Προγραμμα ψυχοκινητικης αγωγης για παιδια προσχολικης ηλικιας

Στις Εγκαταστάσεις του Τμήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Δ.Π.Θ., με υπεύθυνη εφαρμογής του προγράμματος την νηπιαγωγό ΔΠΘ, την Ελένη Σιριβιανού

Πρόγραμμα για παιδιά προσχολικής ηλικίας θα υλοποιηθεί και φέτος από την Επιστημονική Εταιρία Ψυχοκινητικής, με ημερομηνία έναρξης τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2016. Η διάρκεια του προγράμματος είναι οχτάμηνη, ως τον Μάιο του 2017, και απευθύνεται σε όλα τα παιδιά προσχολικής ηλικίας, με ή χωρίς κινητικές δυσκολίες. Περισσότερα όμως για τα οφέλη του προγράμματος και την εξοικείωση με την κίνηση, που αποτρέπει την παιδική παχυσαρκία και όχι μόνο, μας εξηγεί η υπεύθυνη εφαρμογής του, Ελένη Σιριβιανού, Νηπιαγωγός Δ.Π.Θ. 

«Ο σύγχρονος υποκινητικός τρόπος ζωής, σε συνδυασμό με την υπερβολική κατανάλωση τροφής, αποτελούν τις σημαντικότερες αιτίες για την αλματώδη αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας» 

Παρατηρητής της Θράκης: Σύμφωνα με τους ειδικούς, η παιδική παχυσαρκία παραμένει μείζονα απειλή τόσο για την ατομική όσο και για τη δημόσια υγεία, αφού σχετίζεται με πληθώρα σωματικών και ψυχολογικών διαταραχών που εμφανίζονται στην παιδική ηλικία και διατηρούνται κατά τη διάρκεια της ενήλικης ζωής. Επιπλέον, τα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας στην Ελλάδα είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη. Η συμμετοχή ενός παιδιού σε κατάλληλα προγράμματα εξάσκησης ψυχοκινητικών δεξιοτήτων, μπορεί να προσφέρει λύσεις σε τέτοιες περιπτώσεις, συνδέεται δηλαδή με την καταπολέμηση της παχυσαρκίας;
Ελένη Σιριβιανού:
Στη σύγχρονη πραγματικότητα απουσιάζουν στην προσχολική ηλικία τα απαραίτητα κινητικά ερεθίσματα τα οποία θα έδιναν τη δυνατότητα στα παιδιά να αναπτύξουν τις βασικές κινητικές τους δεξιότητες. Ο καθιστικός τρόπος ζωής της σύγχρονης εποχής επηρεάζει αρνητικά την κινητική δραστηριότητα των παιδιών. Αποτελέσματα επιστημονικών ερευνών καταδεικνύουν υψηλά ποσοστά μη δραστήριου χρόνου που δαπανούν τα παιδιά προσχολικής ηλικίας κατά τη διάρκεια του συνολικού παιχνιδιού. Ο υποκινητικός τρόπος ζωής, σε συνδυασμό με την υπερβολική κατανάλωση τροφής, αποτελούν τη σημαντικότερη αιτία για την αλματώδη αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας, η οποία, τα τελευταία χρόνια, καθιστά τη χώρα μας κάτοχο της πρώτης θέσης μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών. Αποτελέσματα πρόσφατων ερευνών αποδεικνύουν ότι τα παιδιά με χαμηλή κινητική δραστηριότητα εμφανίζουν υψηλό ποσοστό «κινδύνου», ώστε να χαρακτηρισούν παχύσαρκα αλλά και να παρουσιάσουν καρδιοαναπνευστικά προβλήματα. Επιπλέον, η απουσία κατάκτησης των βασικών δεξιοτήτων κατά τη διάρκεια αυτής της «κρίσιμης» περιόδου, παράλληλα με την είσοδο του παιδιού στο σχολείο, σηματοδοτεί την εμφάνιση δυσκολιών στη διεκπεραίωση των μαθησιακών του καθηκόντων.
 
Το ελεύθερο κινητικό παιχνίδι των παιδιών δεν αρκεί για να αναπτύξουν σε ικανοποιητικό επίπεδο τις θεμελιώδεις κινητικές τους δεξιότητες, οι οποίες θα αποτελέσουν τη βάση για την ανάπτυξη των υπόλοιπων κινητικών τους δεξιοτήτων. Η συμμετοχή των παιδιών σε κατάλληλα αναπτυξιακά προγράμματα εξάσκησης συμβάλλει στην ομαλή κινητική τους ανάπτυξη και συνδέεται με την ανάπτυξη της αυτοπεποίθησης, της κοινωνικότητας, της ακαδημαϊκής τους επίδοσης και συμβάλλει στην πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας και όλων των αρνητικών συνεπειών που αυτή επισύρει. 

