«Πρεμιερα» πανελλαδικων εξετασεων με το μαθημα της Νεοελληνικης Γλωσσας και Λογοτεχνιας

Σχολιασμός των θεμάτων και απαντήσεις από τον Φιλόλογο και συνιδιοκτήτη του Φροντιστηρίου «Πολυδύναμο» Ηρακλή Χατζηιωαννίδη

Να καταθέσουν τις απόψεις τους σχετικά με την αξία της ιστορικής γνώσης κλήθηκαν το πρωί της Παρασκευής 3 Ιουνίου οι μαθητές και οι μαθήτριες των ΓΕΛ στην «πρεμιέρα» των πανελλαδικών εξετάσεων.

Η πρώτη ημέρα των φετινών Πανελλαδικών για τους υποψηφίους των ΓΕΛ κύλησε ομαλά, παρά το γεγονός ότι για τους φετινούς υποψηφίους πρόκειται για τις πρώτες εξετάσεις στις οποίες συμμετέχουν τα τελευταία δύο χρόνια, καθώς ένεκα της πανδημίας του κορωνοϊού, κλήθηκαν να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους απευθείας στα «δύσκολα» των πανελλαδικών.

Το θέμα της έκθεσης προσπάθεια υπενθύμισης της αξίας της ιστορίας

Η επιλογή του θέματος της έκθεσης από πλευράς της Επιτροπής δεν ήταν τυχαίο, γεγονός το οποίο επεσήμανε μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο φιλόλογος και συνιδιοκτήτης του Φροντιστηρίου «Πολυδύναμο» κ. Ηρακλής Χατζηιωαννίδης. Ο ίδιος έσπευσε να δώσει τα συγχαρητήριά του στην επιτροπή «μεταφράζοντας» την επιλογή αυτή «ως μια προσπάθεια υπενθύμισης με τον πιο εμφατικό τρόπο, σε όλους, μαθητές και μη, της αξίας της ιστορίας».

«Βλέποντας τις περιστάσεις, τις πολεμικές διενέξεις που βρίσκονται εν εξελίξει μεταξύ κρατών και ευρύτερα την επικαιρότητα, η επιτροπή έδωσε ένα μήνυμα σε όλους τους ανθρώπους, όχι μόνο στους υποψηφίους των πανελλαδικών αναφορικά για την αξία της ιστορικής συνείδησης» ανέφερε ο ίδιος, δηλώνοντας την θετική του στάση καθώς όπως επεσήμανε «έχουμε λησμονήσει την ιστορία».

Σε ό,τι αφορά τα θέματα αυτά καθ’ αυτά ο κ. Χατζηιωαννίδης επεσήμανε πως η Έκθεση απαρτίζεται από τέσσερα θέματα. Στο Α θέμα οι υποψήφιοι κλήθηκαν να γράψουν την περίληψη από τον πρόλογο του βιβλίου «Ο ελληνικός εμφύλιος. Μνήμες σε πόλεμο και σύγχρονες πολιτικές ταυτότητες» του Ραϋμόνδου Αλβανού, όπου όπως εξήγησε οι μαθητές έπρεπε να επικεντρωθούν στις παραγράφους 2 έως και 4 ώστε να εντοπίσουν και να αποδώσουν τους λόγους για τους οποίους σύμφωνα με τον συγγραφέα, είναι σημαντικό να μαθαίνουμε ιστορία.

Το δεύτερο κείμενο που είχαν στην διάθεσή τους οι υποψήφιοι ήταν απόσπασμα από την ομιλία της Κικής Δημουλά από το βιβλίο Εκλήθην ομιλήτρια, το οποίο απαιτούνταν για την απάντηση του Β3 θέματος ώστε να εντοπίσου τρεις κειμενικούς δείκτες που χρησιμοποιεί η συγγραφέας για να πετύχει τον στόχο της. Ο ίδιος εξήγησε ότι υπήρχαν πολλές επιλογές, όπως ασύνδετο σχήμα, μεταφορικός λόγος, Β’ ενικό πρόσωπο κ.α. ωστόσο απαιτούσε προσοχή καθώς δεν αρκούσε η απλή αναφορά τους αλλά απαιτούνταν και η παραπομπή αλλά και το τι αυτοί δηλώνουν.

Σε ό,τι αφορά το Β1 ερώτημα, ήτοι τις ερωτήσεις «Σωστό – Λάθος» ήταν κατανοητές και εύκολες, ενώ το ερώτημα Β2 απαιτούσε τον εντοπισμό της μορφής και του επικοινωνιακού ρόλου του τίτλου του κειμένου.

Το τρίτο θέμα αφορούσε στην οικογενειακή ιστορία όπου οι μαθητές καλούνταν να εντοπίσουν τους κειμενικούς δείκτες, όπως εικόνα, ευθύς λόγος, αφήγηση κ.α. θέματα διδαγμένα όπως εξήγησε ο κ. Χατζηιωαννίδης, που θα μπορούσαν να απαντηθούν από μαθητές που γνωρίζουν την θεωρία.

Εξετάσεις εισαγωγής και όχι ζωής

Ερωτηθείς σχετικά με τις πρώτες αντιδράσεις των φοιτητών ο ίδιος μίλησε για χαμόγελα, για να εξηγήσει ωστόσο πως «το άριστα στην Έκθεση δεν υπάρχει». «Αν παρατηρήσετε τα στατιστικά στοιχεία των πανελλαδικών εξετάσεων στην Έκθεση, θα διαπιστώσετε πως κάθε χρόνο τα ποσοστά τους είναι ίδια. Ανεξαρτήτως θέματος, βαθμολογιών, επιεικούς ή αυστηρής βαθμολόγησης, τα ποσοστά μένουν ίδια» ανέφερε τονίζοντας πως «αυτό που λέμε πάντα στα παιδιά είναι ότι πρέπει να κρατάμε χαμηλούς τόνους και να έχουμε συγκρατημένη αισιοδοξία γιατί παίζει σημαντικό ρόλο η έκφραση του μαθητή αλλά και η διατύπωση που κάνει».

Κλείνοντας ο ίδιος ευχήθηκε «καλή επιτυχία αλλά και υπομονή» τόσο στους υποψηφίους, όσο και στους γονείς, επισημαίνοντας πως «θα πρέπει όλοι να έχουμε στο μυαλό μας πως οι πανελλαδικές εξετάσεις είναι εξετάσεις εισαγωγής και όχι εξετάσεις ζωής».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.