Προσοχη στις Αμμοθινες απο το ΕΠΑΜΑΘ

Δεύτερη Εκστρατεία Τοποθέτησης Ενημερωτικών Πινακίδων για την Αποφυγή Μηχανοκίνητων Οχημάτων στις Αμμοθίνες του Εθνικού Πάρκου

Στην τοποθέτηση τριών ενημερωτικών πινακίδων σε παραλίες του ΕΠΑΜΑΘ για την αποφυγή κίνησης με μηχανοκίνητα οχήματα στις αμμοθίνες προχώρησαν τα μέλη του Φορέα Διαχείρισης.
 
Μία πινακίδα τοποθετήθηκε στην παραλία του Δασοχωρίου, μία στην παραλία Μαγγάνων και μία στην παραλία Μυρωδάτου και έτσι ολοκληρώθηκε η τοποθέτηση συνολικά 6 πινακίδων.
 
Οι αμμοθίνες είναι ένας τύπος παράκτιου οικοτόπου που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο για ολόκληρο το οικοσύστημα των υγροτόπων. Αποτελούν φυσικό φίλτρο και αντιπλημμυρικό φράγμα για το αλμυρό νερό εμποδίζοντας την εισροή του στον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα, απορροφούν την ενέργεια των κυμάτων αποτρέποντας με αυτό τον τρόπο τη διάβρωση της παράκτιας ζώνης και προσφέρουν προστασία για την άγρια πανίδα και χλωρίδα.

Τα φυτά που ευδοκιμούν στις αμμουδερές παραλίες, είναι προσαρμοσμένα έτσι ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν το αφιλόξενο αυτό περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από δυνατούς ανέμους και υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι και άμμο. Στις αμμώδεις παραλίες πλήθος ειδών πτηνών φωλιάζουν, αναπαράγονται και αναζητούν την τροφή τους, κυρίως κατά τους θερινούς μήνες. Οι αμμοθίνες είναι αποτέλεσμα της δράσης της θάλασσας και του ανέμου, ενώ πρόκειται για ευαίσθητα και δυναμικά οικοσυστήματα.
 

Το Εθνικό Πάρκο ΑΜΘ φιλοξενεί εκτεταμένο οικοσύστημα θινών που περιλαμβάνονται στο παράρτημα I της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ και είναι ενταγμένο στο δίκτυο Natura 2000. Οι πιέσεις που δέχονται οι οικότοποι αυτοί, προέρχονται κατά κύριο λόγο από τις ανθρωπογενείς παρεμβάσεις και δραστηριότητες που εντείνονται κατά τους θερινούς μήνες με το ποδοπάτημα των φυτών, το καθαρισμό των παραλιών με μηχανήματα και την κίνηση μηχανοκίνητων οχημάτων.
 
Ο Φορέας Διαχείρισης ενημερώνει ότι απαγορεύεται ο καθαρισμός των παράλιων με μηχανήματα, καθώς επίσης και η κίνηση των οχημάτων πάνω στις αμμοθίνες βάσει του νόμου 3937/2011(ΦΕΚ 60Α) «για την Διατήρηση της βιοποικιλότητας», που συγκεκριμένα αναφέρει ότι «δεν επιτρέπεται η κίνηση μηχανοκίνητων οχημάτων εκτός οδικού δικτύου σε οικολογικά ευαίσθητες εκτάσεις, όπως ενδεικτικά, μόνιμες ή εποχιακές λίμνες και τέλματα και οι ακτές τους, ο αιγιαλός, οι αμμοθίνες, ποτάμια, ρέματα και ρυάκια, δάση, λιβάδια, βοσκότοποι, οι οικότοποι προτεραιότητας του παραρτήματος I της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ, καθώς και σε μονοπάτια που βρίσκονται σε τέτοιες περιοχές».
 
Να σημειωθεί ότι η τοποθέτηση των πινακίδων έγινε σε συνεργασία με τον Δήμο Τοπείρου και την οργανωτική ομάδα του Wave Running, τους οποίους ο Φορέας Διαχείρισης του ΕΠΑΜΑΘ ευχαριστεί θερμά για τη συμβολή τους. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.