Προληψη εγκεφαλικων επεισοδιων –ρυθμιση πιεσης»

Μία άκρως ενδιαφέρουσα εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στην Αίγειρο με θέμα «Πρόληψη εγκεφαλικών επεισοδίων –ρύθμιση πίεσης». Την εκδήλωση διοργάνωσαν η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ροδόπης Εβρου, η Νομαρχία Ροδόπης και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αιγείρου μίλησαν δε ο Επίκουρος Καθηγητής Νευρολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΔΠΘ Κωνσταντίνος Βαδικόλιας
και ο γιατρός του Σισμανόγλειου Νομαρχιακού Νοσοκομείου Κομοτηνής Νικόλαος Σωτηρακόπουλος.

 

Εξαιρετικοί οι ομιλούντες με απλό και κατανοητό τρόπο διέλυσαν διάφορους μύθους που ισχύουν ως προς την πίεση και τα εγκεφαλικά αλλά και μετέφεραν γνώσεις για δύο τόσο πολύ σημαντικά θέματα υγείας.


Την εκδήλωση προλόγισε ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αιγείρου κ. Ευριπίδης Κούκος που ευχαρίστησε τους ομιλούντες για την παρουσία τους αλλά και την υπερνομαρχία Ροδόπης Έβρου και την νομαρχία Ροδόπης για τη στήριξη της εκδήλωσης. Να σημειωθεί ότι ο κ. Βαδικόλιας είναι γενικός γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Εταιρείας Εγκεφαλικών επεισοδίων ενώ παρών στην εκδήλωση ήταν και ο διευθυντής στην Πανεπιστημιακή Κλινική του νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης κ. Ταρτανής

Νίκος Σωτηρακόπουλος: «Ο τρόπος ζωής σημαντικός παράγοντας για την ρύθμιση της πίεσης»

Ο κ. Σωτηρακόπουλος ανέπτυξε το θέμα της υπέρτασης στους ηλικιωμένους. Ξεκίνησε από τον ορισμό της αρτηριακή πίεσης, που αναφέρεται στην πίεση που ασκεί το αίμα όταν κυλά μέσα στα αγγεία,- η οποία δεν είναι σταθερή, είναι χαμηλότερη όταν ο άνθρωπος βρίσκεται σε ηρεμία και υψηλότερη όταν κινείται ή έχει φάει ή έχει νεύρα Αναφέρθηκε στα φυσιολογικά όρια της πίεσης πάνω από τα οποία έχουμε υπέρταση και αυτά αφορούν όλες τις ηλικίες, 14 για τη μεγάλη πίεση και 9 για τη μικρή. Διευκρίνισε τι είναι μικρή και τι μεγάλη πίεση και ανέφερε ότι ένας στους τέσσερις ενήλικες είναι υπερτασικός, τα όρια όμως αλλάζουν όταν μιλάμε για ηλικίες πάνω από 65 έτη, όπου ένας στους δύο είναι υπερτασικός, που σημαίνει ότι στην Ελλάδα δύο εκατομμύρια έλληνες είναι υπερτασικοί.


Χαρακτήρισε μύθο το συνδυασμό πονοκεφάλων, ζαλάδων, βουητού αυτιών, ή ζάλης με την υπέρταση. Ενοχλήματα υπάρχουν και οφείλονται στις επιπλοκές της υπέρτασης που αφορούν πάνω απ’ όλα την καρδιά. «Η καρδιά για να ξεπεράσει την αυξημένη πίεση συσπάται πιο έντονα και αυτό είναι που την κάνει να υπερτρέφεται», ενώ υποστήριξε ότι η υπέρταση πάντα δημιουργεί μια νεφρική βλάβη και αν μείνει χωρίς θεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε νεφρική ανεπάρκεια. Χαρακτηριστικά είπε ότι ο ένας στους πέντε που κάνει αιμοκάθαρση έχει υπέρταση.
«Γενικά και η μεγάλη και η μικρή πίεση δημιουργούν επιπλοκές στην καρδιά και στα αγγεία. Για ανθρώπους άνω των 50 ετών η μεγάλη πίεση είναι πολύ πιο επικίνδυνη από την μικρή, εν αντιθέσει με αυτό που πιστεύουμε ότι η μικρή είναι πολύ σημαντική».


