Προσωρινη λυση… μεχρι τη μονιμη για την υδρευση στον οικισμο Αγιων Θεοδωρων

Μέχρι τα τέλη καλοκαιριού αναμένεται να ολοκληρωθούν οι εργασίες του νέου δικτύου

Μηχανική λύση, ώστε να μην κόβουν την ύδρευση τα αυτοματοποιημένα συστήματα στον οικισμό των Αγίων Θεοδώρων, τουλάχιστον μέχρι την ολοκλήρωση των έργων για την ενίσχυση του δικτύου, έδωσε η ΔΕΥΑΚ, στο πρόβλημα που προέκυψε τις προηγούμενες μέρες.

Ουσιαστικά στον οικισμό προέκυψαν δύο προβλήματα, σε συνεχόμενες μέρες το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, κάτι που προκάλεσε συζήτηση στο χωριό, οδηγώντας τον Πρόεδρο της τοπικής κοινότητας κ. Χρήστο Μπόζη να απαντήσει με ανακοίνωσή του, επιτιθέμενος παράλληλα στην παλιά διοίκηση της κοινότητας.

Προβλήματα από εργασίες και δεξαμενή

Να υπενθυμίσουμε ότι για την αντιμετώπιση των γνωστών προβλημάτων υδροδότησης στον οικισμό, η ΔΕΥΑΚ έχει ξεκινήσει έργο το οποίο θα αντικαταστήσει τα δίκτυα ύδρευσης μέχρι τον οικισμό των Αγίων Θεοδώρων, εξασφαλίζοντας την ποσότητα του νερού που χρειάζεται, αλλά και την αλλαγή του εσωτερικού δικτύου, που θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση διαρροών.

Όμως το ήδη υφιστάμενο σύστημα, μαζί με τα έργα που γίνονται για το δίκτυο, δημιούργησε προβλήματα στην ύδρευση του οικισμού τις προηγούμενες μέρες.

Το ένα έλαβε χώρα την Πέμπτη-Παρασκευή, όταν έγιναν δοκιμές για το νέο δίκτυο ύδρευσης, που εγκαθίσταται στον οικισμό, που όμως είχαν σαν αποτέλεσμα τη μείωση της υδροδότησης στο υφιστάμενο.

Το πρόβλημα λύθηκε μέχρι το Σάββατο, όταν και προέκυψε το δεύτερο, από την δεξαμενή ύδρευσης αυτή τη φορά.

Σε αυτή υπάρχει σύστημα αυτοματισμού για την ρύθμιση της ροής, όμως σε αυτή την περίοδο, που οι απαιτήσεις είναι μεγαλύτερες, δεν μπορεί να ανταποκριθεί σωστά στις αυξομειώσεις.

Για αυτό και πλέον η ροή θα είναι πλήρως χειροκίνητη, ώστε η ζήτηση να καλύπτεται άμεσα και να μην υπάρχει πτώση πίεσης και άλλα προβλήματα.

Όπως σημείωσε ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ κ. Νότης Χαραλαμπίδης, οι εργασίες του εργολάβου αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού, και θα τοποθετηθούν τα υδρόμετρα.

Από εκεί και πέρα, μετά την σύνδεση όλων των κατοίκων με το νέο δίκτυο, θα καταργηθεί το παλιό, το οποίο εντείνει το πρόβλημα της ύδρευσης μιας και έχει μικροδιαρροές σε όλο το μήκος του, που είναι δύσκολο να εντοπιστούν. Αυτές με το καινούριο δίκτυο, δεν θα υπάρχουν πια.

Χρ. Μπόζης: «Με χαρακτηρίζετε ανύπαρκτο αλλά ο μοναδικός ανύπαρκτος τελικά υπήρξατε εσείς»

Στα έργα του δικτύου απέδωσε τα προβλήματα και ο κ. Μπόζης στην ανακοίνωσή του, επιστρέφοντας όμως τις κατηγορίες που φαίνεται να του αποδόθηκαν για αδιαφορία, και σημειώνοντας πως το επόμενο διάστημα θα υλοποιηθούν μια σειρά από έργα, πέρα της ύδρευσης, στον οικισμό.

