Προοπτικες του νεου Τμηματος Οικονομικων Επιστημων του Δ.Π.Θ.

Εκδήλωση με θέμα «Μετονομασία Τμήματος: Προοπτικές του νέου πτυχίου» πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στο Δ’ αμφιθέατρο της Νέας Νομικής με πρωτοβουλία της ΔΑΠ – ΝΔΦΚ του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών της Κομοτηνής, με ομιλητές τον κ. Ιωάννη Μουρμούρη, Αντιπρύτανη Οικονομικών του ΔΠΘ και καθηγητή του τμήματος Οικονομικών Επιστημών και τον κ. Ευάγγελο Δρυμπέτα, αναπληρωτή καθηγητή και πρόεδρο του τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Δ.Π.Θ.

Όπως μαρτυρά και ο τίτλος της εκδήλωσης κύριο θέμα συζήτησης ήταν η μετονομασία του τμήματος Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Ανάπτυξης μετά την συγχώνευσή του με το τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων, σε ένα ενιαίο, διευρυμένο και πιο ισχυρό Τμήμα Οικονομικών Επιστημών με δύο κατευθύνσεις, κατεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης και κατεύθυνση Διοίκησης Επιχειρήσεων.

Η συγχώνευση αυτή ανακοινώθηκε επισήμως λίγους μήνες πριν μετά από πολύμηνη αναμονή της διοίκησης και των φοιτητών και ενώ το αρχικό σχέδιο του υπουργείου προέβλεπε την συγχώνευση των παραπάνω τμημάτων με το τμήμα των Πολιτικών Επιστημών και την μετονομασία του τμήματος σε «Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων», κάτι στο οποίο η πλειοψηφία της φοιτητικής κοινότητας των τμημάτων αντιτάχθηκε εξ αρχής. Η ΔΑΠ- ΝΔΦΚ του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών της Κομοτηνής από την πρώτη στιγμή που προέκυψε το προαναφερθέν ενδεχόμενο συγχώνευσης των τμημάτων η ΔΑΠ- ΝΔΦΚ τάχθηκε υπέρ της διατήρησης του οικονομικού χαρακτήρα του Τμήματος ΔΟΣΑ και της μετονομασίας του σε «Τμήμα Οικονομικών Επιστημών» με γραπτά αιτήματα που κατατέθηκαν γραπτώς τόσο στην Σύγκλητο του Δ.Π.Θ. αλλά και στο Γραφείο του Υπουργού Παιδείας.

Βασίλης Τζιώτζιος «Το τμήμα γίνεται πιο ισχυρό»

Όπως εξήγησε ο κ. Βασίλης Τζιώτζιος, μέλος της γραμματείας της ΔΑΠ- ΝΔΦΚ Κομοτηνής, η εκδήλωση αυτή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του νέου κύκλου σεμιναρίων που διοργανώνει το τμήμα Οικονομικών Επιστημών κάθε χρόνο για τους φοιτητές του τμήματος. «Φέτος επειδή οι σχολές μας(ΔΟΣΑ και Διοίκησης Επιχειρήσεων) συγχωνευτήκαν, κρίναμε αναγκαίο να δούμε το τι μέλη γενέσθαι για εμάς, τι ακριβώς είναι το πτυχίο που θα πάρουμε, ποιες είναι οι επαγγελματικοί μας διέξοδοι, το επίπεδο της σχολής στον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας και τις μεταγραφές».

Ως μέλος της φοιτητιώσας νεολαίας του τμήματος ο κ. Τζιώτζιος τόνισε πως χάρη στην μετονομασία του τμήματος, με το νέο πτυχίο «το τμήμα γίνεται πιο ισχυρό, όσον αφορά στα επαγγελματικά δικαιώματα, αλλά και προς διευκόλυνση των φοιτητών για μεταγραφές προς άλλες πόλεις. Αυτόν άλλωστε ήταν και μια πρόταση της ΔΑΠ – ΝΔΦΚ η οποία μετά από χρόνια προσπαθειών πραγματοποιήθηκε».

Ευάγγελος Δρυμπέτας «Η μετονομασία, μια ουσιαστική εξέλιξη προς την σωστή κατεύθυνση»

Ως σημαντική στιγμή στην ιστορία του τμήματος χαρακτήρισε την μετονομασία αυτή ο κ. Ευάγγελος Δρυμπέτας, πρόεδρος του τμήματος και εξήγησε πως σύμφωνα με την εξέλιξη αυτή «οι απόφοιτοι του τμήματος θα έχουν τα πλήρη δικαιώματα να ασκούν το οικονομικό επάγγελμα και το λογιστικό και όλα τα παρεμφερή επαγγέλματα, θέλοντας να συμβάλλουν ουσιαστικά στη ζωή και ελπίζουμε στην ανάπτυξη του τόπου».