Ο κ. Σωτηρακόπουλος μίλησε για τα πιεσόμετρα που μπορούμε να χρησιμοποιούμε στο σπίτι αποκλείοντας αυτά του καρπού και του δακτύλου ως μη αξιόπιστα και επεσήμανε ότι πρέπει τα πιεσόμετρα να ελέγχονται μια φορά το χρόνο γιατί μπορούν να παρουσιάσουν βλάβη. Δίνοντας τον ορισμό του υπερτασικού είπε πως είναι αυτός που η πίεσή του ξεπερνά τα φυσιολογικά όρια όχι όμως μόνο μία φορά. Η διάγνωση πρέπει να γίνεται από το γιατρό και αυτό απαιτεί συνεργασία γιατρού και αρρώστου, δηλαδή να μετράται τακτικά η πίεση, η διάγνωση να γίνεται με επανειλημμένες μετρήσεις και απαιτούνται τρεις επισκέψεις σε ένα διάστημα μιας εβδομάδας, ενώ επεσήμανε ότι στους ηλικιωμένους η πίεση πρέπει να μετράται και σε όρθια θέση, «γιατί σε αυτούς τους αρρώστους υπάρχει ορθοστατική υπόταση και επειδή τα αγγεία τους σκληραίνουν η μεγάλη πίεση είναι αυξημένη και αυτή είναι πιο επικίνδυνη, ας είναι και μεμονωμένα αυξημένη». Όπως είπε συνιστώνται δύο διπλές μετρήσεις της πίεσης πρωί απόγευμα μέρα παρά μέρα.


Όσον αφορά στην θεραπεία ο κ. Σωτηρακόπουλος είπε πως ο γιατρός θα συστήσει την αλλαγή του τρόπου ζωής και αν χρειάζεται φάρμακα και ανάλογα με το ύψος της πίεσης θα αποφασίσει αν πρέπει να πάρει φάρμακα ή όχι. Παράγοντες δε κινδύνου είναι το κάπνισμα, η παχυσαρκία, η χοληστερίνη, ο διαβήτης και το οικογενειακό ιστορικό. Επεσήμανε ότι είναι σημαντική η αλλαγή του τρόπου ζωής,- κόψιμο καπνίσματος, μείωση βάρους, -για την μείωση της πίεσης και μόνο αν η αλλαγή του τρόπου ζωής δεν επιφέρει μείωση συνιστάται η χορήγηση φαρμάκων, ενώ είπε πως για να ρυθμιστεί η πίεση πρέπει να επισκέπτεται ο ασθενής το γιατρό εφόσον όμως ρυθμιστεί δεν χρειάζεται να την παρακολουθεί ο γιατρός παρά μόνο κάθε έξι μήνες.

 

Ο κ. Σωτηρακόπουλος διέλυσε και το μύθο που θέλει το σκόρδο να ρίχνει την πίεση. Την ρίχνει αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει να παρθεί σε μεγάλες ποσότητες, όπως λέγεται ότι και τα πορτοκάλια ανεβάζουν την πίεση. Δεν την ανεβάζουν όπως και ο καφές αυξάνει λίγο την πίεση, αλλά όχι και έτσι τα άτομα μπορούν να πίνουν σε λογική ποσότητα και κατέληξε με την επισήμανση ότι εκείνο που είναι σημαντικό για την πίεση είναι ο τρόπος ζωής.

