Προχωραν οι 16 ερευνητικες γεωτρησεις για τον χρυσο στις Σαπες

Δόθηκε, μετά την ανατροπή της προηγούμενης απόφασης, η έγκριση από την Αποκεντρωμένη διοίκηση

Οι έρευνες θα γίνουν τον επόμενο χρόνο με προοπτική τη δημιουργία μεταλλείου στην περιοχή

Θα προχωρήσουν τελικά το επόμενο διάστημα οι 16 ερευνητικές γεωτρήσεις για εντοπισμό κοιτασμάτων χρυσού στην ευρύτερη περιοχή των Σαπών, με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης να δίνει τελικά την έγκριση, υπό προϋποθέσεις, στις συγκεκριμένες γεωτρήσεις, αφού «επιστράφηκε» η προηγούμενη απορριπτική απόφασή της από το ΣτΕ.

Πρόκειται για αίτηση της εταιρείας Μεταλλευτική Θράκης ΑΕ (που έχει αγοραστεί από την Eldorado Gold) που είχε γίνει το 2012, και είχαν απορριφθεί από την αρμόδια αρχή το 2018, όμως μετά από προσφυγή της εταιρείας, η απόρριψη έφτασε στο ΣτΕ, όπου ανατράπηκε με την απόφαση υπ’ αριθ. 1524/2020.

Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων αφορούσε τη διενέργεια 16 ερευνητικών γεωτρήσεων βάθους 300 – 400 μ. σε συνολική έκταση 20,11 τ.χλμ. στο NΔ τμήμα του Ν. Ροδόπης, ΒΑ και σε απόσταση 500 περίπου μέτρων από την πόλη των Σαπών. Σκοπός της ήταν η συλλογή στοιχείων για τον εμπλουτισμό των διαθέσιμων δεδομένων ως προς την οριοθέτηση του μεταλλοφόρου κοιτάσματος της Οχιάς με σκοπό να δημιουργηθεί μεταλλείο σε αυτή, όσο και των στοιχείων που σχετίζονται με την μεταλλουργία και την ανάκτηση του χρυσού που περιέχεται στο κοίτασμα.

Πίεση από την εταιρεία χρυσού για την έγκριση

Η εταιρεία χρυσού προσπάθησε επανειλημμένα να πιέσει την Αποκεντρωμένη να εκδώσει εκ νέου απόφαση, ακόμα και με εξώδικη διαμαρτυρία της προς τη Διοίκηση να εφαρμοστεί η απόφαση του ΣτΕ στα τέλη του 2020, και στη συνέχεια, αφού υπήρξε διαφωνία για το ποια υπηρεσία θα έπρεπε να βγάλει την απόφαση, τελικά κατέληξε στα χέρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ξανά. Τον Ιούνιο του 2022 έγινε και ευρύτερα γνωστό το θέμα, προκαλώντας αλυσιδωτές αντιδράσεις τόσο στη Ροδόπη, όσο και στον Έβρο, ενώ και το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ επανεπιβεβαίωσε την θέση του εναντίον της εξόρυξης.

Τελικά η Αποκεντρωμένη εξέδωσε την έγκριση για τους όρους του διερευνητικού προγράμματος, και την διεξαγωγή δεκαέξι ερευνητικών γεωτρήσεων βάθους 300-400m, σε θέσεις που είναι τοποθετημένες επί πλατειών ή οδών που διαμορφώθηκαν – διανοίχθηκαν κατά τη διάρκεια παρελθόντων ερευνητικών προγραμμάτων.

Η συνολική διάρκεια του εν λόγω ερευνητικού προγράμματος προβλέπεται να ολοκληρωθεί εντός ενός έτους μετά τη χορήγηση της σχετικής άδειας, και σκοπός του είναι η συλλογή στοιχείων για τον εμπλουτισμό των διαθέσιμων δεδομένων ως προς την οριοθέτηση του μεταλλοφόρου κοιτάσματος της Οχιάς και τη στατιστική επιβεβαίωση κατά ποσοστό μεγαλύτερο του 95%, τόσο των στοιχείων που αφορούν τα γεωτεχνικά χαρακτηριστικά των πετρωμάτων στην περιοχή του μελλοντικού μεταλλείου της Οχιάς, όσο και των στοιχείων που σχετίζονται με την μεταλλουργία και την ανάκτηση του αδρομερούς χρυσού που περιέχεται στο κοίτασμα.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως το 2023 λήγει η 30ετής παραχώρηση των δικαιωμάτων εξόρυξης στην συγκεκριμένη περιοχή, που υπογράφηκε το 1993, και μέχρι τώρα δεν έχει γίνει γνωστό αν έχει υποβληθεί αίτημα για την παράτασή της, ένα θέμα που αναμένεται να απασχολήσει ιδιαίτερα την τοπική κοινωνία το επόμενο διάστημα.

Επίθεση από Λαμπάκη προς Ζαμπούκη για ολιγωρία

Και ενώ οι αντιδράσεις στη Ροδόπη δεν είχαν ξεκινήσει μέχρι την Τετάρτη, η πρώτη αντίδραση ήρθε από την Αλεξανδρούπολη, με την παράταξη Πόλη και Πολίτες του Βαγγέλη Λαμπάκη, να κατηγορεί την Διοίκηση του Δήμου ότι ολιγώρησε για την αντιμετώπιση του θέματος, με αποτέλεσμα να ανοίξει ο δρόμος για την εξόρυξη χρυσού και για το Πέραμα.

Σημειώνει δε πως με αυτή την ολιγωρία, «η Αποκεντρωμένη Περιφέρεια χωρίς ουσιαστική στήριξη, νομική εξειδικευμένη συμπαράσταση και την τεκμηριωμένη επιστημονικά  άποψη μας, εξέδωσε απόφαση και ενέκρινε την άδεια ερευνών στους χρυσοθήρες  δηλαδή άνοιξε ο δρόμος για την λειτουργία των χρυσωρυχείων», και πως τώρα στο ΣτΕ έχουν διπλό αγώνα «αφού στους χρυσοθήρες προστέθηκε και η απόφαση της Αποκεντρωμένης Περιφέρειας υπέρ των χρυσοθήρων».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.