Προχωρα και η αναπλαση του εσωτερικου του Βυζαντινου Καστρου

Μέσω του προγράμματος «Παρεμβάσεις με στόχο τη βελτίωση του Δημόσιου Χώρου» του Ταμείου Ανάκαμψης

Μπορεί το τελευταίο διάστημα τα φώτα της δημοσιότητας να έχουν πέσει στο θέμα της ανάπλασης και της δημιουργίας πολιτιστικού διαδρόμου στο εξωτερικό του Βυζαντινού κάστρου της Κομοτηνής, όμως αυτό δεν εμποδίζει να συνεχίζονται οι κινήσεις για την ανάδειξη του υπόλοιπου κάστρου τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά.

Ένα από αυτά τα ζητήματα είναι η διαμόρφωση του εσωτερικού χώρου του φρουρίου, με ένα από τα πρώτο βήματα να αφορούν την αρχιτεκτονική μελέτη για αυτή, που υποβλήθηκε στο εμβληματικό Πρόγραμμα «Παρεμβάσεις με στόχο τη βελτίωση του Δημόσιου Χώρου», ύψους 204 εκατ. ευρώ με κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Σε συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής, υπό την προεδρία του γενικού γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, κ. Ευθύμιου Μπακογιάννη, εγκρίθηκαν σημαντικές αρχιτεκτονικές μελέτες που έχουν στόχο να δημιουργήσουν συνθήκες αστικής αναζωογόνησης με σημαντικά περιβαλλοντικά, πολιτιστικά και αναπτυξιακά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες, ανάμεσα στις οποίες και η μελέτη του Κάστρου.

Σημειώνεται ότι το Πρόγραμμα θα χρηματοδοτήσει παρεμβάσεις στον δημόσιο χώρο όπως αναπλάσεις ιστορικών κέντρων και υποβαθμισμένων περιοχών, επαναχρησιμοποίηση του κτιριακού αποθέματος των πόλεων, δημιουργία δικτύων ήπιας μετακίνησης, ανάπλαση περιοχών με διαδρομές νερού και χώρους πρασίνου, καθώς και εγκατάσταση καινοτόμων συστημάτων για εξοικονόμηση ενέργειας.

Η μελέτη προβλέπει την διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου σε περιοχή εντός του οχυρωματικού περιβόλου του Βυζαντινού Κάστρου Κομοτηνής, επί της πλατείας αυτοκράτορα Θεοδοσίου Α΄ στο Ο.Τ. 200 του Δήμου Κομοτηνής, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης.

Ποιες οι διαμορφώσεις που προβλέπονται

Η μελέτη αφορά στην ανάπλαση του κεντρικού υπαίθριου χώρου εντός του Κάστρου Κομοτηνής δυτικά της οδού Θεμιστοκλή Σοφούλη. Σε αυτή προτείνεται ολοκληρωμένος σχεδιασμός ήπιας ανάπλασης του εσωτερικού χώρου του αρχαιότερου μνημείου της πόλης. Την ίδια ώρα δημιουργούνται περίπατοι με υπαίθρια καθιστικά, χώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων και θεματικό παιδικό πάρκο.

Η κεντρική ιδέα του σχεδιασμού είναι η δημιουργία ενός αδόμητου, υπαίθριου αστικού τοπίου με ζώνες πρασίνου και δεντροφυτεύσεις με πεζόδρομο,  υπαίθριο χώρο πολιτιστικών δρώμενων και εκθέσεων, θεματικό παιδικό πάρκο-χώρο πρασίνου, πλατεία για περίπατο, στάση και αναψυχή περιμετρικά του πάρκου.

Η αρχιτεκτονική πρόταση επιλύει ζητήματα ενοποίησης σταθμών – υψομέτρων κτισμάτων και κεντρικής οδικής αρτηρίας εντός Κάστρου, διαχειρίζεται τη συμβατότητα των δομών και υλικών με το αρχαιολογικό περιβάλλον και ενσωματώνει σε ενιαία σχεδιαστική βάση τις αναπλάσεις των υπόλοιπων έργων.

Επίσης, προτείνεται αρχικά η μετατροπή της οδού Φρουρίου σε κυβοστρωμένο δρόμο ήπιας κυκλοφορίας πλάτους 4 μέτρων με μελλοντικό στόχο την πεζοδρόμησή του. Βέβαια αυτό είναι το πρώτο βήμα, μιας και πρέπει να γίνουν αρκετά ακόμη για να φτάσουμε στην ολοκλήρωση της ανάπλασης, που σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Εφορείας αναμένεται να χρηματοδοτηθεί από το επόμενο ΕΣΠΑ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.