Η μετονομασία αυτή σηματοδοτεί όμως και ουσιαστικές αλλαγές, «θετικές» σύμφωνα με τον κ. Δρυμπέτα στο πρόγραμμα σπουδών του, ενώ αναφορικά με το πτυχίο υπογράμμισε πως αυτό «στην πραγματικότητα έρχεται να συγκεράσει τα δυο τμήματα που ενώνονται στο καινούργιο, το ΔΟΣΑ και το Διοίκηση Επιχειρήσεων. Εκτιμώ ότι είναι μια ουσιαστική εξέλιξη προς την καλή κατεύθυνση».

Ιωάννης Μουρμούρης, «Ο προπτυχιακός τίτλος Οικονομικών Επιστημών και ο μεταπτυχιακός MBA είναι η αιχμή του δόρατος του Δημοκριτείου»

Ιδιαίτερα ικανοποιημένος με το νέο τίτλο του τμήματος δήλωσε και ο κ. Μουρμούρης, Αντιπρύτανη Οικονομικών του Δ.Π.Θ., υπογραμμίζοντας πως η αλλαγή αυτή δεν σηματοδοτεί και αλλαγές στις αρμοδιότητες και τις δυνατότητες των παιδιών, αλλά δίνει καθαρό περιεχόμενο και τίτλο στο τμήμα. «Τόσο ο προπτυχιακός τίτλος Οικονομικών Επιστημών, όσο και ο μεταπτυχιακός MBA κάνουν αυτή τη στιγμή ένα αρτιότατο σχήμα το οποίο είναι ίσως από τα μοναδικά που υπάρχουν. Eίναι η προμετωπίδα και αν θέλετε η αιχμή του δόρατος αυτή τη στιγμή του Δημοκριτείου. Η συμμετοχή μας στα δρώμενα τόσο στη Θράκη, όσο και διεθνώς είναι αρκετά μεγάλη παρά το μικρό αριθμό ΔΕΠ που έχουμε και ο οποίος λογικά θα αυξηθεί κατά 50%, αν το υπουργείο τηρήσει τις δηλώσεις που έχει κάνει μέχρι τώρα. Αυτό αναμένεται να γίνει από φέτος. Αυτά όλα μαζί, δηλαδή η μετονομασία, η αύξηση του προσωπικού, ένα πρόγραμμα σπουδών το οποίο είναι ιδιαίτερα προσανατολισμένο στη μεθοδολογία και τις τεχνικές αλλά και στην επιχειρηματικότητα, επιτρέπουν να είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι αλλά και σύγχρονοι όχι με τα ελληνικά αλλά με τα διεθνή δεδομένα».

 

«Ήρθε η ώρα των παιδιών»

Το τμήμα Οικονομικών Επιστημών εν αντιθέσει με τον πολύπαθο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο κ. Μουρμούρης , περνά μια πάρα πολύ καλή περίοδο αυτή τη στιγμή. «Εμείς με την σειρά μας προσπαθούμε να το διασκεδάσουμε στα πλαίσια της καλύτερης εξέλιξης των παιδιών, ωστόσο πλέον είναι η στιγμή να παίξουν τα παιδιά. Οι καθηγητές στο τμήμα ως προπονητές, έδειξαν ότι μπορούν να παίξουν, όπως λέμε στο ποδόσφαιρο premier league. Τώρα είναι ώρα να το κάνουν και τα παιδιά. Ένα πανεπιστήμιο δεν είναι μόνο πρόγραμμα και έρευνα και διδασκαλία. Είναι και η σχέση αυτή μεταξύ φοιτητή και καθηγητή να είναι ουσιαστική που σημαίνει ενεργητική σχέση».

Ο κ. Μουρμούρης αναφέρθηκε και στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του τμήματος το οποίο μετονομάστηκε σε MBA τον περασμένο Αύγουστο και φέτος θα είναι η πρώτη χρονιά λειτουργίας του με τον νέο τίτλο. «Το μεταπτυχιακό μας πρόγραμμα επίσης είναι ιδιαίτερα σημαντικό και θετικό καθώς οι εργασίες που κάνουν τα παιδιά, οι διπλωματικές, έχουν να κάνουν με προβλήματα και της περιοχής και κάνουν κάποιες ενέργειες οι οποίες είναι πολύ εποικοδομητικές. Αν έχετε παρατηρήσει κάνουμε κάθε δύο περίπου μήνες ομιλίες σε συνεργασία με όλα τα Επιμελητήρια, και κάνουμε επίσης και ενέργειες «επιθετικές» στην περιοχή, με τα business plan που ετοιμάζουμε. Αυτό το άνοιγμα στην επιχειρηματικότητα είναι ένας τρόπος να πιέσουμε και τα δικά μας παιδιά αλλά και το περιβάλλον να στηριχθεί στις δυνάμεις του, γιατί μέχρι τώρα το βασικό ήταν να παράξει υπαλλήλους. Αυτό το πράγμα εμείς το διαγράφουμε. Πρέπει ο καθένας να μπορέσει να στηριχθεί στις δυνάμεις του, να φτιάξει τις δικές του κατευθύνσεις, να φτιάξει τη δικιά του δουλειά, να είναι ώριμος και αυτάρκης».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.