Προετοιμαζεται για την αυξημενη ακριβεια ο Δημος Κομοτηνης

Η οικονομική βάση του Δήμου επιτρέπει περισσότερα περιθώρια κινήσεων σύμφωνα με τον Γ. Γκαράνη

Από το Σεπτέμβριο θα φανεί κατά πόσο ο Δήμος Κομοτηνής θα μπορεί να ανταποκριθεί στην πίεση της αύξησης των τιμών ενέργειας και του γενικότερου κόστους ζωής, τόσο στην κάλυψη των δικών του αναγκών, όσο και στις ανάγκες των πολιτών που μπορεί να προκύψουν από την κρίση, δια μέσου της κοινωνικής υπηρεσίας.

Αυτό τόνισε ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιάννης Γκαράνης, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις της αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας. Ταυτόχρονα επεσήμανε πως προς το παρόν, η καλή οικονομική κατάσταση του Δήμου του έχει επιτρέψει να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες.

Πρόβλημα κυρίως στη ΔΕΥΑΚ από το αυξημένο κόστος ενέργειας

Την αρχή έκανε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Γιάννης Λεβέντης, ο οποίος με αφορμή την έκρηξη του κόστους της ενέργειας, επανέλαβε παλιότερη ερώτηση του για το θέμα της ακρίβειας, και αν μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, ο δήμος μπορεί να ανταποκριθεί στα αυξημένα κόστη.

Ο κ. Γκαράνης απάντησε πως σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, δέχεται όντως ο προϋπολογισμός του Δήμου, όπως και των πολιτών, μεγάλη πίεση, αν και το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στις ΔΕΥΑΚ, που το κόστος της ενέργειας (ιδιαίτερα λόγω γεωτρήσεων) έχει τριπλασιαστεί.

Για αυτό και υπάρχει προσπάθεια από την ΚΕΔΕ και περισσότερο από τις ΔΕΥΑ για να επιχορηγηθούν με επιπλέον πόρους από την Κυβέρνηση, μιας και δεν αρκεί η δέσμευση του Αν. ΥΠΕΣ για μία έξτρα ΚΑΠ, που μόλις καλύπτει το 1/5 της αύξησης.

Προς το παρόν οι προϋπολογισμοί παραμένουν σφιχτοί, ενώ οι δήμαρχοι πιέζουν ώστε μετά το καλοκαίρι να πάρουν επιπλέον στήριξη για τις ανάγκες που προκύπτουν από την ενέργεια.

Οι στέρεες βάσεις στα οικονομικά του Δήμου, ανέφερε ο κ. Γκαράνης, σημαίνει πως μπορούν να ανταποκριθούν στις ανατιμήσεις, ενώ θα γίνει εκτενέστερη συζήτηση στα πρώτα συμβούλια του Σεπτεμβρίου.

Έτοιμες οι κοινωνικές υπηρεσίες για αυξημένες ανάγκες

Σε παρόμοιες γραμμές κινήθηκε το ερώτημα του κ. Γιώργου Ζαφειρίδη, από την παράταξη του Σπάρτακου, που ζήτησε να μάθει ποιο είναι το σχέδιο του Δήμου για να στηρίξει τους πολίτες, σε περίπτωση επισιτιστικής κρίσης, λόγω της αύξησης των τιμών, και να δεχτεί και προτάσεις από τις παρατάξεις για την καλύτερη εφαρμογή του.

Σε αυτό ο κ. Γκαράνης απάντησε πως το θέμα απασχολεί ιδιαίτερα το Δήμο και την κοινωνική του υπηρεσία. Ήδη, σύμφωνα με τον δήμαρχο, υπάρχει πρόβλεψη για την κάλυψη τυχόν αυξημένων αναγκών από την αντιδημαρχία, αλλά δεν ήταν αρνητικός σε επιπλέον προτάσεις.

Μάλιστα ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Γιάννης Μουρτίδης, τόνισε πως η υπηρεσία, μέσα και από το κοινωνικό παντοπωλείο, έχει λάβει τα μέτρα της, και μπορεί να καλύψει μια αύξηση των αναγκών, σημειώνοντας πως η πιο κρίσιμη περίοδος θα είναι μετά τον Σεπτέμβριο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.