«Προικισμενη» σε μυθους η ΠΑΜ-Θ

Χάρης Μιχαλόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής του ΤΕΦ του ΔΠΘ «Το εν λόγω ερευνητικό πρόγραμμα επιχειρεί τη “συνάντηση” του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης με την τοπική κοινωνία, γεγονός»

Μια μοναδική ευκαιρία γνωριμίας με τους μύθους της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, πολύ δε περισσότερο αξιοποίησής τους και για την ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος της μέσα από δρόμους «εναλλακτικούς» μεν επιτυχημένους σε πληθώρα παραδειγμάτων και ανά την Ελλάδα, τρόπους αποτελεί το έργο «Μυθολογικές Διαδρομές στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη», το πρώτο βιωματικό εργαστήριο του οποίο έλαβε χώρα το πρωί της Τρίτης 5 Απριλίου στην Δημοτική Βιβλιοθήκη της Κομοτηνής.

Το έργο έχει σαν στόχο την συστηματική καταγραφή, χαρτογράφηση και ανάδειξη των μύθων που αναφέρονται στην περιοχή, όπως αυτοί αναδύονται μέσα από κείμενα της Αρχαίας Ελληνικής και Λατινικής Λογοτεχνίας, που θα διασυνδεθούν, μέσα από ιστότοπο και εφαρμογής για κινητά, με το σύγχρονο τοπίο της περιφέρειας (φυσικό, αρχιτεκτονικό, αρχαιολογικό, πολιτιστικό, γαστρονομικό), γεγονός που θα επιτρέψει τη δημιουργία και προσωποποιημένων διαδρομών σε περιοχές της ΠΑΜ-Θ.

Όπως εξήγησε μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του ΔΠΘ κ. Χάρης Μιχαλόπουλος πρόκειται για ένα ερευνητικό πρόγραμμα που επιχειρεί τη «συνάντηση» του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης με την τοπική κοινωνία, γεγονός άλλωστε που διαφαίνεται και από την «πρόκρισή» του στο πλαίσιο της περιφερειακής αριστείας και στον άξονα για την τουριστική προβολή της ΠΑΜΘ.

Ένα άλλο είδος εναλλακτικού τουρισμού, πολιτιστικού τουρισμού που αναπτύσσεται ραγδαία τα τελευταία χρόνια και στο πλαίσιο του οποίου όπως εξήγησε ο ίδιος η περιοχή μας θα μπορούσε να θεωρηθεί πολύ «προικισμένη» καθώς διαθέτει μύθους με παγκόσμια ακτινοβολία. Ο μύθος του Ορφέα, η αρπαγή της Περσεφόνης, ο επώνυμος ήρωας Θάσος, τα Καβείρια Μυστήρια, η Μαρώνεια, αποτελούν λιγοστά μόλις παραδείγματα του πλούσιου πολιτιστικού αποθέματος της περιοχής, που κλήθηκαν τα αναδείξουν και να αξιοποιήσουν το ΔΠΘ δια του επιστημονικού υπευθύνου Αναπληρωτή Καθηγητή του ΤΕΦ κ. Ιωάννη Ντεληγιάννη και το Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά.

35 μύθοι 82 συγγραφέων

Αναλύοντας του κεντρικούς πυλώνες του έργου ο κ.Μιχαλόπουλος  πως στο θεωρητικό του κομμάτι 16μελής ομάδα μεταπτυχιακών φοιτητών, υποψήφιων διδακτόρων μεταδιδακτόρων του τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας μαζί με τον κ. Ντελιγιάννη και την συνάδελφο την κ.Άννα Μαστρογιάννη καθώς και φιλολόγων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έχουν ήδη μελετήσει όλα τα κείμενα της αρχαίας ελληνικής και λατινικής λογοτεχνίας, 82 συγγραφέων από τα οποία έχουν καταγράψει 35 μύθους σε ένα σύνολο μέχρι στιγμής 406 αναφορών. Αυτοί έχουν αποδελτιωθεί, έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά και στα αγγλικά, έχουν σχολιαστεί, έχουν ετοιμαστεί εργοβιογραφικά σημειώματα όχι μόνο  των συγγραφέων αλλά και τα μυθολογικά σημειώματα των ηρώων, και όλο αυτό το υλικό θα φιλοξενηθεί σε εφαρμογή, η οποία θα είναι και διαδικτυακά διαθέσιμη, αλλά και ως εφαρμογή σε tablet.

