Προς απομακρυνση απο το Σισμανογλειο ο Κ. Ναλμπαντης

Άρχισαν να «παίζουν» ονόματα υποψηφίων για τη διαδοχή του

Τροπολογία, που προσφέρει τη δυνατότητα στον Υπουργό Υγείας να παύσει, χωρίς αποζημίωση, τη θητεία των διοικητών και των αναπληρωτών διοικητών των νοσοκομείων του ΕΣΥ, καθώς επίσης να ορίσει νέους, κατατέθηκε την Τετάρτη στη βουλή, συμπεριληφθείσα στο νόμο για την ιθαγένεια. Στην αιτιολογική έκθεση, που συνοδεύει τη διάταξη για την παύση των υφιστάμενων διοικήσεων των νοσοκομείων, δηλώνεται ότι «με δεδομένες, αφενός την ανυπέρβλητη ανάγκη εύρυθμης λειτουργίας των δημόσιων Νοσοκομείων της χώρας, η οποία καθιστά επιτακτική την αποτελεσματική λειτουργία των διοικήσεών τους και αφετέρου τη δυσλειτουργία που υφίσταται και θέτει σε μεγάλο κίνδυνο την προστασία του δικαιώματος της υγείας των πολιτών, λόγω της αδυναμίας άσκησης εκ μέρους των Διοικητών των καθηκόντων τους, κρίνεται αναγκαίο να παρασχεθεί η νομοθετική εξουσιοδότηση στον Υπουργό Υγείας, ώστε να δύναται να παύσει με απόφασή του τους υφιστάμενους Διοικητές και Αναπληρωτές Διοικητές των Νοσοκομείων καθώς και να ορίσει νέους, σύμφωνα με τα αξιολογικά κριτήρια της παραγράφου 4 του άρθρου 2 του νόμου 4052/2012 (ΦΕΚ Α΄41)».
 
 

Τι περιλαμβάνει η αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας

 
Επίσης, εισάγεται η πρόβλεψη της διετούς θητείας, έναντι της τριετούς που ήταν μέχρι σήμερα, με το αιτιολογικό της παροχής ικανού χρονικού διαστήματος, κατά το οποίο τα μεν νοσοκομεία θα λειτουργήσουν με ένα σταθερό καθεστώς διοίκησης, το δε Υπουργείο Υγείας θα μπορέσει να επεξεργαστεί και θεσμοθετήσει ένα αξιόπιστο, πραγματικά αξιοκρατικό, αλλά ταυτόχρονα και εφαρμόσιμο σύστημα αξιολόγησης και επιλογής των υποψηφίων διοικητών. Και αυτό κρίθηκε αναγκαίο να γίνει, διότι σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, «η έως σήμερα εμπειρία κατέδειξε ότι η Επιτροπή της παρ. 5 του άρθρου 2 του νόμου 4052/2012 (ΦΕΚ Α΄41) ήταν καθαρά τυπική και δεν επιτέλεσε στην ουσία το έργο, που της είχε ανατεθεί, εφόσον δεν προέβη σε πραγματική αξιολόγηση /κρίση των υποψηφίων με βάση τα προσόντα τους και περιορίστηκε απλώς στη σύνταξη προσχηματικού – αλφαβητικού και όχι αξιολογικού – καταλόγου, με αποτέλεσμα ο διορισμός των Διοικητών και Αναπληρωτών Διοικητών των Νοσοκομείων, που ακολούθησε να μην χαρακτηρίζεται από διαφάνεια και αξιοκρατία. Περαιτέρω, η όλη διαδικασία της επιλογής και του διορισμού των Διοικητών και των Αναπληρωτών Διοικητών πρέπει να επιταχυνθεί και να απλοποιηθεί, ώστε να εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη συνέχεια της λειτουργίας των νοσηλευτικών ιδρυμάτων. Κατόπιν αυτών, και για ένα μεταβατικό χρονικό διάστημα μέχρι την κατάρτιση του νέου συστήματος αξιολόγησης και επιλογής, κρίνεται αναγκαία η δυνατότητα ευέλικτης αλλά και αξιοκρατικής επιλογής Διοικητών και Αναπληρωτών Διοικητών Νοσοκομείων, με αποφάσεις του Υπουργού Υγείας».
 
 

Τομή με το παρελθόν ή μία από τα ίδια;

 
Από την έκθεση αξιολόγησης των συνεπειών της ρύθμισης προαναγγέλλεται ότι το δικαίωμα της παύσης των διοικητών, που παρέχει αυτή στον Υπουργό Υγείας, θα ασκηθεί άμεσα, αλλά και συνάμα αξιοκρατικά. Το «άμεσο» του προαναγγελλόμενου μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι είναι θέμα εβδομάδων, αν όχι ημερών, η απομάκρυνση των σημερινών διοικητών των νοσοκομείων και η αντικατάστασή τους. Διαφαίνεται επίσης ότι δεν θα προηγηθεί κάποια προκήρυξη και αξιολόγηση προσόντων των υποψηφίων για την πλήρωση των θέσεων, αλλά ότι θα γίνει απευθείας τοποθέτηση των νέων διοικητών από τον ίδιο τον Υπουργό Υγείας. Όσο για την υπόσχεση της αξιοκρατίας στην επιλογή, δυστυχώς εξαιτίας της αλγεινής σχετικής εμπειρίας από το παρελθόν, η υπόσχεση αυτή δεν μπορεί παρά να αντιμετωπιστεί με αμφιβολίες και καχυποψία. Το ερώτημα, που εύλογα ανακύπτει, είναι αν η νέα κυβέρνηση επιθυμεί να προχωρήσει σε μία τομή με το παρελθόν, δίνοντας υπόσταση τελικά στην έννοια της αξιοκρατίας, ή αν θα επιλέξει να ακολουθήσει την πεπατημένη των προηγούμενων κυβερνήσεων, η οποία ευθύνεται για τον εκφυλισμό της επίμαχης έννοιας.
 
 

Δύο άνδρες και μία γυναίκα φέρονται ως «μνηστήρες» της θέσης του Κ.Ναλμπάντη

 
Εστιάζοντας στα της Κομοτηνής, αξίζει να σημειώσουμε ότι έχουν αρχίσει ήδη να «παίζουν» τα πρώτα ονόματα υποψηφίων για τη διαδοχή του κ. Κώστα Ναλμπάντη, στη θέση του διοικητή του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου. Οι πληροφορίες μας θέλουν τη μία υποψηφιότητα-και μοναδική θηλυκού γένους- να αναφέρεται στο πρόσωπο στελέχους του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ, με ενεργό ενασχόληση με τα κοινά αυτήν την περίοδο. Έτερος υποψήφιος για την κατάληψη της θέσης του διοικητή φέρεται να είναι πολιτευτής, πρώην υποψήφιος βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων στη Ροδόπη, ενώ την τριάδα συμπληρώνει το όνομα συνδικαλιστή-εργαζόμενου στο Νοσοκομείο Κομοτηνής. Κοντός ψαλμός…
 
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.