Κωνσταντίνος Βαδικόλιας: «Τα εγκεφαλικά οι συχνότερες αιτίες θανάτου και αναπηρίας»

Ο κ. Βαδικόλιας ξεκίνησε δίνοντας γενικά στοιχεία για τα εγκεφαλικά επεισόδια χαρακτηρίζοντάς τα ως τις συχνότερες αιτίες θανάτου και αναπηρίας. «Σήμερα στον δυτικό κόσμο που δεν έχει απώλειες από πολέμους και περίεργες λοιμώδης παθήσεις είναι η πρώτη αιτία αναπηρίας και αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί το εγκεφαλικό είναι μια πάθηση που μπορεί μεν να σκοτώσει αλλά σε μεγάλη πλειοψηφία αφήνει τον άνθρωπό μας με σημαντικά προβλήματα, την οικογένεια με ένα πάρα πολύ σημαντικό βάρος και ιδίως στην Ελλάδα που ζούμε που δεν υπάρχει μια οργανωμένη φροντίδα για μετά τα προβλήματα είναι πάρα πολλά. Άρα οι τρόποι που μένουν είναι αυτός της πρόληψης και δεύτερον να θεραπεύσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα γιατί το μετά είναι πολύ δύσκολο».

 

Ο κ. Βαδικόλιας αναφέρθηκε στο τι είναι εγκεφαλικό επεισόδιο, «όταν ξαφνικά διαταράσσεται μια περιοχή του εγκεφάλου και δεν δέχεται καλό αίμα, τότε παθαίνουμε εγκεφαλικό επεισόδιο, το οποίο λέγεται ισχαιμικό» που είναι η πλειοψηφία των εγκεφαλικών επεισοδίων το 80%, οκτώ στους δέκα με εγκεφαλικό επεισόδιο έχουν πάθει ισχαιμικό ή το αιμορραγικό, «όπου αντίθετα με το ισχαιμικό σπάει μια αρτηρία και ρίχνει αίμα στον εγκέφαλο και η πιο συχνή αιτία είναι μια αυξημένη και αρρύθμιστη πίεση. Επομένως τα εγκεφαλικά είναι δύο ειδών». Κατά τον κ. Βαδικόλια έχει σημασία να γνωρίζουμε το είδος του εγκεφαλικού που έπαθε ο άνθρωπός μας γιατί αντιμετωπίζονται με διαφορετική θεραπεία και έχουν διαφορετικά αποτελέσματα στον ασθενή, για παράδειγμα σε ασθενή με αιμορραγία απαγορεύεται η χορήγηση ασπιρίνης εν αντιθέσει προς την περίπτωση του ισχαιμικού εγκεφαλικού.


Όπως είπε τα ισχαιμικά σε ένα μεγάλο ποσοστό οφείλονται στην καρδιά και όχι στα αγγεία του εγκεφάλου, σε προβλήματα των μικρών ή των μεγάλων αγγείων που τροφοδοτούν τον εγκέφαλο με τη διαφορά όταν έχουν πρόβλημα τα μικρά αγγεία το εγκεφαλικό είναι μικρής έκτασης, ενώ όταν έχουν πρόβλημα τα μεγάλα μπορούμε να πάθουμε σοβαρό εγκεφαλικό, ενώ πιο συχνό αίτιο για εγκεφαλικό είναι το βούλωμα των μεγάλων αγγείων, αλλά πολλές φορές σε νέα άτομα, ακόμη και στην ηλικία των δεκαεπτά ετών, πάνω σε μια κίνηση σε ένα ζόρι να σκιστεί το αγγείο και να πάθουν εγκεφαλικό. Παράγοντες κινδύνου είπε πως είναι το κάπνισμα, η αρτηριακή υπέρταση, το σάκχαρο, το αλκοόλ, αλλά και η άγνοια.


