Προληπτικες εξετασεις για πανω απο 3.000 παιδια στην Κομοτηνη

Δεκάδες σχολεία της περιοχής μας συμμετείχαν στο πρόγραμμα που διοργάνωσαν «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και η Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία Κ. Καραθεοδωρή

Γονείς με παιδιά επισκέφτηκαν το πρωί της Παρασκευής 24 Μαΐου το κινητό πολυϊατρείο «Ιπποκράτης» στον προαύλιο χώρο του Μεγάρου Μουσικής, για να πραγματοποιήσουν δωρεάν εξέταση των παιδιών από οδοντίατρο, οφθαλμίατρο και ωτορινολαρυγγολόγο.
 
Οι προληπτικές εξετάσεις πραγματοποιήθηκαν στα αυτόνομα τμήματα του Πολυϊατρείου «Ιπποκράτης», στο πλαίσιο ολοκλήρωσης της δράσης προληπτικής ιατρικής του έργου «Ολοκληρωμένες Χωρικές Συνέργειες για την Υγεία και την Προστασία των Παιδιών II (Integrated Territorial Synergies for Children Health and Protection ΙΙ) – INTERSYC II».
 
Μέσα από αυτή τη δράση εντός τριών μηνών εξετάστηκαν περίπου 3.250 παιδιά, σε συνεργασία με τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία των Δήμων Κομοτηνής, Ιάσμου και Μαρωνείας- Σαπών.

 

Εξετάσεις για 3.250 παιδιά 

Όπως σημείωσε η πρόεδρος της Αναπτυξιακής Ανώνυμης Εταιρείας Κ. Καραθεοδωρή του Δήμου Κομοτηνής κ. Αφροδίτη Καρελιάδου, η δράση αυτή είναι η συνέχεια του προγράμματος INTERSYC που είχε πραγματοποιηθεί στην Καβάλα από το χαμόγελο του παιδιού.
 
Στόχος της δράσης ήταν να εξεταστούν 3.250 παιδιά από τρείς Δήμους της Ροδόπης, και έπιασαν το στόχο τους, μετά από συντονισμό και συνεργασία με τα σχολεία πρωτοβάθμιας.
 
Η εκδήλωση ενδιαφέροντος από τα σχολεία έχει ολοκληρωθεί, όμως υπήρχαν μέρες που μπορούσαν να διαθέσουν, μιας και το Πολυϊατρείο θα βρίσκεται για λίγες ακόμα εβδομάδες.
 
Για αυτό, με δεδομένο ότι δεν επισκέφτηκαν την μονάδα όλα τα σχολεία, άδραξαν την ευκαιρία ώστε να προσκαλέσουν τους γονείς με τα παιδιά τους, μιας και τα σχολεία αυτή και την επόμενη Παρασκευή είναι κλειστά λόγω των εκλογών, ώστε να μπορέσουν να κάνουν τις εξετάσεις.
 
Η κ. Καρελιάδου ευχαρίστησε τόσο τους γιατρούς, όσο και τα στελέχη της Κ. Καραθεοδωρή, χωρίς την βοήθεια και την πρόθυμη προσπάθεια τους δεν θα είχαν πετύχει αυτό το αποτέλεσμα.
 

Ζητούμενο η στοματική υγεία στη Ροδόπη

 
Οι γιατροί που συμμετείχαν στο πρόγραμμα ήταν η κ. Χατιτζέ Μεμέτ, Oδοντίατρος, ο κ. Μεμέτ Εμίνογλου,  Ωτορινολαρυγγολόγος και ο κ. Αναστάσιος Νίτης, Οφθαλμίατρος, που εξήραν, ο καθένας από την πλευρά του την προσπάθεια αυτή και τη χρησιμότητά της.
 
Μάλιστα η οδοντίατρος κ. Χατιτζέ Μεμέτ σημείωσε πως από τις εξετάσεις που έκανε, διαπίστωσε πως η ποιότητα της στοματικής υγείας στην περιοχή μας έχει μείνει αρκετά πίσω, έχοντας εντοπίσει αρκετά προβλήματα στα παιδιά στα οποία έκαναν εξέταση,
 
Για αυτό και στο πλαίσιο του προγράμματος έδωσε στους γονείς τους ενημέρωση για τα προβλήματα που έχουν τα παιδιά, ώστε να φροντίσουν για την αντιμετώπισή τους.
 

