Προ των πυλων τα «39αρια» του υδραργυρου στη Ροδοπη

«Καυτό» τριήμερο από την Τετάρτη έως την Παρασκευή

Ένα «καυτό» στην κυριολεξία τριήμερο, κατά το οποίο ο υδράργυρος στις περισσότερες περιοχές της χώρας αναμένεται να «σκαρφαλώσει» έως τους 40οC, ξεκινάει από αύριο Τετάρτη, για να κορυφωθεί το μεσημέρι της Παρασκευής. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει σταδιακή άνοδο από σήμερα, θέτοντας σε επιφυλακή τους φορείς της αυτοδιοίκησης, οι οποίοι είναι επιφορτισμένοι με τη λήψη μέτρων, που αποσκοπούν στην πρόληψη των επιπτώσεων από τη διαμόρφωση συνθηκών καύσωνα. 

Δροσερό περιβάλλον στην κλιματιζόμενη αίθουσα του Β’ ΚΑΠΗ Κομοτηνής

Ο δήμος Κομοτηνής, στα όρια του οποίου αναμένεται να εμφανιστούν θερμοκρασίες έως και 39οC, υπενθυμίζει στο κοινό και ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες, που πάσχουν από αναπνευστικές, καρδιαγγειακές παθήσεις, ότι μπορούν να καταφεύγουν για να βρουν ένα δροσερό και ευχάριστο περιβάλλον στην κλιματιζόμενη αίθουσα του Β’ ΚΑΠΗ, που βρίσκεται στο ισόγειο του Πολυλειτουργικού Κέντρου, επί της οδού Γρηγορίου Μαρασλή 1. 

Μέτρα αυτοπροστασίας, που πρέπει να λαμβάνουν οι πολίτες

Γενικότερα, κατά τις περιόδους, που επικρατούν ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες, συνίσταται στους πολίτες να αποφεύγουν την έκθεσή τους στον ήλιο και τις βαριές σωματικές εργασίες, να λαμβάνουν υγρά και ελαφρά γεύματα, ενώ παράλληλα να αποφεύγουν την κατανάλωση αλκοόλ, να διατηρούν τη θερμοκρασία του σώματος με συχνά λουτρά και ελαφρά ρούχα, καθώς επίσης να δίνεται μεγαλύτερη προσοχή στα μέτρα πρόσληψης, όταν πρόκειται για άτομα άνω των 65 ετών, για βρέφη και για παιδιά, για χρονίως νοσούντες και για άτομα, που λαμβάνουν φάρμακα για χρόνια νοσήματα.

Θερμοκρασίες μέχρι 36οC σήμερα στη Ροδόπη

Η πρόγνωση του καιρού για σήμερα, με βάση τα στοιχεία του meteo.gr, θέλει την υψηλότερη θερμοκρασία στα όρια του νομού Ροδόπης να είναι 36οC και να καταγράφεται στην Κομοτηνή και στις Σάπες. Μέχρι τους 35 οC θα «σκαρφαλώσει» ο υδράργυρος στον Ίασμο, ενώ αισθητά χαμηλότερες θερμοκρασίες, που δεn θα ξεπεράσουν τους 33οC θα εμφανιστούν στην περιοχή της Μαρώνειας. 

Η διακύμανση της θερμοκρασίας σε Κομοτηνή, Ίασμο, Σάπες και Μαρώνεια

Από αύριο θα αρχίσουν να καταγράφονται τα πρώτα «39άρια» στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης, με «πρωτοπόρους» αυτή τη φορά την Κομοτηνή και τον Ίασμο. Στην Κομοτηνή ο υδράργυρος θα μείνει «κολλημένος» στους 39οC καθ’ όλη τη διάρκεια του τριημέρου, ενώ στον Ίασμο θα υποχωρήσει κατά έναν μόλις βαθμό την τελευταία ημέρα, δηλαδή την Παρασκευή. Στην περιοχή των Σαπών το θερμόμετρο αύριο θα δείχνει 37oC, για να ανέβει την Πέμπτη στους 38oC και να υποχωρήσει εκ νέου στους 37 oC την Παρασκευή. Στην παραλιακή ζώνη, γύρω από τη Μαρώνεια, οι υψηλότερες θερμοκρασίες αναμένεται να εμφανιστούν αύριο, όταν το θερμόμετρο θα δείξει μέχρι και 37οC. Την Πέμπτη και την Παρασκευή θα παρουσιαστεί σταδιακή πτώση, με τον υδράργυρο να υποχωρεί στους 35 και στους 33 βαθμούς αντίστοιχα. 

Μέχρι 38οC σε Έβρο και Ξάνθη

Αντιμέτωποι με «38αρια» θα έρθουν κατά το επίμαχο διάστημα και οι κάτοικοι των γειτονικών νομών, του Έβρου και της Ξάνθης. Στη γειτονική Αλεξανδρούπολη η θερμοκρασία δε θα ξεπεράσει τους 37οC αύριο και μεθαύριο, ενώ την Παρασκευή αναμένεται να υποχωρήσει κατά έναν βαθμό. Ίδια εικόνα εμφανίζεται και στα στοιχεία της πρόγνωσης, που αφορούν τον βόρειο Έβρο, τις περιοχές του Διδυμοτείχου και της Ορεστιάδας. Κατά τι υψηλότερες, όμως, θα είναι οι επιδόσεις του υδραργύρου στα όρια του νομού Ξάνθης, με το θερμόμετρο στην πρωτεύουσά του να δείχνει 38οC την Τετάρτη και την Πέμπτη και να υποχωρεί κατά έναν βαθμό την Παρασκευή. Στα παράλια του νομού και ειδικότερα γύρω από το Πόρτο Λάγος οι συνθήκες θα είναι αισθητά καλύτερες, αφού το «38αρι» που αναμένεται την Τετάρτη θα γίνει «37άρι» την Πέμπτη, με τον υδράργυρο να παίρνει την κατιούσα από την Παρασκευή και να περιορίζεται στους 33οC.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.