Προς το Ταμειο Ανακαμψης οδευει ο Μακεδονικος Ταφος των Συμβολων

Αποτελεί ένα από τους αρχαιολογικούς χώρους που προωθεί προς ένταξη η ΕΦΑ Ροδόπης

Στη συνεδρίαση της επόμενης Τρίτης αναμένεται να συζητηθεί, στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, το θέμα απαλλοτρίωσης έκτασης παρακείμενης του Μακεδονικού τάφου των Συμβόλων, που γίνεται στο πλαίσιο της ανάδειξής του, που αν όλα πάνε καλά, θα γίνει μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ήδη η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης, όπως έχουμε αναφέρει και παλιότερα, έχει προχωρήσει σε μελέτες για τον τάφο και τον περιβάλλοντα χώρο, και με τις τελευταίες λεπτομέρειες να ξεκαθαρίζονται, η προϊστάμενη της Εφορείας κ. Χρύσα Καραδήμα, εξέφρασε την ελπίδα πως θα είναι το δεύτερο έργο της περιοχής το οποίο θα ενταχθεί στο Ταμείο ανάκαμψης, μετά τον περίκεντρο ναό της Μαξιμιανούπολης.

Σχεδόν έτοιμα όλα για την υποβολή της πρότασης

Ο τάφος βρίσκεται έξι χιλιόμετρα βόρεια της Κομοτηνής, μετά τον οικισμό των Συμβόλων, με ανασκαφικές εργασίες να έχουν γίνει το 1976 και την περίοδο 1984-1987. Προστατεύεται με περίφραξη και στέγαστρο και έχει πραγματοποιηθεί συντήρηση των κονιαμάτων και στερέωση των τοίχων του.

Το ζητούμενο ήταν όμως και η ανάδειξη και η δυνατότητα επίσκεψής του, για αυτό και η ΕΦΑ Ροδόπης είχε προχωρήσει στην εκπόνηση μελετών, με την προοπτική ένταξης των εργασιών σε κάποιο χρηματοδοτικό εργαλείο, που αν όλα πάνε καλά θα είναι το Ταμείο Ανάκαμψης. Στόχος είναι η συντήρηση του χώρου, αλλά και η βελτίωση της προσβασιμότητας τουλάχιστον στον περιβάλλοντα χώρο του μνημείου, ώστε να γίνει ευκολότερα επισκέψιμος, με την σχεδιαζόμενη απαλλοτρίωση στον περιβάλλοντα χώρο, να έχει σαν στόχο να βελτιωθεί περισσότερο η εμπειρία της επίσκεψης του μνημείου, όπου θα υπάρχει και εποπτικό και ενημερωτικό υλικό.

Όπως σημείωσε η κ Καραδήμα, οι μελέτες είναι εγκεκριμένες και η απαλλοτρίωση αποτελεί κομμάτι της πρότασης που θέλουν να υποβάλλουν προς ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ ετοιμάζουν και άλλες προτάσεις αρχαιολογικών χώρων, σε όλη τη Ροδόπη, προς υποβολή, γιατί η Περιφέρεια ΑΜΘ είναι ανάμεσα στις προτεραιότητες για το Ταμείο. «Προσπαθούμε να ωριμάσουμε τα έργα για μνημεία που θα ενταχθούν στο Ταμείο Ανάκαμψης» ανέφερε. Το πρώτο έργο που κατατέθηκε για χρηματοδότηση στο Ταμείο, η συντήρηση και αποκατάσταση του περίκεντρου ναού της Μαξιμιανούπολης, αναμένεται να ενταχθεί επίσημα το επόμενο διάστημα.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο δρόμος που οδηγεί στον τάφο, μετά τον οικισμό, είναι χωματόδρομος, που μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά για την επίσκεψη, όμως από την ΕΦΑ ελπίζουν πως αν ενταχθεί το έργο, θα υπάρξει κάποια δυνατότητα βελτίωσης της πρόσβασης σε αυτό.

Τα χαρακτηριστικά του Μακεδονικού τάφου

Ο τάφος είναι υπόγειος, κτιστός, και αποτελείται από δρόμο, προθάλαμο και θάλαμο. Καλυπτόταν από χωμάτινο τύμβο, ο οποίος έχει σχεδόν ισοπεδωθεί από τη συνεχή καλλιέργεια του αγρού.

Ο προσανατολισμός του τάφου είναι Ανατολικός-Δυτικός και η είσοδός του βρίσκεται στα δυτικά. Είναι κτισμένος με κιτρινωπό πωρόλιθο, σύμφωνα με το ψευδοϊσόδομο σύστημα τοιχοποιίας. Ο δρόμος του έχει μήκος 10,65 μ. και ύψος 2,10 μ., οι τοίχοι του είναι κτισμένοι με μεγάλες ποταμίσιες κροκάλες από το γειτονικό χείμαρρο και το ανατολικό του τμήμα στεγάζεται με δίκλινη στέγη. Τέσσερις εγκάρσιοι τοίχοι εμποδίζουν την πρόσβαση στον τάφο.

Ο προθάλαμος έχει διαστάσεις 2 x 1,85 x 2,22 μ. και το δάπεδό του αποτελείται από μικρές κροκάλες, που καλύπτονται με λευκό κονίαμα. Ο θάλαμος έχει διαστάσεις 2,68 x 2,56 x 2,48 μ. και καλύπτεται με εκφορικό θόλο, ενώ το δάπεδό του είναι στρωμένο με πώρινες πλάκες.

Οι θύρες του προθάλαμου και του θαλάμου έχουν μαρμάρινες παραστάδες και υπέρθυρα και έκλειναν με μαρμάρινες δίφυλλες πόρτες. Οι τοίχοι εσωτερικά, μέχρι τη γένεση της καμάρας, καλύπτονται με χρωματιστά κονιάματα που μιμούνται ορθομαρμάρωση.

Στο θάλαμο υπάρχουν δύο λιθόκτιστες νεκρικές κλίνες τοποθετημένες σε σχήμα Γ, οι ορατές επιφάνειες των οποίων καλύπτονται από ζωγραφιστό κονίαμα. Οι τοίχοι του θαλάμου έφεραν ανάγλυφες διακοσμητικές ταινίες, από τις οποίες σώζονται μόνο ελάχιστα θραύσματα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.