«Το πρόγραμμα ψυχοκινητικής αγωγής είναι ειδικά προσαρμοσμένο για παιδιά 3,5 έως 6 ετών και, κατά τη διάρκειά του, τα παιδιά είτε εξατομικευμένα είτε συμμετοχικά αναπτύσουν τις θεμελιώδεις κινητικές τους δεξιότητες» 

ΠτΘ: κ. Σιρβιανού θα μπορούσατε να μας δώσετε λεπτομέρειες για το πρόγραμμα; Σε ποια παιδιά απευθύνεται, ποιες δεξιότητες αναπτύσει και που αλλού –εκτός από την καταπολέμηση της παχυσαρκίας– στοχεύει;
Ε.Σ.:
Η Ελληνική Επιστημονική Εταιρία Ψυχοκινητικής, κινούμενη στον άξονα αυτό, αναλαμβάνει φέτος όπως και κάθε χρόνο τη διοργάνωση του προγράμματος Ψυχοκινητικής Αγωγής για παιδιά προσχολικής ηλικίας. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα εξάσκησης ειδικά προσαρμοσμένο για τις μικρές ηλικίες των 3,5 έως 6 ετών στο οποίο τα παιδιά είτε εξατομικευμένα είτε συμμετοχικά αναπτύσσουν τις θεμελιώδεις τους κινητικές δεξιότητες. Το πρόγραμμα ψυχοκινητικής αγωγής απευθύνεται σε όλα τα παιδιά με ή χωρίς κάποια κινητική δυσκολία. Ενδείκνυται τόσο για την πρόληψη των κινητικών δυσκολιών και την ομαλή κινητική ανάπτυξη του παιδιού όσο και για την αποκατάσταση των προβλημάτων στην ανάπτυξή του.
 
Λαμβάνοντας υπόψη τη φαντασία και τη δημιουργικότητα αυτής της ηλικίας αλλά και το γεγονός ότι το παιχνίδι διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη των παιδιών, όλες οι δραστηριότητες του προγράμματος γίνονται μέσα από το παιχνίδι με μορφή δραματοποιημένης συμμετοχής. Το πρόγραμμα αναπτύσσει τις συναρμοστικές ικανότητες των παιδιών δηλαδή τον προσανατολισμό τους, την ισορροπία, το ρυθμό, την ικανότητα αντίδρασης και την κιναισθητική ικανότητα διαφοροποίησης. Οι ανταγωνιστικές δραστηριότητες αποφεύγονται και τα παιχνίδια εναλλάσσονται σε τακτά χρονικά διαστήματα.

«Το πρόγραμμα στο οποίο κάθε τμήμα απαρτίζεται από 10-12 παιδιά προσφέρει επίσης αξιολόγηση, μέσω του κινητικού παιχνιδιού, για την παρακολούθηση της αναπτυξιακής πορείας κάθε παιδιού» 

ΠτΘ: Ποιες μέρες υλοποιείται το πρόγραμμα και ποιο είναι το κόστος της μηνιαίας συμμετοχής;
Ε.Σ.:
Το πρόγραμμα υλοποιείται από τον Οκτώβριο έως και το Μάιο, στην ειδικά διαμορφωμένη και εξοπλισμένη αίθουσα Ψυχοκινητικής, στις εγκαταστάσεις του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Το φθινόπωρο αλλά και την άνοιξη υπάρχει η δυνατότητα να υλοποιείται και σε ειδικά διαμορφωμένο εξωτερικό χώρο. Τα παιδιά συμμετέχουν στο πρόγραμμα τις απογευματινές ώρες, τρεις φορές την εβδομάδα για μία ολόκληρη ώρα. Υπάρχουν ξεχωριστά τμήματα για τις διαφορετικές ηλικίες των παιδιών 3,5-6 χρόνων και κάθε τμήμα απαρτίζεται από 10-12 παιδιά. Η μηνιαία εισφορά παρέμεινε σταθερή και αγγίζει μόλις τα 20 ευρώ για ένα παιδί και τα 30 ευρώ για δύο αδέρφια, ενώ στα τρία παιδιά το ένα παίζει δωρεάν. Επιπλέον το πρόγραμμα προσφέρει αξιολόγηση μέσω του κινητικού παιχνιδιού για την παρακολούθηση της αναπτυξιακής πορείας του κάθε παιδιού. Μέσα από αυτή τη διαδικασία οι γονείς πληροφορούνται για το που βρισκόταν το παιδί όταν ξεκίνησε το πρόγραμμα και σε ποιο σημείο έφτασε μετά την ολοκλήρωσή του. Η συμμετοχή του παιδιού στο πρόγραμμα ψυχοκινητικής δεν βελτιώνει μόνο τις κινητικές του ικανότητες αλλά συμβάλει στην ολόπλευρη ανάπτυξή του ενισχύοντας την αυτοπεποίθηση και τη δημιουργικότητά του. Επιπλέον ενισχύει τη θετική στάση για έναν υγιή και δραστήριο τρόπο ζωής.

Info: Υπεύθυνη εφαρμογής προγράμματος: Ελένη Σιριβιανού, Νηπιαγωγός ΔΠΘ,
Κάτοχος του μεταπτυχιακού Διπλώματος
Ειδίκευσης Φυσικής Αγωγής
στην «Άσκηση και ποιότητα Ζωής» του ΔΠΘ
Τηλ.: 6947 676 290, Email: [email protected]

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.