Χαρακτήρισε σημαντική την γνώση των παραγόντων κινδύνου αλλά και τα συμπτώματα του εγκεφαλικού. Δυστυχώς τα συμπτώματα στο εγκεφαλικό δεν είναι τόσο εύκολα και επίσης δεν πονάει. Το κύριο χαρακτηριστικό τους είναι ότι συμβαίνουν ξαφνικά και είναι διαφορετικά όπως και τα αποτελέσματά τους σε κάθε ασθενή και εξαρτάται από την περιοχή και την έκταση της βλάβης. Τα συχνότερα συμπτώματα είναι το μούδιασμα, και όχι τομυρμήγκιασμα στην άκρη του δάχτυλου, η αδυναμία σε ένα χέρι και ένα πόδι, η διαταραχή στο λόγο, η απώλεια όρασης στο ένα μάτι για ένα δεκάλεπτο, ο ίλιγγος, που στο 90% δεν είναι ανησυχητικός, αλλά όταν είναι περίεργος και ύπουλος, γιατί όπως είπε ο ίλιγγος όσο πιο θορυβώδης είναι τόσο πιο απλός είναι για τους νευρολόγους, μπορεί να είναι εγκεφαλικό.


Τόνισε ότι αυτός που παθαίνει εγκεφαλικό θα πρέπει γρήγορα να μεταφερθεί στο νοσοκομείο όπου θα αξιολογηθεί από τους γιατρούς για την περαιτέρω εξέλιξή του ενώ ανέφερε ότι σήμερα η επιστήμη έχει προοδεύσει όσον αφορά στις εξετάσεις. «Από εκεί και πέρα σημαντική είναι η φροντίδα του ασθενή που έπαθε εγκεφαλικό και κατά τη διάρκεια της νοσηλείας και μετά. Εμείς ξεκινούμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα τις φυσιοθεραπείες και τη φυσιοθεραπευτική αγωγή, όπως γνωρίζουμε ότι αυτός που έπαθε εγκεφαλικό και για δύο χρόνια μετά το εγκεφαλικό μπορεί να βελτιώνεται. Βέβαια το μεγάλο ποσοστό της βελτίωσης το δίνει το πρώτο εξάμηνο, από εκεί και πέρα όμως χρειάζεται πολύ φροντίδα γιατί επιδέχεται βελτίωσης. Έχουμε πολλά παραδείγματα ασθενών που το περιβάλλον τους τους φρόντισε και αυτοί πήγαν πολύ καλά και κάποιοι ασθενείς που δεν είχαν την κατάλληλη φροντίδα να μην βελτιώνονται καθόλου. Σημαντικό ρόλο στην αποκατάσταση μπορούν να παίξουν οι φυσιοθεραπείες, εργοθεραπείες, λογοθεραπείες.

 

Όλο αυτό το πακέτο είναι αυτό για το οποίο στην Ελλάδα πονάμε. Δεν υπάρχει πλήρης οργανωμένη φροντίδα και θα πρέπει ο καθένας μόνος του και με πενιχρές βοήθειες από τα ταμεία να στηρίζεται. Αντίθετα στο εξωτερικό υπάρχουν φυλλάδια που δίνουν κατευθύνσεις στο άμεσο περιβάλλον του ασθενή. Κάνουμε μια προσπάθεια να βγάλουμε τέτοιους οδηγούς και ελπίζουμε κάποια στιγμή να εκδοθούν», τόνισε ο κ. Βαδικόλιας καταλήγοντας ότι «σήμερα υπάρχει ελπίδα σε πολλά επίπεδα. Τα εγκεφαλικά όμως είναι πολύ μεγάλα σε αριθμό. Δεν είμαστε έτσι όπως ήμασταν παλιά που πηγαίναμε τυφλά. Σήμερα τουλάχιστον ξέρουμε τι αντιμετωπίζουμε ξέρουμε τις αιτίες και σε πολύ μεγάλο βαθμό αρχίζουν να φαίνονται τα πρώτα αποτελέσματα για να πούμε ότι τα εγκεφαλικά σε πολύ μεγάλο ποσοστό είναι ηπιότερα. Δεν είναι τόσο βαριά. Υπάρχουν αλλά δεν είναι σε αντίστοιχο ποσοστό όπως παλιότερα».

Άννα Πατρωνίδου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.