Προετοιμασιες για το 2ο Συνεδριο Φοιτητων Ιστοριας και Εθνολογιας

Στόχος η καθιέρωση της διοργάνωσης σε ετήσια βάση

Τις εργασίες προετοιμασίες για το 2ο Συνέδριο Φοιτητών Ιστορίας και Εθνολογίας Κομοτηνής ξεκινά η οργανωτική του επιτροπή. Σε λίγο καιρό μάλιστα όπως αποκαλύπτει θα ανοίξουν και οι αιτήσεις συμμετοχής στο συνέδριο.

Το «Συνέδριο Φοιτητών Ιστορίας και Εθνολογίας Κομοτηνής»αποτελεί πρωτοβουλία του φοιτητικού συλλόγου «Ηρόδοτος» με σκοπό την προαγωγή της γνώσης, την ενίσχυση της θέλησης για συμμετοχή σε συλλογικές δράσεις καθώς και την καλλιέργεια γόνιμων προβληματισμών σχετικά με θέματα που εντάσσονται στα επιστημονικά πεδία του Τμήματος.

H επιτυχημένη διοργάνωση του «1ου Συνεδρίου Φοιτητών Ιστορίας και Εθνολογίας Κομοτηνής» αποτέλεσε παρακαταθήκη για την καθιέρωση του εγχειρήματος ως θεσμού για το Τμήμα. Άμεσος στόχος είναι, πλέον, η καθιέρωση της διοργάνωσης σε ετήσια βάση, με σκοπό τη δημιουργία ενός διαύλου επικοινωνίας και ανάδρασης ανάμεσα στους φοιτητές, τους διδάσκοντες αλλά και τα μέλη της ευρύτερης επιστημονικής κοινότητας.

Ο φοιτητικός σύλλογος θεωρεί την ύπαρξη ενός τέτοιου συνεδρίου σημαντική καθώς μέσα στο πλαίσιο αυτού διαμορφώνεται ένα ασφαλές περιβάλλον για τους φοιτητές ώστε να παρουσιάσουν τις εργασίες τους με ακροατήριο τους συναδέλφους τους και μέλη του διδακτικού προσωπικού του Ιδρύματος. Στο πλαίσιο αυτό ενθαρρύνεται ο προσανατολισμός προς την ενεργή ερευνητική δραστηριότητα, καθώς και η ανάπτυξη ευρέος φάσματος ακαδημαϊκών δεξιοτήτων που σχετίζονται με την τεκμηρίωση και την παρουσίαση του επιστημονικού λόγου και έργου.

Το συνέδριο επιχειρεί να λειτουργήσει ως γόνιμο έδαφος για την ανάπτυξη του επιστημονικού φοιτητικού διαλόγου μεταξύ φοιτητών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, οι οποίοι πραγματεύονται αντικείμενα όμορου ή σχετιζόμενου προσανατολισμού με αυτόν των γνωστικών αντικειμένων του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας.

Για το επικείμενο 2ο Συνέδριο Φοιτητών Ιστορίας και Εθνολογίας Κομοτηνής, το οποίο θα πραγματοποιηθεί κατά το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024, νέες προκλήσεις επιτάσσουν:

  • την συμμετοχή φοιτητών ομοταγών και μη τμημάτων του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης,
  • τον εμπλουτισμό του Συνεδρίου με περισσότερες παράλληλες δράσεις που θα αναδεικνύουν και θα προβάλλουν όψεις της τοπικής πολιτισμικής και κοινωνικής παράδοσης και πραγματικότητας, ως ερευνητικό πεδίο,
  • την έκδοση των Πρακτικών του Συνεδρίου με την συμβολή διδασκόντων του Τμήματος.

Τέλος, η οργανωτική επιτροπή, στο πλαίσιο της ενεργοποίησης των ερευνητικών δραστηριοτήτων από μεριάς των φοιτητών, αποσκοπεί στην επανοικειοποίηση του πανεπιστημιακού χώρου, ως χώρος ελεύθερης διακίνησης ιδεών και εποικοδομητικού ερευνητικού διαλόγου τόσο ανάμεσα στους κόλπους του τμήματος όσο και στους συμμετέχοντες άλλων ιδρυμάτων και φορέων.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.