Προχωρουν οι εργασιες στο Μητροπολιτικο Ναο Κοιμησεως της Θεοτοκου

Αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι τον Ιούλιο του 2022

Συνεχίζονται οι εργασίες στον Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κομοτηνής, στον οποίο η συντήρηση είναι συνολική και θα έχει ως αποτέλεσμα ένα πλήρες ανακαινισμένο κτίριο, που θα αποτελεί σταθερή αξία εντός του ιστορικού κέντρου που δημιουργείται.

Ο ίδιος ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων έχει σημειώσει πως οι εργασίες που γίνονται είναι τόσο σπουδαίες, που τα επόμενα εκατό χρόνια οι επόμενοι «δεν θα χρειαστεί να βάλουν ούτε ένα καρφί». Θεωρεί δε πως όταν ολοκληρωθεί το σύνολο των εργασιών, θα χαίρονται όλοι την εκκλησία αυτή, και κυρίως ο λαός της πόλης, καθώς σε αυτόν χτυπά η καρδιά της Κομοτηνής και βρίσκεται και η έδρα της τοπικής εκκλησίας.

Να θυμίσουμε ότι το έργο αρχικά είχε ημερομηνία ολοκλήρωσης την 31 Δεκεμβρίου του 2020, όμως μετά από πρόσφατη τροποποίηση, η ημερομηνία αυτή μετατέθηκε για τις 30 Ιουλίου 2022.

Σημαντικές παρεμβάσεις στο κτίριο του ναού

Το έργο περιλαμβάνει, εντός του ναού, την καθαίρεση επιχρισμάτων και σαθρών εξωτερικών αρμολογημάτων στη βόρεια και ανατολική πλευρά, καθώς και στα τμήματα των λιθοδομών που βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια του εδάφους, κατασκευή νέων αρμολογημάτων, τοπική εφαρμογή ενεμάτων στην περιοχή ρωγμής του ανατολικού τοίχου, στεγανοποίηση της εξωτερικής παρειάς των λιθοδομών που βρίσκονται κάτω από το έδαφος και κατασκευή στραγγιστήριας τάφρου.

Επίσης γίνεται έλεγχος της κατάστασης διατήρησης του φέροντος οργανισμού του ξυλόπηκτου νότιου τοίχου, μετά από την καθαίρεση των επιχρισμάτων και επισκευή του τοίχου με ενίσχυση των συνδέσεων με ελάσματα και μπουλόνια και τμηματική αντικατάσταση ξύλινων στοιχείων του.

Παράλληλα προβλέπεται η ανακατασκευή επιχρισμάτων νότιου ξυλόπηκτου τοίχου και εσωτερικών επιχρισμάτων του δυτικού, αποκατάσταση της βάσης των ξύλινων κιόνων με αντικατάσταση του σαθρού τμήματός τους με νέο ξύλινο, μετά την καθαίρεση των σημερινών βάσεών τους από σκυρόδεμα, ενίσχυση των κιονοστοιχιών με τοποθέτηση ξύλινων ελκυστήρων, αποκατάσταση του προσώπου της νότιας κλίμακας με λιθοδομή, καθώς και η διαμόρφωση πλατύσκαλου και κατασκευή μικρής κλίμακας στο ιερό.

Στην οροφή θα γίνει αντικατάσταση κεραμιδιών με χειροποίητα βυζαντινού τύπου, ενώ θα πραγματοποιηθεί και αντικατάσταση όλων των παραθύρων της νότιας και δυτικής πλευράς με διατήρηση του κασώματος και της ενσωματωμένης σε αυτά σιδεριάς.

Στον γυναικωνίτη θα γίνει συνολική αντικατάσταση των μονόφυλλων και κατασκευή νέων δίφυλλων ανασυρόμενων παραθύρων όμοιων με τα παλαιά, ενώ θα γίνει αντικατάσταση της εξώθυρας του τέταρτου κλίτους με δίφυλλη, ξύλινη, καρφωτή θύρα.

