Ι. Χατζηαντωνιου «Προσπαθησαμε για ολα. Πετυχαμε πολλα. Μενουν και αλλα για το μελλον»

Η πρόεδρος και εκ νέου υποψήφια ενόψει των εκλογών στον Δικηγορικό Σύλλογο Ροδόπης

«Η επόμενη τετραετία απαιτεί στο τιμόνι της διοίκησης άτομα που να γνωρίζουν τα προβλήματα, να έχουν τις λύσεις γι’ αυτά, να είναι συνεχώς  δίπλα στο συνάδελφο»

Στις κάλπες θα προσέλθουν οι δικηγόροι ανά την χώρα την Κυριακή 28 Νοεμβρίου προκειμένου να εκλέξουν τα πρόσωπα που θα απαρτίσουν τα νέα Διοικητικά Συμβούλια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας.  Στη Ροδόπη δύο είναι οι υποψήφιοι πρόεδροι, ο κ. Δημήτριος Ερελιάδης, που για πρώτη φορά διεκδικεί την ψήφο των συναδέλφων του για αυτή τη θέση και η κ. Ιωάννα Χατζηαντωνίου που διεκδικεί δεύτερη συναπτή θητεία. 17 είναι τα πρόσωπα που ως υποψήφιοι σύμβουλοι διεκδικούν τις υπόλοιπες θέσεις του Διοικητικού Συμβουλίου.

Οι εκλογές παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όχι μόνο για τους θεράποντες της νομικής επιστήμης της χώρας, αλλά ευρύτερα για την κοινωνία, αφού διά της Ολομέλειας των Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος ο δικηγορικός κόσμος της χώρας έχει τοποθετηθεί σε μείζονα θέματα που απασχολούν την κοινωνία, με πιο πρόσφατο παράδειγμα αυτό των πλειστηριασμών.

Με αυτή τη σκέψη κατά νου συνομιλήσαμε με την νυν Πρόεδρο και εκ νέου υποψήφια του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης κ. Ιωάννα Χατζηαντωνίου. Η ίδια προχώρησε σε ένα απολογισμό της θητείας της, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις προκλήσεις του μέλλοντος τόσο για το δικηγορικό λειτούργημα εν συνόλω, όσο και του τόπου ειδικότερα.

Απευθύνοντας προσκλητήριο προς όλους τους συναδέλφους να προσέλθουν στην κάλπη την ερχόμενη Κυριακή η κ. Χατζηαντωνίου δηλώνει έτοιμη να ανταπεξέλθει στις εν λόγω προκλήσεις «με την εμπειρία που διαθέτω, τον δυναμισμό και την αποφασιστικότητα που έχω επιδείξει όλα αυτά τα χρόνια, χωρίς εξαρτήσεις και δεσμεύσεις».

Ιωάννα Χατζηαντωνίου όμως αναλυτικά…

ΠτΘ: κ. Χατζηαντωνίου, την Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2021 έχουμε τις εκλογές για την ανάδειξη του νέου Συμβουλίου στο Δικηγορικό Σύλλογο Ροδόπης. Ποια θεωρείται ως τα πιο σημαντική σημεία της έως τώρα θητείας σας;

Ι.Χ.: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τη δυνατότητα που μου δίνεται να συζητήσουμε για τα δρώμενα του Συλλόγου στο τέλος της θητείας. Μιας θητείας ιδιάζουσας. Μιας θητείας με δυο χαρακτηριστικές περιόδους. Την περίοδο 2018 – 2019 που ως νέο συμβούλιο προσπαθήσαμε και βρήκαμε ένα καλό ρυθμό διοίκησης και στην περίοδο 2020 – 2021 κατά τη διάρκεια της οποίας η άσκηση του λειτουργήματός μας επηρεάστηκε καταλυτικά από το πρωτόγνωρο καθεστώς πανδημικής κρίσης που βιώσαμε.

