«Πρεπει να ανοιξουμε τη συζητηση για την κολπικη μαρμαρυγη»

Την Κυριακή 2 Οκτωβρίου ο Σύλλογος Στήριξης και Αποκατάστασης Καρδιοπαθών και Πρόσληψης Καρδιοπαθών Ν.Ροδόπης μετέχοντας στον Παγκόσμιο εορτασμό της Ημέρας της Καρδιάς, οργάνωσε εκδήλωση στο ξενοδοχείο Ξενία, στην οποία κύριος ομιλητής ήταν ο καθηγητής του Δ.Π.Θ. και Διευθυντής της Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, κ. Σταύρος Κωνσταντινίδης. Να σημειωθεί ότι ο κ. Κωνσταντινίδης συμμετείχε στο πρόγραμμα της Νευρολογικής και της Καρδιολογικής Κλινικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης «NEDAFISP – GREECE : ΠΡΟΛΗΨΗ ΑΓΓΕΙΑΚΩΝ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΩΝ ΕΠΕΙΣΟΔΙΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΓΚΑΙΡΗ ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ ΤΗΣ ΚΟΛΠΙΚΗΣ ΜΑΡΜΑΡΥΓΗΣ», το οποίο ήρθε στην πρώτη θέση των προγραμμάτων από την Ελλάδα και στην 6η της διεθνούς κατάταξης στο Διαγωνισμό “ONE MISSION ONE MILLION” και έλαβε ένα από τα πρώτα βραβεία που δόθηκαν σε ειδική τελετή στο Παρίσι.

Ο κ. Κωνσταντινίδης μίλησε στον «ΠτΘ», για την εκδήλωση αλλά και για το θέμα της ομιλίας του.

ΠτΘ: Πείτε μας λίγα λόγια για την αποψινή εκδήλωση…
Σ.Κ.:
Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Καρδιάς και σε με εκδήλωση που γίνεται κάθε χρόνο, θα μιλήσουμε για ένα σημαντικό θέμα που αφορά στην υγεία του πληθυσμού, κι αυτό είναι τα εγκεφαλικά επεισόδια. Τα εγκεφαλικά επεισόδια βέβαια δεν αφορούν μόνο τους καρδιολόγους αλλά κυρίως τους συναδέλφους νευρολόγους. Στην σημερινή ομιλία θα αναφερθούμε στην αρρυθμία, την κολπική μαρμαρυγή, στην οποία οφείλεται η γένεση των εγκεφαλικών επεισοδίων. Σκοπός μου είναι σήμερα να ανοίξουμε μια συζήτηση για την κολπική μαρμαρυγή, η οποία εκ πρώτης όψεως φαίνεται εντελώς αθώα, και μπορεί να προκαλεί ελάχιστα συμπτώματα, αλλά αν δεν αναγνωριστεί έγκαιρα και δεν δοθεί η σωστή αντιπηκτική θεραπεία, είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε κάποιο σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο.

ΠτΘ: Η επιστήμη έχει κάνει πολλά βήματα μπροστά, ο κόσμος είναι ενημερωμένος όσον αφορά την πρόληψη;
Σ.Κ.:
Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχουν πολύ καλά καινούρια φάρμακα που μπορούν να αντικαταστήσουν το SYNDROME, το φάρμακο που γνωρίζουμε εδώ και 70 χρόνια, το οποίο είναι κάπως δύσκολο στη χορήγησή του μιας και απαιτεί πολλούς τακτικούς ελέγχους. Τα φάρμακα λοιπόν υπάρχουν, αλλά πέρα από τα φάρμακα εκείνο που έχει σημασία είναι η σωστή ενημέρωση του κόσμου, θα πρέπει ο καθένας να γνωρίζει πότε έχει μεγαλύτερο κίνδυνο να αποκτήσει τέτοια αρρυθμία, πώς πρέπει να γίνει η διάγνωση της και βέβαια ποιος είναι ο κατάλληλος τρόπος να προστατευθεί από τον κίνδυνο εγκεφαλικών επεισοδίων.

