Προχωρουν οι μελετες για την προσχωση στο Λιμανι Ιμερου

Από την Περιφέρεια ΑΜΘ, ώστε να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα που ταλανίζει τους αλιείς

Την έγκρισή της για την υπογραφή, από τον Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης κ. Νίκο Τσαλικίδη, της προγραμματικής σύμβασης της Περιφέρειας ΑΜΘ με το Λιμενικό Ταμείο Αβδήρων, για τις μελέτες λιμενικών έργων στο Λιμάνι Ιμέρου, έδωσε η Οικονομική Επιτροπή της ΠΑΜΘ.

Το Λιμάνι του Ιμέρου αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα, με το κυριότερο να είναι η πρόσχωση στην είσοδό του, που έχει ως αποτέλεσμα να «κλείνει» και να μην επιτρέπει στους αλιείς που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, τη χρήση του.

Το πρόβλημα είναι χρόνιο, με τους περιστασιακούς καθαρισμούς που γίνονται για να επιτρέψουν της είσοδο και την έξοδο στα σκάφη, να αποτελούν μόνο προσωρινή λύση, μιας και σύντομα τα φερτά υλικά επιστρέφουν και δημιουργούν προβλήματα εκ νέου.

Για να «σπάσει» λοιπόν αυτός ο ατέρμονος κύκλος, που δημιουργεί προβλήματα στους αλιείς, και έχει συνεχείς απαιτήσεις σε πόρους, η Περιφέρεια θα ξεκινήσει τις προβλεπόμενες διαδικασίες, μετά την Προγραμματική σύμβαση με το Λιμενικό Ταμείο Αβδήρων στη δικαιοδοσία του οποίου ανήκει το λιμάνι, για την εκπόνηση όλων των αναγκαίων μελετών λιμενικών έργων σε στάδιο οριστικής μελέτης (κυματική μελέτη, ακτομηχανική μελέτη, μελέτη λιμενικών έργων) για την αντιμετώπιση των φαινομένων πρόσχωσης εντός του αλιευτικού καταφυγίου Ιμέρου.

Σύμφωνα με την προγραμματική σύμβαση, ένα τέτοιο εγχείρημα κρίνεται αναγκαίο, ώστε να μελετηθούν και να προταθούν λύσεις στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Αλιευτικό Καταφύγιο Ιμέρου εξαιτίας της επίχωσης του με υλικά που δυσχεραίνουν την κίνηση εντός της λεκάνης του και οδηγούν έως και την φραγή του διαύλου εισόδου σε αυτήν.

Επισημαίνεται ότι σε συνέχεια της συγκεκριμένης μελέτης, επιδιώκεται οι αποφάσεις που θα ληφθούν ως προς την υλοποίηση έργων να σχετίζονται με την αρχή του κόστους – ωφέλειας και να αποτελούν αξιόπιστη και εμπεριστατωμένη απάντηση στο χρονίζον λειτουργικό πρόβλημα του αλιευτικού καταφυγίου.

Επίσης η επιδιωκόμενη λύση στο πρόβλημα, θα λειτουργήσει ευεργετικά για την ανάπτυξη του αλιευτικού κλάδου της περιοχής, σε συνδυασμό με την επιδιωκόμενη εμπορική, τουριστική και κοινωνική ανάπτυξη του παραθαλάσσιου μετώπου τόσο της περιοχής τοπικά όσο και της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Όπως έχει αναφερθεί και παλιότερα, ελπίδα της Περιφέρειας είναι πως οι συγκεκριμένες μελέτες θα δείξουν αν το λιμάνι μπορεί να σταθεί, ή αν θα πρέπει να μετακινηθεί από την παρούσα χωροθέτηση, κάτι που έχουν  ζητήσει επανειλημμένα οι αλιείς της περιοχής.

Βέβαια όλη αυτή η διαδικασία αποτελεί την αρχή μιας μακροχρόνιας προσπάθειας, μιας και το χρονοδιάγραμμα εκτέλεσής της σύμβασης είναι τριάντα ημερολογιακοί μήνες. Ακόμα και αν όλα κυλήσουν ομαλά, και η μελέτη έχει συγκεκριμένες προτάσεις, τότε ξεκινά η ουσιαστική προσπάθεια, να εξευρεθούν οι πόροι για τις όποιες αλλαγές αποφασιστεί να γίνουν στο λιμάνι, και στη συνέχεια να προχωρήσουν οι όποιες εργασίες.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.