Προσοχη στην συγχορηγηση φαρμακων σε ανθρωπους που λαμβανουν ψυχιατρικη αγωγη

Ομιλία στο 1ο ΚΑΠΗ Κομοτηνής από την εταιρεία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας

Μεθόδους αλλά και πως θα πρέπει να εφιστάται η προσοχή όταν γίνεται συγχορήγηση φαρμάκων σε ανθρώπους που λαμβάνουν ψυχιατρική αγωγή ανέλυσε το πρωί της Τρίτης 21 Φεβρουαρίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του 1ου ΚΑΠΗ
του Κέντρου Μέριμνας και Αλληλεγγύης Δήμου Κομοτηνής ο ψυχίατρος κ. Μαρίνος Δεληγιάννης, της Εταιρίας Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας, μιας υπηρεσίας που προσφέρει βοήθεια σε όλους τους ανθρώπους της Ροδόπης και του Έβρου σε θέματα ψυχικής υγείας.
 

Ο κ. Δεληγιάννης τόνισε πως η παράλληλη χρήση ψυχιατρικών φαρμάκων σε άτομα τρίτης ηλικίας θα πρέπει να γίνεται με προσοχή, μιας και πολλές φορές αυτά λαμβάνουν και άλλου είδους αγωγές για χρόνια προβλήματα υγείας, όπως αρτηριακή υπέρταση, στεφανιαία νόσο, πνευμονολογικά προβλήματα. «Για αυτό είναι σημαντικό», τόνισε «να δούμε ποια φάρμακα έχουν αλληλεπιδράσεις με αυτού του είδους τις αγωγές και να είμαστε πιο ορθολογικοί στην παράλληλη χρήση τους».
 

Σε σχέση με ένα νέο άνθρωπο, εξήγησε στη συνέχεια, σε ένα ηλικιωμένο θα πρέπει να προσέχουν οι γιατροί τη νεφρική του λειτουργία, την υπατική του λειτουργία και αναλόγως να ακολουθήσουν τις θεραπείες. «Έχουμε πάντα στο μυαλό μας ότι δεν έχει τις αντοχές που έχει ένας νεότερος άνθρωπος, και αυτό θέλουμε να διευκρινίσουμε, ότι είμαστε πιο φειδωλοί στην δοσολογία, της συγχορήγησης ή στον συνδυασμό των φαρμάκων» τόνισε ο κ. Δεληγιάννης. Και αυτό γιατί πολλές φορές, ενώ θέλουν να πετύχουν ένα αποτέλεσμα, οι παρενέργειες ή οι αλληλεπιδράσεις θα έχουν ένα δυσανάλογο βάρος σε σχέση με το επιθυμητό, σημείωσε, για αυτό θεωρεί σημαντικό οι γιατροί να κρατήσουν τις δέουσες ισορροπίες.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.