Δημήτρης Μιντίδης, «Υγιής πολίτης είναι ο ενημερωμένος πολίτης»

Στον «ΠτΘ» μίλησε και ο πρόεδρος του Συλλόγου Στήριξης και Αποκατάστασης Καρδιοπαθών και Πρόσληψης Καρδιοπαθών Ν.Ροδόπης κ. Δημήτρης Μιντίδης: «Σήμερα γιορτάζουμε την Ημέρα της Καρδιάς, έχουμε την τιμή και την χαρά να είναι μαζί μας ο καταξιωμένος καθηγητής καρδιολογίας κ. Κωνσταντινίδη, έτσι θα δοθεί η ευκαιρία στο κοινό της πόλης μας, καρδιοπαθείς και μη, να μάθουν για τα προβλήματα της καρδιάς. Οι καρδιοπάθειες, εξακολουθούν να είναι η υπ’ αριθμόν ένα αιτία θανάτων. Ο Σύλλογός μας προσπαθεί να συμβάλει στην ενημέρωση, που ισοδυναμεί με πρόληψη, με εκδηλώσεις σαν την σημερινή για τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να αποφευχθούν οι καρδιολογικές παθήσεις. Το σύνθημα του συλλόγου μας είναι υγιής πολίτης είναι ο ενημερωμένος πολίτης».

 

Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς

Η Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς καθιερώθηκε το 1999 και διοργανώνεται έκτοτε κάθε χρόνο την τελευταία Κυριακή του Σεπτεμβρίου από τη Διεθνή Ομοσπονδία Καρδιάς με την υποστήριξη της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας.
Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση του παγκόσμιου κοινού για τα καρδιαγγειακά νοσήματα, που τις τελευταίες δεκαετίες αποτελούν μάστιγα στις βιομηχανικά ανεπτυγμένες χώρες και τείνουν να μετατραπούν σε «πανδημία» για τον πλανήτη, αγγίζοντας και τους πληθυσμούς των αναπτυσσόμενων χωρών.

Στατιστικά Στοιχεία

• Ένας στους δέκα άνδρες, ηλικίας 50-59 ετών, έχει «σιωπηλή» στεφανιαία νόσο και κινδυνεύει να πάθει έμφραγμα χωρίς καμία προειδοποίηση. Αντίθετα, οι γυναίκες είναι περισσότερο τυχερές, καθώς το καρδιακό επεισόδιο συνήθως «προειδοποιεί» με πόνο στο στήθος.
• Μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου κατά 20-25% μπορεί να επιτευχθεί εάν κάποιος ακολουθεί σταθερά τους κανόνες της μεσογειακής διατροφής, ενώ ελάττωση του βάρους κατά 5% επιτυγχάνει 30% μείωση του ενδοκοιλιακού λίπους που θεωρείται και το πλέον επικίνδυνο.
• Η καρδιαγγειακή νόσος παραμένει η κύρια αιτία θνησιμότητας στον κόσμο, καθώς ένας στους τρεις θανάτους παγκοσμίως οφείλεται σε καρδιακή νόσο και αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.
• Πρώτη αιτία θανάτου από καρδιά των νέων ηλικίας κάτω των 35 ετών στην Ελλάδα είναι σήμερα η καρδιακή ανεπάρκεια, που οφείλεται στη β-Μεσογειακή αναιμία, ενώ κάθε χρόνο γεννιούνται στη χώρα μας περίπου 1.200 παιδιά με παθήσεις της καρδιάς.
• Σημαντικά μειωμένος εμφανίζεται ο κίνδυνος ανάπτυξης στεφανιαίας νόσου σε όσους καταναλώνουν 1-2 φλιτζάνια καφέ την ημέρα, ενώ, αντίθετα, εμφανίζεται αυξημένος σε όσους καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες.
• Σε 20 εκατομμύρια ανθρώπους στερούν κάθε χρόνο τη ζωή τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ενώ μέχρι το 2025 οι επιστήμονες εκτιμούν ότι οι θάνατοι από τις παθήσεις της καρδιάς θα ξεπερνούν τα 25 εκατομμύρια ετησίως!
• Μόνο στη χώρα μας, κάθε χρόνο καταγράφονται περισσότερα από 15.000 νέα περιστατικά στεφανιαίας νόσου, πολλά από τα οποία αποβαίνουν μοιραία για τον ασθενή.
• Όπως δείχνουν οι στατιστικές σε παγκόσμιο επίπεδο, σημειώνεται μία καρδιακή προσβολή κάθε 4 δευτερόλεπτα και ένα εγκεφαλικό επεισόδιο κάθε 5 δευτερόλεπτα.

Σχετικοί Δικτυακοί Τόποι:
http://www.worldheartday.com/
Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας
Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.