Σε όλη τη διάρκεια της θητείας πορεύτηκα θέτοντας ως κορυφαία προτεραιότητα ενός Συλλόγου, το αίσθημα ασφάλειας και αλληλεγγύης στα μέλη του. Κανείς συνάδελφος δεν θα πρέπει να αισθάνεται μόνος απέναντι στα προβλήματα άσκησης του λειτουργήματος. Ιδιαίτερα οι νέοι συνάδελφοι, στο ξεκίνημα της επαγγελματικής τους σταδιοδρομίας, θα πρέπει να αισθάνονται τον Σύλλογο αρωγό. Γι’ αυτό ήμουν, είμαι και θα είμαι πάντα δίπλα σας στα προβλήματα της καθημερινότητας.

Αν μπορούσα να ξεχωρίσω κάποιες δράσεις ενδεικτικά θα έλεγα ότι:

Διοργανώσαμε, για την επιμόρφωση των συναδέλφων, πλήθος επιστημονικών εκδηλώσεων με ομιλητές επιστήμονες εγνωσμένου κύρους.

Αναδείξαμε τον ιστότοπο του Συλλόγου σε πολύτιμο εργαλείο για το δικηγόρο με άμεση ενημέρωση επί όλων των θεμάτων (τόσο σε τοπικό, όσο και σε πανελλήνιο επίπεδο).

Διοργανώσαμε σεμινάρια  για τους ασκούμενους – υποψηφίους δικηγόρους. Πετύχαμε την αποδοχή του αιτήματός μας προς το Δήμο Κομοτηνής, για την πραγματοποίηση μέρους της άσκησης των ασκουμένων δικηγόρων στη Νομική Υπηρεσία του Δήμου.

Υπήρξε διαρκής ενημέρωση των συναδέλφων αναφορικά με το νέο προσδιορισμό υποθέσεων, τις νέες ΚΥΑ, τις αποφάσεις λειτουργίας των δικαστηρίων από τους Προϊσταμένους των Δικαστηρίων. Κατά τη διάρκεια της θητείας μας αναρτήθηκαν 1535 ανακοινώσεις, απεστάλησαν 600 sms και πλήθος ηλεκτρονικών μηνυμάτων (mails)

Πετύχαμε τη λήψη ενόρκων βεβαιώσεων από δικηγόρους.

Διασφαλίσαμε τη συμμετοχή δικηγόρων στη διαδικασία έκδοσης συντάξεων του ΕΦΚΑ., υπογράψαμε Προγραμματική Σύμβαση με το Κτηματολόγιο για τη συμμετοχή δικηγόρων στην εξυπηρέτηση συναλλασσόμενων στα Κτηματολογικά Γραφεία.

Για πρώτη φορά δόθηκε  η δυνατότητα δωρεάν απομακρυσμένου ελέγχου τίτλων (με ηλεκτρονικά μέσα) στα 123 Κτηματολογικά Γραφεία από τους δικηγόρους.

Αντισταθήκαμε σθεναρά στην ίδρυση 4ης Νομικής Σχολής με θετικό αποτέλεσμα.

Διοργανώσαμε με μεγάλη επιτυχία και ασφάλεια το 36ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας και με συμμετοχή  της Κύπρου. Με θετικό αποτύπωμα τόσο στο δικηγορικό σύλλογο όσο και στην τοπική κοινωνία.

Αυτά θα έλεγα ήταν κάποια σημαντικά στοιχεία της ιδιάζουσας θητείας.

Προσπαθήσαμε για όλα. Πετύχαμε πολλά. Μένουν και άλλα  για το μέλλον.

