέλεσμα να μην δίνεται τόση έμφαση σε άλλες ασθένειες και προβλήματα, τα οποία όμως πρέπει να αντιμετωπιστούν εν τη γενέσει τους.

Αυτός είναι ο ρόλος του Ιατρού Εργασίας, που έχει γίνει ακόμα πιο σημαντικός σήμερα για την καλή υγεία των εργαζομένων, αλλά και την εύρυθμη λειτουργία του φορέα στον οποίο απασχολείται.

Για αυτό και μιλήσαμε με την Ιατρό Εργασίας του Δήμου Κομοτηνής, την κ. Μαρία Αγαθοκλέους, τόσο για τον ρόλο της στη διατήρηση της υγείας των εργαζόμενων στο Δήμο σε καλά επίπεδα, ώστε και να έχουν καλή ποιότητα ζωής, αλλά και να συνεχίσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους δημότες.

Προληπτικός ο ρόλος του Ιατρού εργασίας

Όπως τόνισε η κ. Αγαθοκλέους, οι αρμοδιότητες που έχει, είναι συμβουλευτικές και παρέχει υποδείξεις και συμβουλές στον εργοδότη, σε αυτή την περίπτωση το Δήμο, στους εργαζόμενους και στους εκπροσώπους τους, σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται για τη σωματική και ψυχική υγεία των εργαζομένων.

Για αυτό και προβαίνει σε ιατρικό έλεγχο των εργαζομένων σχετικό με τη θέση εργασίας τους, φροντίζει για τη διενέργεια ιατρικών εξετάσεων και μετρήσεων παραγόντων του εργασιακού περιβάλλοντος, αλλά και την καταλληλότητα των εργαζομένων για τη συγκεκριμένη εργασία, μαζί με την εφαρμογή των μέτρων προστασίας της υγείας των εργαζομένων και πρόληψης των ατυχημάτων.

Ο ρόλος της, σημείωσε, είναι κυρίως προληπτικός: δεν στοχεύουν στο να ρυθμίσουν ή να συνταγογραφήσουν για ασθένειες που έχουν οι εργαζόμενοι, αλλά να διαγνώσουν κάποιο πρόβλημα υγείας εν τη γενέση του, ακόμα και αν είναι δυνατόν, πριν να έχει συμπτώματα.

«Η ειδικότητά μας είναι πολύ σημαντική, γιατί έχει πολλές προεκτάσεις» ανέφερε, από τη μία προλαμβάνοντας προβλήματα υγείας που μπορεί να έχουν οι εργαζόμενοι, βελτιώνοντας την ποιότητά της ζωής τους, αλλά και βοηθούν τη λειτουργία του Δήμου, μιας και δεν δημιουργούνται προβλήματα σε αυτή λόγω ασθένειας ή απουσίας των εργαζομένων.

Παράλληλα σημαντική είναι η συμβολή στον περιορισμό, αν όχι την εξάλειψη, των εργατικών ατυχημάτων, γιατί εντοπίζοντας τα προβλήματα υγείας που μπορεί να υπάρχουν αλλά δεν γνωρίζει ο εργαζόμενος, αποφεύγουν να υπάρξει περαιτέρω πρόβλημα.

Ανάλογα με τη θέση εργασίας του καθενός προβαίνουν στις αντίστοιχες εξετάσεις, και αν διαγνώσει κάποιο πρόβλημα, προβαίνει σε εξετάσεις ή παραπέμπει στους αρμόδιους γιατρούς, εκδίδοντας την «βεβαίωση καταλληλότητας», που αναφέρει κατά πόσο ο εργαζόμενος είναι ικανός, από θέμα υγείας, να εκτελέσει την εργασία στη θέση που έχει.

«Πέρα από την φροντίδα του εργαζομένου, στόχος είναι να βελτιωθεί το εργασιακό περιβάλλον, με όσο το δυνατόν λιγότερους παράγοντες κινδύνου» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Συνεργασία με όλα τα τμήματα, και ιδιαίτερα με την καθαριότητα

Η συνεργασία με όλα τα τμήματα του Δήμου Κομοτηνής, τόνισε, είναι εξαιρετική, γίνονται οι εξετάσεις που πρέπει, και όλα όσα χρειάζονται για να παραμείνουν υγιείς οι εργαζόμενοι.

Σημαντικό μέρος της προσπάθειας αυτής είναι και οι εμβολιασμοί, κυρίως στους εργαζόμενους της καθαριότητας, για τέτανο, ηπατίτιδα και ανάλογες ασθένειες (όχι κορωνοϊό) στις οποίες μπορεί να εκτεθούν κατά την διάρκεια της εργασίας τους.

Στα δύο χρόνια που βρίσκεται στο Δήμο, έχουν γίνει αρκετοί εμβολιασμοί τόσο για ηπατίτιδα Β, όσο και για τέτανο, «ώστε να είμαστε σίγουροι πως αυτές τις ασθένειες μπορούμε να τις ελέγξουμε, ότι έχουν τα αντισώματα». Μάλιστα στην περίπτωση της ηπατίτιδας, μετρούν τα αντισώματα των εργαζομένων, και ανάλογα προχωρούν στον εμβολιασμό.

Πολύ σημαντικό είναι το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι ανταποκρίνονται στην παρουσία της, μιας και η ιδιαιτερότητα του ιατρού εργασίας είναι ότι ενώ συνήθως κάποιος πηγαίνει στο γιατρό, εδώ συμβαίνει το αντίθετο.

Νέες προκλήσεις λόγω της πανδημίας

Η κ. Αγαθοκλέους παρομοίασε το έργο της Ιατρικής της Εργασίας σαν ένα δάσος που καθαρίζεται από πευκοβελόνες και πεσμένα κλαδιά: η υλοποίηση αυτής της πράξης φαίνεται εύκολη, είναι όμως κρίσιμη αν πιάσει μια φωτιά.

Ειδικά την περίοδο της πανδημίας, είναι γνωστό ότι πολλοί, ακόμα και με χρόνιες παθήσεις, περιόρισαν την αγωγή τους ή δεν έκαναν τις διαγνωστικές εξετάσεις που θα έπρεπε να κάνουν, ενώ έμειναν πίσω και οι προληπτικοί έλεγχοι, κυρίως λόγω του φόβου του κορωνοϊού.

Για αυτό και δουλειά του Ιατρού στο χώρο εργασίας, είναι σημαντική ώστε να ωθήσει, όσους έχουν αυτές τις επιφυλάξεις, να κάνουν τις εξετάσεις και να μην αγνοήσουν το πρόβλημα.

Πολύ σημαντικό είναι επίσης το γεγονός, ανέφερε, πως έχει αυξηθεί πολύ το άγχος και το στρες, επηρεάζοντας την ψυχική υγεία όλων των εργαζομένων, και αυτό αποτελεί ακόμα ένα κομμάτι που χρειάζεται προσοχή, τουλάχιστον μέχρι να αποκλιμακωθεί η πανδημία.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.