Θετικές οι δράσεις πρόληψης

 
Από την πλευρά του ο κ. Εμίνογλου σημείωσε πως η κατάσταση των παιδιών όσο αφορά τη δική του ειδικότητα είναι σχετικά καλή, παρόλα αυτά πιστεύει πως είναι ιδιαίτερα θετικό να γίνονται δράσεις σαν και αυτή, που βοηθούν στην πρόληψη.
 
«Ενθουσιάστηκα πολύ από αυτό το πρόγραμμα, προσφέρει πάρα πολύ, και παρόλο που τα παιδιά δεν είχαν σημαντικά θέματα, αυτό δεν παύει να σημαίνει πως η προληπτική εξέταση δεν χρειάζεται» ανέφερε, μιας και η πρόληψη αποτελεί το Α και το Ω της ιατρικής, ιδιαίτερα στα μικρά παιδιά όπως αυτά του προγράμματος.
 
Ευχήθηκε δε να συνεχιστεί αυτό το πρόγραμμα, σε μεγαλύτερο διάστημα και πιο οργανωμένα, μιας και τα οφέλη του είναι πολλαπλά, και ευχαρίστησε όλους όσους βοήθησαν για να υλοποιηθεί στην περιοχή μας.
 
Ενισχύοντας την ενημέρωση για τα οφθαλμολογικά προβλήματα
 
Τέλος ο κ. Νίτης τόνισε πως στην πλειοψηφία τους τα παιδιά που εξετάστηκαν ήταν σε πολύ καλή κατάσταση, παρόλο που υπήρξαν κάποια ενδιαφέροντα περιστατικά, με παθήσεις που είναι φυσιολογικές σε αυτή την ηλικία, τις οποίες προώθησαν στους συναδέρφους τους, ώστε να έχουν την κατάλληλη παρακολούθηση.
 
Άλλωστε το έργο τους αφορούσε την πρόληψη, και θεωρεί πως αυτά τα παιδιά θα είναι πιο προσεγμένα και πιο σίγουρα στο μέλλον για την ποιότητα της όρασης.
 
Θεωρεί δε πως προγράμματα σαν και αυτό που πραγματοποιήθηκε στη Ροδόπη βοηθά σημαντικά στην υγεία των παιδιών, μιας και πολύς κόσμος δεν είναι πλήρως ενημερωμένος σχετικά με τα οφθαλμολογικά προβλήματα που συναντώνται σε αυτές τις ηλικίες, και μια τέτοια δράση βοηθά να εντοπιστούν και αν διορθωθούν αυτά τα προβλήματα, ώστε να έχουν καλύτερη ποιότητα όρασης τα παιδιά.
 

Δράσεις για την υγεία και την προστασία των παιδιών

 
«Το Χαμόγελο του Παιδιού» ως επικεφαλής εταίρος, σε συνεργασία με τους εταίρους του έργου Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία Κ. Καραθεοδωρή του Δήμου Κομοτηνής, το Foundation “CenterNadja”- SandanskiBranch–Βουλγαρία και το Regional Department of Education – Blagoevgrad–Βουλγαρία υλοποιούν το έργο με τίτλο «Ολοκληρωμένες Χωρικές Συνέργειες για την Υγεία και την Προστασία των Παιδιών II (Integrated Territorial Synergies for Children Health and Protection ΙΙ) – INTERSYC II» στο πλαίσιο του προγράμματος “Interreg V-A Greece-Bulgaria” 2014-2020.
 
Το έργο αναπτύσσεται μέσω δύο βασικών αξόνων παρέμβασης. Ο πρώτος άξονας στοχεύει σε δράσεις για την προστασία παιδιών σε κίνδυνο και την προώθηση, κατάρτιση και επίδειξη των εργαλείων της Ευρωπαϊκής Γραμμής για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000, του AmberAlert Hellas και του European Child AlertAutomatedSystem (ECAAS). Ο δεύτερος άξονας παρέμβασης στοχεύει στη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας και των υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας για τα παιδιά, μέσω της δράσης της προληπτικής ιατρικής στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία, αλλά και μέσω εκπαιδευτικών σεμιναρίων στον τομέα διάσωσης και πρώτων βοηθειών στην Ελλάδα και στη Βουλγαρία, σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Πρώτων Βοηθειών.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.