Προγραμμα ψυχοκινητικης αγωγης για παιδια προσχολικης ηλικιας

Στις εγκαταστάσεις του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Δ.Π.Θ.

Πρόγραμμα για παιδιά προσχολικής ηλικίας πραγματοποιεί και φέτος η Ελληνική Εταιρεία Ψυχοκινητικής Αγωγής στην Κομοτηνή, το οποίο απευθύνεται σε όλα τα παιδιά ηλικίας τριάμισι έως έξι ετών με ή χωρίς κάποια κινητική δυσκολία. Το πρόγραμμα ξεκίνησε από τις αρχές Οκτωβρίου και θα συνεχιστεί ως το Μάιο του 2015 με τις εγγραφές να συνεχίζονται κανονικό όλο το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. 

Το ελεύθερο παιχνίδι δεν αρκεί για την ομαλή κινητική ανάπτυξη των παιδιών

Στη σύγχρονη πραγματικότητα απουσιάζουν στην προσχολική ηλικία τα απαραίτητα κινητικά ερεθίσματα τα οποία θα έδιναν τη δυνατότητα στα παιδιά να αναπτύξουν τις βασικές κινητικές τους δεξιότητες. Ο καθιστικός τρόπος ζωής, ο οποίος χαρακτηρίζει την εποχή μας, επηρεάζει αρνητικά την κινητική δραστηριότητα των παιδιών. Αποτελέσματα επιστημονικών ερευνών καταδεικνύουν υψηλά ποσοστά μη δραστήριου χρόνου που δαπανούν τα παιδιά προσχολικής ηλικίας κατά τη διάρκεια του συνολικού παιχνιδιού.
 
Η απουσία κατάκτησης των βασικών δεξιοτήτων κατά τη διάρκεια αυτής της «κρίσιμης» περιόδου, παράλληλα με την είσοδο του παιδιού στο σχολείο, σηματοδοτεί την εμφάνιση δυσκολιών στη διεκπεραίωση των μαθησιακών του καθηκόντων. Το ελεύθερο κινητικό παιχνίδι των παιδιών δεν αρκεί για να αναπτύξουν σε ικανοποιητικό επίπεδο τις θεμελιώδεις κινητικές τους δεξιότητες, οι οποίες θα αποτελέσουν τη βάση για την ανάπτυξη των υπόλοιπων κινητικών δεξιοτήτων. Αντίθετα, η συμμετοχή του παιδιού σε αναπτυξιακά κατάλληλα προγράμματα εξάσκησης συμβάλλει στην ομαλή κινητική του ανάπτυξη και συνδέεται με την ανάπτυξη της αυτοπεποίθησης, της κοινωνικότητας και της ακαδημαϊκή τους επίδοσης. Επίσης συμβάλλει στην πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας και όλων των αρνητικών συνεπειών που αυτή επισύρει. 

Πρόγραμμα εξάσκησης ειδικά προσαρμοσμένο για τις μικρές ηλικίες των 3,5 έως 6 ετών

Η Ελληνική Επιστημονική Εταιρία Ψυχοκινητικής κινούμενη στον άξονα αυτό, αναλαμβάνει φέτος όπως και κάθε χρόνο τη διοργάνωση του προγράμματος Ψυχοκινητικής Αγωγής για παιδιά προσχολικής ηλικίας. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα εξάσκησης ειδικά προσαρμοσμένο για τις μικρές ηλικίες των 3,5 έως 6 ετών, στο οποίο τα παιδιά είτε εξατομικευμένα είτε συμμετοχικά αναπτύσσουν τις θεμελιώδεις τους κινητικές δεξιότητες.
 
Το πρόγραμμα ψυχοκινητικής αγωγής απευθύνεται σε όλα τα παιδιά με ή χωρίς κάποια κινητική δυσκολία και ενδείκνυται τόσο για την πρόληψη των κινητικών δυσκολιών και την ομαλή κινητική ανάπτυξη του παιδιού όσο και για την αποκατάσταση των προβλημάτων στην ανάπτυξη του. Η ψυχοκινητική αγωγή άλλωστε είναι μία παιδαγωγική προσέγγιση που περιλαμβάνει σωματικές εμπειρίες και κινητικές δραστηριότητες για να αναπτύξει συνολικά την προσωπικότητα των παιδιών.
 
Λαμβάνοντας υπόψη τη φαντασία και τη δημιουργικότητα αυτής της ηλικίας αλλά και το γεγονός ότι το παιχνίδι διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη των παιδιών, όλες οι δραστηριότητες του προγράμματος γίνονται μέσα από το παιχνίδι με μορφή δραματοποιημένης συμμετοχής. Το πρόγραμμα ψυχοκινητικής αγωγής αναπτύσσει τις συναρμοστικές ικανότητες των παιδιών, δηλαδή το προσανατολισμό τους, την ισορροπία, το ρυθμό, την ικανότητα αντίδρασης και την κιναισθητική ικανότητα διαφοροποίησης. Οι ανταγωνιστικές δραστηριότητες αποφεύγονται και τα παιχνίδια εναλλάσσονται σε τακτά χρονικά διαστήματα. 

Το πρόγραμμα προσφέρει αξιολόγηση της αναπτυξιακής πορείας κάθε παιδιού

Το πρόγραμμα υλοποιείται από τον Οκτώβριο έως και το Μάιο στην ειδικά διαμορφωμένη και εξοπλισμένη αίθουσα Ψυχοκινητικής στις εγκαταστάσεις του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Το φθινόπωρο αλλά και την άνοιξη το πρόγραμμα έχει τη δυνατότητα να υλοποιείται και σε ειδικά διαμορφωμένο εξωτερικό χώρο. Τα παιδιά συμμετέχουν στο πρόγραμμα τις απογευματινές ώρες τρεις φορές την εβδομάδα για μία ολόκληρη ώρα. Υπάρχουν ξεχωριστά τμήματα για τις διαφορετικές ηλικίες των παιδιών 3,5-6 χρόνων και κάθε τμήμα απαρτίζεται από 10-12 παιδιά. Η μηνιαία εισφορά αγγίζει μόλις τα 20 ευρώ για ένα παιδί και τα 30 ευρώ για δύο αδέρφια, ενώ στα τρία παιδία το ένα παίζει δωρεάν. Επιπλέον το πρόγραμμα ψυχοκινητικής αγωγής προσφέρει αξιολόγηση μέσω του κινητικού παιχνιδιού για την παρακολούθηση της αναπτυξιακής πορείας του κάθε παιδιού. Μέσα από αυτή τη διαδικασία οι γονείς πληροφορούνται για το πού βρισκόταν το παιδί, όταν ξεκίνησε το πρόγραμμα και σε ποιο σημείο έφτασε μετά την ολοκλήρωσή του.
 
Η συμμετοχή του παιδιού στο πρόγραμμα ψυχοκινητικής δεν βελτιώνει μόνο τις κινητικές του ικανότητες αλλά συμβάλει στην ολόπλευρη ανάπτυξή του ενισχύοντας την αυτοπεποίθηση και τη δημιουργικότητά του. Επιπλέον ενισχύει τη θετική στάση για έναν υγιή και δραστήριο τρόπο ζωής.
 
Info:
Υπεύθυνη εφαρμογής του προγράμματος, Ελένη Σιριβιανού, Νηπιαγωγός ΔΠΘ, Μεταπτυχιακή φοιτήτρια του ΤΕΦΑΑ (6947676290 [email protected]).

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.