Όσο για το μαρμάρινο δάπεδο του ναού, σε αυτό θα γίνει συντήρηση, ενώ θα απομακρυνθούν τα νεωτερικά δάπεδα Ιερού και Νάρθηκα και κατασκευή νέων μαρμάρινων, κατασκευή νέων ξύλινων στασιδιών εκατέρωθεν των κιονοστοιχιών, ενώ θα γίνει και μετασκευή των υπαρχόντων στασιδιών, που διατάσσονται κατά μήκος των εξωτερικών τοίχων.

Στο ναό προβλέπεται η κατασκευή σύνθετου διαχωριστικού για την αναδιαρρύθμιση του παρεκκλησίου στον Νάρθηκα και κατασκευή ξυλόπηκτου τοίχου για τη διαμόρφωση του Ιερού, και η συντήρηση παλαιών οροφών στο νάρθηκα
του τέταρτου κλίτους, στο πλατύσκαλο της κλίμακας του γυναικωνίτη, κλπ, αλλά και η κατασκευή νέων οροφών στα τρία κλίτη του κυρίως Ναού και του Ιερού.

Το υφιστάμενο σύστημα θέρμανσης ψύξης θα απομακρυνθεί και θα εκατατασταθεί νέο, με ανάπτυξη δικτύου αεραγωγών ενταγμένου στο εσωτερικό της ξύλινης στέγης.

Το ξυλόγλυπτο τέμπλο θα συντηρηθεί, όπως και ο δεσποτικός θρόνος και ο τοιχογραφικός διάκοσμος του ναού, ενώ θα γίνουν καθαρισμοί, στερέωση των ξύλινων φορέων, στερέωση ζωγραφικών επιφανειών και αισθητική αποκατάσταση.

Παρεμβάσεις στα βοηθητικά κτίρια και στον περίβολο

Όσο αφορά τη βορειοδυτική προσθήκη, θα διατηρηθούν οι εξωτερικές θύρες των χώρων με εκ νέου βερνικοχρωματισμό, με αναμόρφωση της εξωτερικής κλίμακας με καθαίρεση των ξυλεπενδύσεων, κατασκευή συμπαγών παραστάδων από οπτοπλινθοδομή.

Παράλληλα θα γίνει κατασκευή τοξωτής απόληξης και επίχριση της κλίμακας, διαμόρφωση δύο ανοιγμάτων στην Ανατολική όψη, αντικατάσταση του πρόσθετου υπόστυλου στεγάστρου στα ανατολικά με νέο μικρότερης προβολής που στηρίζεται σε αντηρίδες.

Στο βοηθητικό κτίριο του ναού, θα γίνει καθαίρεση των ξύλινων προστεγασμάτων, αναδιαμόρφωση του προστώου με στέγη από κεραμίδια βυζαντινού τύπου, καθαίρεση τμήματος της ανατολικής απόληξης, αλλά και λειτουργική αναδιάρθρωση με διαμόρφωση μικρού υπογείου για χωροθέτηση λεβητοστασίου, χώρων WC, αίθουσας συγκεντρώσεων, χώρου κουζίνας και χώρων υγιεινής των ιερέων στο ανατολικό άκρο του κτίσματος.

Όσο για τον περιβάλλοντα χώρο, εκεί θα κατασκευαστεί υπόστυλος στεγασμένος χώρος, θα διαμορφωθούν ζώνες πορείας και στάσης με βοτσαλωτό δάπεδο, καθώς και ζώνες πρασίνου-δενδροφύτευσης αλλά και παγκάκια.

Επίσης θα κατασκευαστεί κλίμακα καθόδου στο επίπεδο του ξύλινου πλατώματος πρόσβασης στον Πύργο 3, θα δημιουργηθεί γυάλινο δάπεδο στο νοτιοδυτικό άκρο, ενώ θα τοποθετηθούν και φωτιστικά LED.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.