Ολόκληρη η ανακοίνωση είναι η εξής:

 «Δυστυχώς για ακόμη ένα καλοκαίρι η Κοινότητα αντιμετωπίζει έντονα προβλήματα υδροδότησης τα οποία οφείλονται κυρίως στην αδυναμία του δικτύου να εξυπηρετήσει την αυξημένη κατανάλωση των θερινών μηνών αλλά και σε προβλήματα που προκύπτουν από τα έργα του νέου δικτύου που βρίσκονται σε εξέλιξη και που αναμένεται να λύσουν επιτέλους το φαινόμενο αυτό.

Το Τοπικό Συμβούλιο σέβεται απόλυτα και κατανοεί τις αντιδράσεις των κατοίκων αλλά και τον εκνευρισμός τους ωστόσο οφείλει να προχωρήσει στις παρακάτω παρατηρήσεις:

Η αποκλειστική αρμοδιότητα διαχείρισης του δικτύου ύδρευσης ανήκει στη ΔΕΥΑ Κομοτηνής κι αυτή είναι η μοναδική υπεύθυνη να επιλύνει τα οποιαδήποτε θέματα υδροδότησης

Το Τοπικό Συμβούλιο και ο Πρόεδρος βρίσκεται σε καθημερινή επικοινωνία τόσο με την ΔΕΥΑΚ αλλά και με τις Δημοτικές Αρχές και ασκεί πίεση προς κάθε κατεύθυνση για την όσο το δυνατόν γρηγορότερη αποκατάσταση των προβλημάτων που προκύπτουν και ειδικά τώρα, όπου τα προβλήματα είναι περισσότερα και πιο έντονα.

Το σύστημα υδροδότησης είναι πλήρως αυτοματοποιημένο οι διακοπές στην υδροδότηση δεν είναι προγραμματισμένες αλλά πραγματοποιούνται αυτόματα όταν το σύστημα αναγνωρίσει πτώση της στάθμης και επανέρχεται επίσης αυτόματα όταν η στάθμη της δεξαμενής ανέβει στο επιθυμητό επίπεδο.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν υπάρχει δυνατότητα ενημέρωσης των κατοίκων εκ των προτέρων τόσο για τον χρόνο διακοπής όσο και τη διάρκειά της. Σχετικά με την έντονη κριτική που δέχομαι προσωπικά το τελευταίο διάστημα και κυρίων από τον προηγούμενο Πρόεδρο απαντώ: Το πρόβλημα υδροδότησης δεν προέκυψε τώρα αλλά υπάρχει τουλάχιστον από τη δεκαετία του ’90 άλλοτε πιο ήπιο και άλλοτε εντονότερο.

Με κατηγορείτε ότι δεν σας ενημερώνω και απορώ: 5 χρόνιας θητείας δεν ήταν αρκετά για να γνωρίσετε το πρόβλημα τώρα θα το μάθετε; Στα 5 χρόνια της θητείας σας ποιες ήταν οι παρεμβάσεις και οι προσπάθειές σας ώστε να λυθεί το πρόβλημα; Στα 5 χρόνια της θητείας σας ποιο είναι το γενικότερο έργο που έχετε να παρουσιάσετε πέραν των γραμματοκιβωτίων; Δυστυχώς ΚΑΝΕΝΑ.

Αναλάβαμε το 2019 ένα χρόνο μετά ξεκίνησε το έργο του νέου δικτύου υδροδότησης προκειμένου επιτέλους να λυθεί αυτό το πρόβλημα και πλέον βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο ολοκλήρωσής του. Στο διάστημα μέχρι σήμερα προχωρήσαμε με την αμέριστη συμπαράσταση και βοήθεια της Δημοτικής Αρχής στην ανακαίνιση/συντήρηση δημοτικών κτιρίων του οικισμού τα οποία παραλάβαμε σε άθλια κατάσταση (κτίριο Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών, κτίριο Δημοτικού Ιατρείου, κτίριο ΚΑΠΗ), σύντομα αναμένεται να ξεκινήσουν ασφαλτοστρώσεις στον οικισμό και κυρίως της εισόδου που βρίσκεται σε τραγική κατάσταση και πολλά άλλα που είναι σε φάση προγραμματισμού.

Έργα που περιλαμβάνονταν και που προτάχθηκαν στο Τεχνικό Πρόγραμμα που καταθέσαμε αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων. Με χαρακτηρίζετε ανύπαρκτο αλλά ο μοναδικός ανύπαρκτος τελικά υπήρξατε εσείς».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.