Προχωρα αρχιτεκτονικη μελετη της αναπλασης του εμπορικου κεντρου της Κομοτηνης

Επεμβάσεις σε 22 οδούς του Εμπορικού Κέντρου για πεζούς, οχήματα και ποδήλατα

Μέσω του Αναπτυξιακού Οργανισμού Κ. Καραθεοδωρή θα εκπονηθεί η Αρχιτεκτονική Μελέτη για το έργο: «Ανάπλαση εμπορικού Κέντρου Κομοτηνής», που θα προωθήσει ο Δήμος Κομοτηνής.

Συγκεκριμένα ο Κ. ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ Α.Ε. αναλαμβάνει να εκπονήσει, διαθέτοντας το κατάλληλο σε αριθμό και ειδικότητες τεχνικό προσωπικό και συνεργάτες, για λογαριασμό του Δήμου Κομοτηνής Αρχιτεκτονική Μελέτη, για την ανάπλαση 22 οδών στο Κέντρο της πόλης, που θα περιλαμβάνει την καταγραφή και αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης αλλά και την Πρόταση Ανάπλασης.

Πού θα γίνουν οι παρεμβάσεις

Να σημειωθεί πως στο πλαίσιο αναβάθμισης του αστικού χώρου της πόλης της Κομοτηνής, έχοντας ήδη προχωρήσει σε παρεμβάσεις στο ιστορικό Κέντρο της πόλης, ο Δήμος σχεδιάζει την ανάπλαση του Εμπορικού Κέντρου της, στοχεύοντας στη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος, με άμεσο αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής των πολιτών και στη δυνατότητα προσέλκυσης λειτουργιών και οικονομικών δραστηριοτήτων.

Ο στρατηγικός σχεδιασμός του εν λόγω έργου περιλαμβάνει μια σειρά επεμβάσεων σε 22 οδούς του Εμπορικού Κέντρου της πόλης της Κομοτηνής, ως εξής:

  1. Αγίου Γεωργίου (από Σ. Βέμπο ως Α. Σούζου)
  2. Βέμπο Σ. (από Μαρωνείας ως Αγ. Γεωργίου)
  3. Βύρωνος (από Μακεδονίας ως Σ. Κυριακίδη)
  4. Καβείρων (από Κομνηνού ως Σ. Βέμπο)
  5. Κομνηνού (από Ευρυπιάδου ως Ηροδότου)
  6. Κυριακίδη Σ. (από Βύρωνος ως Σ. Βέμπο)
  7. Μάνεση (από Χ. Τρικούπη ως Κανάρη)
  8. Μαρωνείας  (από Κομνηνού ως Σ. Κυριακίδη)
  9. Μιλτιάδου (από Ορφέως ως Γ. Νικολάου)
  10. Νίκαιας (από Σωκράτους ως Ξενοφώντος
  11. Νικολάου Γ. (από Κούλογλου ως Ορφέως
  12. Ξενοφώντος (από Γραβιάς ως Νίκαιας )
  13. Παλαιολόγου Κ. (από Φιλικής Εταιρείας ως Ιωαννίνων)
  14. Πολυφήμου (από Σ. Κυριακίδη ως Ηροδότου)
  15. Σεφέρη (από Μιλτιάδου ως Κούλογλου)
  16. Τρικούπη Χ. (από Ηρώων ως Αϊδινίου)
  17. Τσετινέ Δ. (Δημητρίου Τσετινέ)
  18. Φιλικής Εταιρείας (από Ιώνων ως Ανδρούτσου)
  19. Φρουρίου (από Σοφούλη ως Σωκράτους)
  20. Φωκίωνος (από Σωκράτους ως Ξενοφώντος)
  21. Χαλκοκονδύλη Π. (τμήμα 20 m στη διασταύρωση με Τρικούπη)
  22. Χρυσάνθου (τμήμα έμπροσθεν Εσκί Τζαμί)

Ιδιαίτερα σημαντικό το έργο της ανάπλασης

Το έργο της ανάπλασης του εμπορικού Κέντρου της Κομοτηνής κρίνεται από το Δήμο ιδιαίτερα σημαντικό, διότι θα συμβάλει καθοριστικά στην αναβάθμιση του επιπέδου εξυπηρέτησης και ασφάλειας στις μετακινήσεις, στην αισθητική αναβάθμιση του αστικού χώρου και στην εν γένει βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της πόλης.

Όμως όπως έχει αναφερθεί πολλές φορές στο παρελθόν, η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Κομοτηνής , η οποία είναι αρμόδια για το σχεδιασμό και την υλοποίηση του έργου, είναι επιφορτισμένη με πολλαπλά διαφορετικά καθήκοντα και καταβάλλει καθημερινά κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να ανταπεξέλθει στις αυξημένες απαιτήσεις των αρμοδιοτήτων της. Ωστόσο, το έργο της καθίσταται ιδιαίτερα δύσκολο εξαιτίας της ελλιπούς στελέχωσης.

Για να ξεπεραστεί αυτός ο σκόπελος, υπάρχει ο Αναπτυξιακός Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης «Κ. ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ Α.Ε.». Αυτός άλλωστε ήταν και ένας από τους κύριους λόγους που ο Δήμος Κομοτηνής, μαζί με τους άλλους Δήμους της Ροδόπης, προχώρησαν στη σύστασή του, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιήσει τακτικό ή έκτακτο προσωπικό για την εκπόνηση της μελέτης, που έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης τους 6 μήνες.

Ποιες επεμβάσεις θα γίνουν

Όσο για τις επεμβάσεις, για την κίνηση πεζών θα γίνει διαπλάτυνση πεζοδρομίων και κατασκευή ασφαλών διαβάσεων, θα αρθούν τα εμπόδια από τις ζώνες ελεύθερης όδευσης πεζών ενώ θα γίνει υπογειοποίηση δικτύων οργανισμών κοινής ωφέλειας και αφαίρεση των στύλων και εναέριων καλωδίων τους.

Η συνολική ανακατασκευή  των πεζοδρομίων θα γίνει με νέα, ασφαλή και ανθεκτικά υλικά, με εκσυγχρονισμό του οδοφωτισμού με σύγχρονης αισθητικής και ενεργειακά αποδοτικά φωτιστικά, αλλά και οργάνωση της καθαριότητας και της διαχείρισης των απορριμμάτων, με νέας τεχνολογίας βυθιζόμενους κάδους.

Τέλος ο Δήμος προτίθεται να εξαλείψει την δυνατότητα παράνομης στάθμευσης οχημάτων επί πεζοδρομίων και διαβάσεων, με σταθερά εμπόδια 

Επεμβάσεις όμως θα γίνουν και στους ίδιους τους δρόμους, με την αποκατάσταση φθορών οδοστρώματος μέσω της πλήρους ανακατασκευής του, την ευκρινή οριοθέτηση των θέσεων στάθμευσης οχημάτων καθώς και την αύξηση των θέσεων στάθμευσης οχημάτων ΑμεΑ.

Μέριμνα όμως θα υπάρξει και για τη χρήση ποδηλάτου, με την κατασκευή, σε συγκεκριμένα σημεία, νέου τμήματος ποδηλατοδρόμου, διπλής κατεύθυνσης, σε συμπλήρωση του υπάρχοντος δικτύου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.