Προορισμος για τον εθελοντισμο των νεων γινεται η Κομοτηνη

Ήδη βρίσκονται 60 νέοι στην Κομοτηνή για το πρόγραμμα «Healthy Town», ενώ ακόμα περισσότεροι αναμένονται στη συνέχεια

Προτεραιότητα η συνεργασία για τις δράσεις των νέων για τον Δήμο Κομοτηνής, το exagono και την System & G

60 νέοι από την Ουκρανία, τη Μολδαβία, το Βέλγιο, την Τυνησία και την Ελλάδα βρίσκονται αυτές τις μέρες στην Κομοτηνή, συμμετέχοντας στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Healthy Town» του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης High Risk Areas.

Πρόκειται για ένα από τα διάφορα προγράμματα και πρωτοβουλίες για την νεολαία που βρίσκονται σε εξέλιξη ή θα πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα, απότοκο της συνεργασίας του Δήμου Κομοτηνής, του exagono και της System & G.

Για το πρόγραμμα Healthy Town μίλησαν τη Δευτέρα 17 Ιουλίου η υπεύθυνη έργου του κέντρου νεολαίας και εθελοντισμού exagono του Δήμου Κομοτηνής, Λουίζα Σαλτσίδου και ο πρόεδρος της οργάνωσης νέων System & g, Αργύρης Χούλιας, ενημερώνοντας για τον σκοπό, το περιεχόμενο και τις δράσεις του προγράμματος, καθώς και για άλλα καινοτόμα προγράμματα σχετικά με τη Νεολαία, που  θα υλοποιηθούν με τη στήριξη του Δήμου Κομοτηνής, του exagono και της System & G.

Ουσιαστική συνεργασία για τους νέους

Η κ. Σαλτσίδου τόνισε πως το Healthy Town έχει σχεδιαστεί και υλοποιείται από την System & G και το exagono με την υποστήριξη του Δήμου Κομοτηνής, και μέσα από αυτό οι 60 νέοι θα φιλοξενούνται στην πόλη μας μέχρι τα τέλη Αυγούστου, μαθαίνοντας πώς μπορούν να ενισχυθούν οι ευπαθείς ομάδες, μέσα από ένα υγιεινό τρόπο ζωής, για την σωματική και ψυχική ευεξία κυρίως των νέων.

Σε αυτό το πλαίσιο συνεργάζονται με  συλλόγους όπως ο ΠΕΡΠΑΤΩ, ο Σύλλογος μέριμνας ατόμων με νοητική υστέρηση Άγιοι Θεόδωροι, ο ΔΑΔΑΑ, η Αρμενική Κοινότητα Κομοτηνής, η επιτροπή φυσικού και αστικού περιβάλλοντος του Δημοτικού Συμβουλίου Νέων, το Europe Direct ΑΜΘ, η Grow2Be, Rodopi Runners.

Με όλους αυτούς τους φορείς έχει ξεκινήσει μια ουσιαστική συνεργασία, μια αλληλεπίδραση των νέων μεταξύ τους και με τους εθελοντές και τις οργανώσεις, ενώ μέσα από τις δράσεις που θα γίνονται θα υπάρχει μια μεγαλύτερη αλληλεπίδραση μεταξύ των νέων και των οργανώσεων.

Από αυτό το πρόγραμμα, θα δημιουργηθεί το πρώτο ψηφιακό κέντρο νεολαίας, (digital youth center) όπου μέσα από την αξιοποίηση των εργαλείων της τεχνολογίας όπως οι τρισδιάστατοι εκτυπωτές και τα γυαλιά VR, θα ενισχυθούν και θα ενδυναμωθούν οι νέοι μέσα από την εκπαίδευσή του σε ψηφιακές δεξιότητες, και παράλληλα θα ενσωματωθούν αυτά τα εργαλεία στην εκπαίδευση των νέων για θέματα όπως το Περιβάλλον, η Ρομποτική, η Ανακύκλωση, τα Ανθρώπινα δικαιώματα κ.α., σε συνεργασία με λογισμικό από τη NASA, National Geographic και άλλοι.

«Το exagono κάνει ένα βήμα παραπάνω ανταποκρινόμενο στις ανάγκες των νέων και στον εκσυγχρονισμό» σημείωσε, πάντα με την υποστήριξη του Δήμου. Μια από τις δράσεις άλλωστε είναι η κατάθεση της υποψηφιότητας για Εθνική Πρωτεύουσα Νεολαίας, όπου 48 φορείς εξέφρασαν την στήριξή τους, που σύμφωνα με την κ. Σαλτσίδου δείχνει πως υπάρχει σύμπραξη και στήριξη από πολλούς φορείς, κάτι πολύ ενθαρρυντικό.

Συνολικά 200 νέοι θα έρθουν με προγράμματα κινητικότητας

Από την πλευρά του ο κ. Χούλιας, τόνισε πως είναι πολύ σημαντική η στήριξη σε όλες τις δράσεις του Δήμου Κομοτηνής και του exagono, και κυρίως στην «Healthy Town» που είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα που έχουν κάνει μέχρι σήμερα, και αποτελεί το αποτέλεσμα μιας πορείας δεκαετίας στην Κομοτηνή, την οποία έχουν επισκεφτεί τουλάχιστον 6.000 νέοι από το εξωτερικό μέσω Ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Μόνο από τον Μάιο μέχρι τον Σεπτέμβριο φέτος, πάνω από 200 νέοι θα συμμετάσχουν σε προγράμματα κινητικότητας, αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας, με πολλούς φορείς να στηρίζουν την τελευταία τους δράση.

