Προχωρα η αναπλαση της πλατειας Φαναριου

Με στόχο την αρχιτεκτονική έκφραση μιας σύγχρονης πλατείας που εντάσσεται αρμονικά με το φυσικό περιβάλλον της θάλασσας

Την τελική ευθεία για την ανάπλαση της πλατείας του Φαναρίου μπαίνει ο Δήμος Κομοτηνής, ο οποίος δημοπράτησε το έργο  «ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΚΥΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΤΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΦΑΝΑΡΙΟΥ».

Σκοπός του έργου είναι η ανάπλαση της πλατείας δίπλα στο Λιμάνι, για την αισθητική και λειτουργική αναβάθμισή της, με πρόσβαση ΑΜΕΑ σε όλα τα επίπεδα της πλατείας, δημιουργία προστατευόμενων από τα οχήματα χώρων καθώς και μόνιμων χώρων αναψυχής και πραγματοποίησης εκδηλώσεων.

Οι προσφορές για το έργο, που έχει προϋπολογισμό 477.258 ευρώ, εκ των οποίων το ποσό των 213.535 ευρώ  προέρχεται από χρηματοδότηση του Πράσινου Ταμείου και τα υπόλοιπα 263.723 ευρώ θα καλυφθούν από ίδιους πόρους του Δήμου Κομοτηνής, θα υποβληθούν μέχρι τις 30 Ιανουαρίου, ενώ θα πρέπει να ολοκληρωθεί, μετά την υπογραφή της σύμβασης, εντός 12 μηνών.

Αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση

Γενικός στόχος της ανάπλασης της πλατείας είναι η λειτουργική και αισθητική της αναβάθμιση, διευκολύνοντας την κάθε είδους δραστηριότητα που λαμβάνει χώρα εκεί  και εξασφαλίζοντας την άνετη πρόσβαση και την ασφάλεια των επισκεπτών της.

Πιο συγκεκριμένα με το νέο σχεδιασμό θα δίνεται η δυνατότητα για περιμετρική πρόσβαση στη πλατεία από όλους τους πολίτες, πρόσβαση σε ΑμεΑ τόσο στο κεντρικό κομμάτι της πλατείας όσο και στις διαμορφωμένες επιφάνειες που βρίσκονται σε διάφορα επίπεδα λόγω της υψομετρικής διαφοράς.

Θα δημιουργηθούν χώροι επισκέψιμοι και «ανοιχτοί» προς τους κατοίκους στο πλαίσιο της κοινωνικοποίησης, αλλά και χώροι, όπου εφικτό, «προστατευμένοι» από την περιμετρική κυκλοφορία οχημάτων.

Τέλος μέσο ανάδειξης της πολιτιστικής και τουριστικής κουλτούρας της περιοχής είναι η δημιουργία μόνιμων χώρων αναψυχής και πραγματοποίησης εκδηλώσεων.

Πλατεία που «δένει» με το γύρω περιβάλλον

Με το έργο, διατηρείται μεν το αρχικό σχήμα της πλατείας προκειμένου να εξασφαλισθεί η ασφαλής κίνηση των οχημάτων στους περιμετρικούς δρόμους, όμως γίνεται διαπλάτυνση των πεζοδρομίων όπου αυτό είναι εφικτό και αφήνονται χώροι φορτοεκφόρτωσης και στάθμευσης για ΑμεΑ προκειμένου να γίνει προσβάσιμη η πλατεία σε όλη την περίμετρο της.

Δημιουργείται ένας χώρος κεντρικός στο επίπεδο του λιμένα και δύο χώροι υπερυψωμένοι στις δυο άκρες για χρήση τόσο από τραπεζοκαθίσματα όσο και για εκδηλώσεις- παρουσιάσεις , κλπ., και προστατευμένες περιοχές με ενιαία μεγάλου μήκους καθιστικά, και τοποθετούνται νέα δένδρα και αστικός εξοπλισμός.

Επίσης θα γίνει φύτευση με δένδρα πυκνού φυλλώματος κατά μήκος της Νότιας όψης και καλλωπιστικά κατά μήκος της Βόρειας όψης, ενώ θα κατασκευαστούν μεγάλα παρτέρια στις δυο μεγάλες πλευρές της πλατείας. Λόγω της υψομετρικής διαφορά της πλατείας δημιουργούνται ράμπες με κλίση 5%, για την εξυπηρέτηση πρόσβασης ΑμεΑ, βρεφικά καροτσάκια, ποδήλατα κ.α.

Στην νέα πλατεία θα χρησιμοποιηθούν υλικά όπως το ανεπίχριστο σκυρόδεμα, το συνθετικό ξύλο, ασβεστολιθικοί λίθοι, βοτσαλόπλακες και πλάκες πεζοδρομίου μεγάλων διαστάσεων για την αρχιτεκτονική έκφραση μιας σύγχρονης πλατείας που εντάσσεται αρμονικά με το φυσικό περιβάλλον της θάλασσας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.