Το «χνάρι» του μύθου στο παρόν

«Εμείς δεν προσεγγίζουμε τον μύθο μουσειακά,  προσπαθούμε να βρούμε το χνάρι του στο παρόν και αυτό που μπορεί να ενδιαφέρει τον επισκέπτη» ανέφερε ο κ. Μιχαλόπουλος εξηγώντας πως πρόκειται για μια πολυεπίπεδη εφαρμογή όπου το μέρος που έχει σχέση με τον μύθο μπορεί να έχει αρχαιολογικό ενδιαφέρον να είναι ένας αρχαιολογικός τόπος ή ένας τόπος φυσικής ομορφιάς, ωστόσο παράλληλα ο επισκέπτης θα μπορεί να βρει την τοπική γαστρονομία, την κουζίνα, τα φαγητά, ενδεχομένως τοπικά φεστιβάλ που γίνονται και σε ποια χρονική περίοδο, το αρχιτεκτονικό απόθεμα της περιοχής κ.ο.κ. τα οποία ανάλογα με τα ενδιαφέροντά του ο κάθε επισκέπτης θα μπορεί με κριτήρια και φίλτρα, να σχεδιάσει τη δική του διαδρομή στην ΠΑΜΘ, που θα ικανοποιεί τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντά του.

Το πρόγραμμα έχει διάρκεια 35 μηνών γεγονός που συνεπάγεται με την λειτουργία της εφαρμογής από την επόμενη χρονιά. Ερωτηθείς ωστόσο σχετικά ο  κ. Μιχαλόπουλος εξήγησε πως μια πρώτη χρήση της εφαρμογής θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του φετινού Θερινού Σχολείου του ΤΕΦ του ΔΠΘ που θα πραγματοποιηθεί από τις 10 έως τις 16 Ιουλίου στο νησί της Θάσου.

Πλατφόρμα και για τα σχολεία

Στο πλαίσιο του ίδιου ερευνητικού προγράμματος όπως έκανε γνωστό ο ίδιος αναπτύσσεται και μία δεύτερη εκπαιδευτική εφαρμογή που αφορά την αξιοποίηση αυτού του υλικού στα σχολεία, τόσο της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, όσο και της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, μέσα από μια πλατφόρμα που έχει πολλά διαδραστικά παιχνίδια, κρυπτόλεξα, σταυρόλεξα, διαβαθμισμένης δυσκολίας, ανάλογα με το κοινό στο οποίο απευθύνονται.

Παράλληλα ήδη έχει εκπονηθεί από τις κ.κ. Λιατσοπούλου και Σπανού ένα βιωματικό εργαστήριο, όπου με αφορμή του μύθους ομάδες καθηγητών και δασκάλων σε συνεργασία με τους μαθητές τους μπορούν να δουλέψουν θέματα κοινωνικής και συναισθηματικής αγωγής. «Με αφορμή έναν θρακιώτικο μύθο λοιπόν, τα παιδιά μιλάνε για τα συναισθήματά τους, μιλάνε για τις σχέσεις τους για τους άλλους, μέσα από οκτώ διδακτικά σενάρια που έχουν δημιουργηθεί κάθε ένα με διαφορετική έμφαση, στα συναισθήματα, στις φιλικές σχέσεις κ.α.» εξήγησε.

Ευκαιρία πιλοτικής εφαρμογής τα πειραματικά σχολεία στη Ροδόπη

Κλείνοντας ο κ. Μιχαλόπουλος απηύθυνε ξεχωριστές ευχαριστίες και τους εκπροσώπους της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης, καθώς και τους υπευθύνους των σχολικών δραστηριοτήτων, κ.κ.Σχοινά, Σιγούρο και Ζωγραφάκη, για την συνεργασία και τη δημιουργική κουβέντα, προσθέτοντας επίσης ότι η λειτουργία πειραματικών σχολείων στο νομό Ροδόπης από την επόμενη σχολική χρονιά, αποτελεί μια  εξαιρετική ευκαιρία για μια πρώτη πιλοτική εφαρμογή του κομματιού της εκπαιδευτικής εφαρμογής στα σχολεία, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους μαθητές για την γνωριμία τους με το πολιτιστικό απόθεμα τους τόπου όπου ζουν και μεγαλώνουν.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.