«Χρειάζεται τα πρόσωπα που θα επιλεγούν για τις θέσεις του Διοικητικού Συμβουλίου να είναι μαχητικά και διεκδικητικά»

ΠτΘ: Αφού αναφερόμαστε στο μέλλον ποιες είναι οι προτάσεις σας για τη νέα θητεία;

Ι.Χ.: Διαφαίνεται ότι στο μέλλον ένα μεγάλο κομμάτι των δικηγορικών υπηρεσιών, όπως τις γνωρίζουμε σήμερα, θα αλλάξει ριζικά, και αυτό θα συμβεί σε πολλά επίπεδα. Έννοιες όπως τηλεδιάσκεψη για τις συνεδριάσεις εταιρικών οργάνων, ηλεκτρονικές υπογραφές, αναγνώριση των ηλεκτρονικών επικοινωνιών ως αποδεικτικών στοιχείων, ηλεκτρονικό εμπόριο, ψηφιακή υπογραφή, ψηφιακή επικοινωνία με τη δημόσια διοίκηση κοκ, έχουν μπει ήδη στη ζωή μας.

Μελλοντικά, έννοιες όπως ψηφιακή δίκη, τεχνητή νοημοσύνη στο δικηγορικό επάγγελμα και τη Δικαιοσύνη, μπορεί να μην είναι άγνωστες. Αναμένεται ότι η χρήση των παραπάνω εργαλείων θα επεκταθεί  και θα επηρεάσει το σύνολο της παροχής νομικών υπηρεσιών, από την δικαστηριακή δικηγορία, στην συμβουλευτική, στη νομική έρευνα, στην παραγωγή νομικών κειμένων, τόσο για τη δικαστηριακή πρακτική όσο και για τις συμβάσεις και την ανάλυσή τους.

Αυτό δεν πρέπει να μας τρομάζει. Πρέπει όμως να είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι.

Γι’ αυτό ακριβώς και χρειάζεται τα πρόσωπα που θα επιλεγούν για τις θέσεις του Διοικητικού Συμβουλίου να είναι μαχητικά, διεκδικητικά, να μπορούν να σηκώσουν το βάρος του σοβαρού σχεδιασμού και της μεθοδικής υλοποίησης και αποφασισμένα να έρθουν σε ρήξεις, χωρίς συμβιβασμούς ή δεσμεύσεις, πάντα δίπλα σε όλα τα μέλη.

Οι προγραμματικές μου θέσεις εστιάζονται στην επίλυση προβλημάτων της καθημερινότητας, στους τρόπους αύξησης της δικηγορικής ύλης, στην υποστήριξη της ψηφιακής δικηγορίας με στόχο την ηλεκτρονική δικαιοσύνη σε κάθε επίπεδο, στην επιστημονική επιμόρφωση και δια βίου επαγγελματική κατάρτιση του Δικηγόρου και σε ζητήματα κοινωνικής πολιτικής και αλληλεγγύης γιατί εκτός από επιστήμονες είμαστε και άνθρωποι.

«Καλώ όλους τους συναδέλφους να έλθουν την Κυριακή 28 Νοεμβρίου, να ψηφίσουν»

ΠτΘ: Κλείνοντας τη συνέντευξη ποιο είναι το μήνυμά σας για τις εκλογές της Κυριακής;

Ι.Χ.: Η επόμενη τετραετία απαιτεί στο τιμόνι της διοίκησης άτομα που να γνωρίζουν τα προβλήματα, να έχουν τις λύσεις γι’ αυτά, να είναι συνεχώς  δίπλα στο συνάδελφο, για την εξασφάλιση καλύτερων συνθηκών άσκησης του λειτουργήματος μας.

Με την εμπειρία που διαθέτω, τον δυναμισμό και την αποφασιστικότητα που έχω επιδείξει όλα αυτά τα χρόνια, χωρίς εξαρτήσεις και δεσμεύσεις, πιστεύω ότι θα τα καταφέρω.

Καλώ όλους τους συναδέλφους να έλθουν την Κυριακή 28 Νοεμβρίου, να ψηφίσουν

Για το καλό του κλάδου.  Για το καλό του Συλλόγου.  Για το δικό μας καλό.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.