Προσωρινη (ξανα) λυση για τον ταμιευτηρα του Κομψατου

Ξεκίνησαν οι εργασίες για την προσωρινή επισκευή των αναβαθμών του μέχρι την οριστική λύση

Ξεκίνησαν οι εργασίες για την προσωρινή λύση στον ταμιευτήρα του Κομψάτου, που θα συγκρατήσει το νερό προσωρινά για την φετινή καλλιεργητική περίοδο, και μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες κατασκευής του νέου.

Να θυμίσουμε πως στην περιοχή βόρεια της παλιάς γέφυρας του Κομψάτου, υπάρχει από τη δεκαετία του 50 ταμιευτήρας, που εξυπηρετεί 3.000 στρέμματα, ο οποίος είχε δημιουργηθεί από 2 τσιμεντένιους αναβαθμούς.

Ο βορειότερος τοίχος του ταμιευτήρα που έχει το διττό ρόλο του τοίχου συγκράτησης υδάτων ταμιευτήρα αλλά και τσιμενταύλακα, καταστράφηκε εν μέρει από έντονα φαινόμενα το χειμώνα του 2021 ενώ ο νοτιότερος αναβαθμός συγκράτησης φερτών καταστράφηκε ολοκληρωτικά σχεδόν το 2018.

Αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί πρόβλημα στους καλλιεργητές, με την περιφέρεια να παρεμβαίνει από πέρυσι με προσωρινή φράξη των κενών με τη χρήση κροκάλων, μια λύση εξαιρετικά προσωρινή μιας και με την πρώτη μεγάλη βροχόπτωση τα φράγματα αυτά εξαφανίστηκαν, με τον ταμιευτήρα να επανέρχεται στην πρότερή του κατάσταση.

Η Περιφέρεια όπως έχουμε αναφέρει και παλιότερα, έχει προκηρύξει έργο για την αποκατάστασή τους, όμως μέχρι τότε, όπως τόνισε και ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Νίκος Τσαλικίδης σε πρόσφατο Περιφερειακό Συμβούλιο, θα επανέλθει η λύση της προσωρινής φράξης με κροκάλα.

Έτσι γίνεται αυτές τις μέρες, με τις εργασίες να γίνονται και εντός του ταμιευτήρα, ο οποίος θα λειτουργήσει όσο έχει νερό ο ποταμός.

Τους επόμενους μήνες, στην ξερή περίοδο, αναμένεται να πέσει περαιτέρω η στάθμη, όταν και θα μπορέσουν να γίνουν οι εργασίες για την οριστική αποκατάσταση.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.