Το πρόγραμμα, που ξεκίνησε την 1η Ιουλίου ολοκληρώνεται στις 31 Αυγούστου, με τον κ. Χούλια να δίνει έμφαση στην παρουσία συμμετεχόντων από την Ουκρανία, τονίζοντας πως από την πρώτη στιγμή της έναρξης του πολέμου, έρχονται νέοι στην περιοχή μας από περιοχές που επηρεάζονται από τον πόλεμο, και υποστηρίζονται όχι μόνο μαθησιακά, αλλά και σε άλλα επίπεδα. Παράλληλα οι εθελοντές από την Κομοτηνή αναπτύσσουν φιλίες αλλά και νέες δεξιότητες.

Στόχος του προγράμματος είναι η προαγωγή ενός ενεργού και υγιεινού τρόπου ζωής στο γενικό πληθυσμό, αλλά κυρίως σε ευάλωτες ομάδες, που κατά τη διάρκεια της πανδημίας είχαν μεγαλύτερη δυσκολία να υποστηρίξουν ένα τέτοιο τρόπο ζωής, και με αυτό το σκεπτικό έγινε και η επιλογή των εταίρων.

Οι συμμετέχοντες έχουν χωριστεί σε 5 ομάδες, που υποστηρίζουν διαφορετικές δράσεις Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή, ενώ κάθε Τρίτη και Πέμπτη κάνουν κοινές δράσεις.

Η πρώτη ομάδα απασχολείται με δυο εργαστήρια στο ΠΕΡΠΑΤΩ, μία με κηπουρική και μία με κανό- καγιάκ, η δεύτερη απασχολείται στο Αξιζω, με δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου και κολύμβησης στην παραλία, η τρίτη στο exagono, με τρισδιάστατους εκτυπωτές και γυαλιά VR, κάτι που δεν υφίσταται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, και από τον Αύγουστο θα μπορούν να προσφέρουν αυτά τα εργαστήρια στους νέους της Κομοτηνής, η τέταρτη ομάδα είναι των MME, που παρακολουθεί τις δράσεις των υπολοίπων, και η πέμπτη ομάδα απασχολείται με την επιτροπή φυσικού και αστικού περιβάλλοντος του Δημοτικού Συμβουλίου Νέων, για την υποστήριξη της δημιουργίας Πάρκου Τσέπης στην Κομοτηνή, ώστε να ολοκληρωθούν οι εργασίες μέχρι το τέλος του Αυγούστου.

Οι δραστηριότητες κάθε Τρίτη γίνονται στην Αρμενική Κοινότητα, όπου μαγειρεύουν και μαθαίνουν συνταγές από την Αρμενία, ενώ κάθε Πέμπτη πηγαίνουν με τους Rodopi Runners στη διάνοιξη μονοπατιών στη Νυμφαία, ή απασχολούνται στους λαχανόκηπους της Grow2be. Παράλληλα κάνουν δύο φορές την εβδομάδα γιόγκα, χορούς λάτιν κάθε Παρασκευή, και πολλά άλλα event.

Πέρα αυτής, γίνεται ένα πρόγραμμα που έχει να κάνει με το μεταναστευτικό με 30 νέους από το εξωτερικό, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα γίνει επίσκεψη youth workers ώστε να γνωρίσουν τι κάνει σε τοπικό επίπεδο νεολαίας η Κομοτηνή.

Ενθουσιασμένοι από την εμπειρία οι εθελοντές

Για την εμπειρία τους μέχρι τώρα μίλησαν δύο από τους εθελοντές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Η Κάτια, 22 χρονών, από την Ουκρανία, συμμετέχει στο πρόγραμμα εθελοντισμού στην ομάδα των media, όπου ασχολούνται κυρίως με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και προάγουν την ενημέρωση για τις δράσεις του προγράμματος.

Αφού αναφέρθηκε στις δράσεις των άλλων ομάδων, και τις επιπλέον δραστηριότητες όπως η γνωριμία με την μαγειρική της Αρμενίας, τα πολιτιστικά εργαστήρια και άλλα, επεσήμανε ότι αυτό είναι το πρώτο τέτοιο πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχει, και είναι χαρούμενη που βρίσκεται στην Κομοτηνή, τονίζοντας πως είναι πολύ ενδιαφέρον της αρέσουν οι δραστηριότητες, και είναι βέβαιη πως μετά το πρόγραμμα θα προτείνει σε όλους τους φίλους της να συμμετάσχουν σε ανάλογα προγράμματα.

Από την πλευρά του ο Αζίζ, 21 ετών από την Τυνησία, εξέφρασε τη χαρά του που βρίσκεται στην Κομοτηνή και συμμετέχει στο πρόγραμμα, έχοντας τη δυνατότητα να βελτιώσει τις ικανότητές του, και να γνωρίσει νέους από άλλες χώρες. Τόνισε δε πως θα πρότεινε σε όλους όσους μπορούν να συμμετάσχουν σε αυτά τα προγράμματα, γιατί αποτελούν καλή ευκαιρία να γνωρίσουν νέους φίλους και να αναπτύξουν ικανότητες σε νέα πράγματα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.